Nejznámější festival startuje překvapivě bez návalu

tur
26. 6. 2008 18:00
Poprvé za poslední léta není Glastonbury vyprodané
Foto: Reuters

Londýn - Vyzbrojeno holinkami a rolemi toaletního papíru se zatím necelých 137 tisíc návštěvníků chystá sdílet tři tisíce mobilních záchodů a hudbu na pozemku piltonské farmy Michaela Eavise v jihozápadní Anglii.

Jedna z nejproslulejších hudebních open-air akcí na světě oficiálně startuje v pátek, prostor je otevřen už od středy. Ovšem poprvé za posledních patnáct let byly ve středu v prodeji poslední zhruba tři tisíce vstupenek a ve čtvrtek pak ještě 800 lístků.

Což je nevídaná situace, zvlášť v porovnání s minulými ročníky. Kupříkladu loni v dubnu bylo 137 500 lístků vyprodáno za necelé dvě hodiny, a pak ještě pořadatelé přihazovali do prodeje 40 tisíc vstupenek. Enormní zájem publika také vedl organizátory k zpřísnění systému předprodeje a nutné registraci se jménem a fotografií.

Foto: Reuters

Podle některých komentátorů je za neúspěch zodpovědný netradiční line-up, o který se už od jeho zveřejnění otíral Noel Gallagher. Konkrétně jde o osobu amerického rappera Jay-Z coby headlinera, která kytaristu Oasis znervózňuje.

Jay-Z na jeho výroky reagoval v rozhovoru pro BBC velice uváženě a ne-hiphopově: "Ta řevnivost je směšná. Jestli nepřijmeme nic nového, tak jak se budeme vyvíjet? Píše se přeci rok 2008, tak o co de? Tohle myšlení je dávno zastaralé, svět už funguje na jiných principech." 

Glastonbury má tradici velkých britských interpretů, kteří pravidelně uzavírají celý festival - ať už jde o Radiohead, Paula McCartneyho nebo právě Oasis; a tak nový tah nahradit je rapperem vzbuzoval nejistotu.

Festival v Glastonbury 2007: Návštěvníci se museli potýkat s bahnem a špatným počasím
Festival v Glastonbury 2007: Návštěvníci se museli potýkat s bahnem a špatným počasím | Foto: Reuters
Čtěte také:
Poslední lístky na festival Glastonbury jdou do prodeje
Chcete na Glastonbury? Nejdřív pošlete fotku
Glastonbury skončilo. Seškrábat bláto a do kanclu

Z globálního pohledu na soupis kapel to však představuje jedinou výjimku v jinak zcela konvenčním seznamu - tudíž vinit Jay-Z z toho, že odrazuje návštěvníky, není zcela podložená úvaha. Navíc, kdo chce velkou britskou kapelu, dočká se reunionu The Verve.

Také Mitch Winehouse slibuje, že jeho dcera Amy přes všechny plicní problémy, které ji pronásledují, vystoupí podle plánu.

Britská zpěvačka Winehouse
Britská zpěvačka Winehouse | Foto: Reuters

S rostoucí oblibou živých vystoupení se hudební festivaly v posledních letech staly čím dál tím populárnějšími podniky jak v Británii, tak po celé Evropě. Ovšem jak ukázaly finanční průzkumy z minulého týdne, stále víc britských fanoušků vyráží na kontinent, kde jsou podobné akce takřka s totožnými interprety podstatně levnější.  

Což v ochladnutí zájmu o Glastonbury hraje dozajista větší roli než to, že si tam v sobotu večer zarapuje Jay-Z.

Svůj podíl na zhoršené reputaci si vybírá i konstantně špatné počasí. Glastonbury se v očích návštěvníků rovná klouzání se v bahně a zatopená stanová městečka, což málokomu voní. A nejinak tomu má být letos, britská Met Office předpovídá na pátek déšť.

Farmář Eavis, kterého za zásluhy povýšila královna do šlechtického stavu, tipuje, že ze dvou milionů liber, které dává festival každoročně na charitu organizacím Water Aid, Oxfam a Greenpeace, prý zbude tak polovina.

Svůj podíl na tom kromě menšího zájmu ale mají i vysoké ceny benzínu a nafty do generátorů elektřiny.

 

Právě se děje

Další zprávy