Chcete na Glastonbury? Nejdřív pošlete fotku

tur
10. 1. 2008 10:30
Registrace vstupenek na festival začíná 1. února
Tradiční zábava na Glastonbury
Tradiční zábava na Glastonbury | Foto: Reuters

Londýn - Zájemci, kteří chtějí aspoň doufat v to, že se na konci června dostanou na jeden z nejproslulejších hudebních festivalů, musí už během února poskytnout organizátorům kontaktní informace a pasovou fotografii.

"Vím, že je to otravný krok, ale lidé nakonec ocení, proč to děláme," prohlásil hlavní organizátor Michael Eavis, který za pořádání festivalu dostal loni metál od královny.

Glastonbury k této praxi přistupuje letos podruhé, nyní s vylepšenou technologií tisku.

Michael Eavis
Michael Eavis | Foto: Archiv

Ve finále obdrží každý šťastlivec vstupenku přímo se svojí fotografií. Festival se tak brání překupníkům. Registrace - která bude probíhat od 1. do 29. února - ovšem vůbec nezajišťuje, že fanoušci skutečně dostanou vstupenky, které půjdou do prodeje 6. dubna.

Jakkoli komplikovaná a úmorná se tato procedura může jevit, loni neodradila 400 tisíc zájemců, aby šli do hry o 137 500 vstupenek.

  • Reportáže z loňského ročníku festivalu najdete ZDE a ZDE

Britský koncertní průmysl tak znovu cizeluje praktiky eliminující podíl prodeje lístků na černém trhu. "Pouze lidi, kteří nejsou pro hudbu zapálení celým srdcem, odradí tento systém od honby za lístkem," dodává Michael Eavis.

V něčem ale zůstává jeho festival pod-tradiční: pořád staví žadatele o lístky do řady podle rychlosti.

Loňské akce, jako zelený megakoncert Live Earth nebo podzimní jednorázový reunion Led Zeppelin, už registrované fanoušky po vzoru fotbalových zápasů losují. Šťastlivcům pak lístky prodají se snahou zabránit v kšeftování překupníkům i dalšímu prodeji na internetu.

Třeba na Zeppeliny se jméno držitele registračního hesla muselo shodovat se jménem uvedeným na kartě, za kterou byl zakoupen.

Zajíce v pytli si zájemci o Glastonbury určitě nepořídí, nicméně Eavis zatím nezveřejnil žádné jméno z chystaného line-upu, pouze neurčitě dodal: "Headliner bude americký černošský interpret, který je naprosto úžasný."

Na přímou otázku, jestli vystoupí Amy Winehouse, odpověděl: "Doufám. Opravdu, opravdu ji potřebuji."

Festival, který se bude konat v termínu od 27. do 29. června tradičně na Eavisově farmě v Piltonu a skoro stejně tradičně za doprovodu bahna, připravuje též soutěž pro nepodepsané kapely, které dostanou šanci zahrát si na jednom z hlavních pódií.

"Věřím, že najdeme nějaké nové neuvěřitelné kapely," prohlašuje šéfka poroty, Eavisova dcera Emily.

Tradice největšího open-air festivalu na světě sahá až do roku 1970, kdy zde Michael Eavis pořádal první akci pro 1 500 lidí s kapelou T-Rex jako hlavní hvězdou. Od roku 1996 se vžil trend vždy jednou za pět let vynechat kvůli revitalizaci jak pozemku, tak sil pořadatelů.       

 

Právě se děje

Další zprávy