Nejočekávanější desky roku: Gorillaz, možná i Radiohead

Karel Veselý
7. 1. 2010 7:00
Uspěje letos model internetového jukeboxu?
Foto: Aktuálně.cz

Odhadovat budoucí vývoj populární hudbě je jako věštit budoucnost z lógru:  je to obtížné a s pramalou šancí na úspěch. Přesto, zkusme to.

Pop je v posledních letech úzce v tvorbě i v konzumaci spojený s techologickými novinkami a určitě to bude i v roce 2010. Ostatně stojíme na prahu roku, v němž se bude rozhodovat o tom, jestli uspěje předplatitelský model, v němž se místo písniček a desek prodává paušálně zpoplatněný přístup k internetovému jukeboxu. Bude to technologie, která nahradí staré fyzické nosiče i mp3ky, nebo jen slepá větev?

Patrně bude pokračovat trend comebacků (právě ohlásily návrat hvězdy devadesátek Soundgarden, Hole nebo Limp Bizkit) a také koncertní úspěchy veteránů. Dá se předpokládat, že si určitě ještě chvíli užijeme nostalgie po osmdesátých letech a také se nejspíš potvrdí ústup hip hopu a černého popu z žebříčků, jehož jsme byli svědky v minulém roce.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Nejlepší deska dekády čekala na vydání 40 let
Desky roku podle Američanů: Zvířata kam se podíváš
Desky roku podle Britů: Patriotismus a zvířecí euforie

Co je nahradí? V Americe možná moderní fúze country a popu; v lepším případě dosáhne masovější popularity aktuální vlna nezávislého rocku.

Samozřejmě vyjde nepřeberná spousta nových desek, resp. nahrávek a singlů, ze kterých vzejdou jména, která budou načas určovat trendy - i to je jedním ze znaků současné zrychlené a nepřehledné hudební éry. Kapel, které existují "jen teď" a definují spíš momenty než epochy, neustále přibývá.

Některé z nich určitě trefí nadcházející předpověď Sound Of 2010 sestavovaná odborníky z BBC. Zatím předkládáme výběr dvanácti nejočekávanějších novinek od zavedenějších interpretů, u kterých se dá očekávat, že se nebudou jen držet úspěšné formule. 

Takových, o kterých se hodně píše v anglo-americkém tisku i na internetu a jež mají potenciál zaznamenat výrazný ohlas napříč posluchačským i kritickým spektrem. 

 

Vampire Weekend - Contra (XL Recordings) - 11. leden

Debutové bezejmenné album newyorského kvarteta posbíralo před dvěma lety ovace kritiků i slušné hitparádové úspěchy a leckomu připomnělo nástup The Strokes na začátku dekády. Vampire Weekend se ale místo dřevním rockem inspirují afrobeatem a osmdesátkami. Nové album prý výrazně ovlivnili angličtí revolucionáři Clash a dostalo jméno po nikaragujských povstaleckých bojůvkách z osmdesátých let. Desku si lze s předstihem poslechnout zde.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Spoon - Transference (Merge/Anti-) - 18. leden

Americká indie-rocková kapela, kterou server MetaCritic vyhlásil za interpreta s kvalitativně nejvyrovnanější diskografií za poslední dekádu, hystá novinku už na polovinu ledna. Britt Daniel a spol. už vypustili pilotní singl Got Nuffin' a celá deska by se měla od příštího týden objevit na jejich webu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Sade - Soldier Of Rock (Sony Music) - 7. únor

Deset let museli fanoušci čekat na nové album soulové zpěvačky Sade Abu a její kapely. Pilotní singl, jenž dal desce jméno, už boduje v amerických žebříčcích. Její kolega, zpěvák Maxwell, který už desku slyšel, vzkázal přes portál Billboard: „Věřte mi, že ta deska je tak fantastická, že se z ní budete třást."

 

Hot Chip - One Life Stand (EMI) - 8. únor

Od čtvrtého alba britského týmu Hot Chip nelze čekat nic jiného než eklektické propojování elektronických tanečních beatů, pravověrného soulu a popu se špetkou ironie. Všechno to ostatně nabízí už první singl One Life Stand, který stejnojmenné album propaguje formou klipu.  

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Massive Attack - Heligoland - 8. únor

Sedm let se čekalo na jejich páté studiové album, ale bristolští elektroničtí kouzelníci nikdy nepatřili k těm nejpilnějším. Mezi hostujícími vokalisty jsou Tunde Adebimpe z TV On The Radio, Damon Albarn nebo Hope Sandoval. První ochutnávku obstarala už na konci loňského roku skladba Splitting the Atom ze stejnojmenného EP.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Erykah Badu - New Amerykah, Part II:
Return of the Ankh (Universal Motown) - 23. února

Nu-soulová zpěvačka dokončila druhou polovinu svého eposu New Amerykah. Místo politických a sociálních témat prvního dílu bude tentokrát řešit emoce a nálady. Spolupracovníci ale zůstali stejní - Madlib, James Poyser, Shafiq Husayn, 9th Wonder. Dojde i na dosud nevydaný materiál zesnulého producenta J Dilly.

 

Big Boi - Sir Lucious Left Foot: The Son of Chico Dusty (Jive Records) - únor

Nejúspěšnější hiphopová skupina minulé dekády OutKast je nejspíše minulostí, na sólové desky obou rapperů se čeká už několik let. První se asi dočká Big Boi, jehož debut se odkládá kvůli přestupům mezi labely - první singl Royal Flush je dva roky starý. Na desce se samozřejmě objeví i Andre3000 a také funkový klasik George Clinton, Mary J. Blige nebo T. I. Aktuálním singlem je Shine Blockas.

 

Gorillaz - Plastic Beach (EMI) - březen

Po čínské opeře, produkování afrického popu, koncertním comebacku Blur a učinkování v superskupině The Good, the Bad and the Queen se britský všeuměl Damon Albarn vrací ke kresleným postavičkám z Gorillaz. „Je to nejvíc pop album, které jsem kdy udělal," prohlásil v listopadu pro deník Guardian a nahlásil hvězdnou sestavu hostí: Lou Reed, disco-borec Barry Gibb z Bee Gees, soulový klasik Bobby Womack a rappeři Snoop Dogg a Mos Def. Komu by to bylo málo, tak na desce zazní i Národní orchestr Sýrie.

 

MGMT - Congratulations (Sony Music) - jaro

Americká dvojice před dvěma lety konečně prorazila skvělým druhým albem Oracular Spectacular a na letošní jaro si přichystala novinku. V mezidobí potvrdili všestrannost a objevili se na deskách Jay-Zho a Flaming Lips, přispěli na výběry coververzí Leonarda Cohena i Davida Bowieho. Album vznikalo ve spolupráci s Pete Kemberem, polovinou psychedelických klasiků z 80. let Spacemen 3.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Arcade Fire - název neznámý (Merge) - květen

Kanadská kapela, která si od publicistů vysloužila přezdívku U2 naší éry, jako obyčejně uchovává kolem nové desky opar tajuplnosti. Nicméně dosud nepojmenované album by letos mělo skutečně vyjít. Předcházet ho bude určitě singl, který by měl být zveřejněný v nejbližší době.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Radiohead - název neznámý (vlastním nákladem)

Thom Yorke propadal na kodaňském summitu o globálním oteplování do depresí z nerozhodnosti světových politiků a jako terapii si naordinoval nahrávací seanci své kapely. „Nálada v týmu je momentálně skvělá a v lednu míříme do studia, abychom pokračovali v tom, co jsme načali v létě," napsal v prosinci na blog kytarista Ed O'Brian. Kterým směrem se Radiohead tentokrát vydají, jestli album skutečně vyjde do konce roku a hlavně jaký distribuční model zvolí - to všechno ukáže až čas.

 

Daft Punk - Tron Legacy (prosinec)

Francouzští houseoví roboti svoje projekty dávkují velmi opatrně, nicméně tentokrát museli dodržet deadline od filmového studia. Jejich prvním albem nového materiálu po pěti letech bude totiž hudba k remaku slavného snímku z roku 1982. Tron Legacy režiséra Josepha Kosinského má plánovanou premiéru na 17. prosince 2010 a Daft Punk by si v něm prý měli i zahrát.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Další očekávané desky:

leden: Four Tet - There Is Love in You; Ringo Starr - Y Not; OK Go - Of The Blue Colour Of The Sky; Charlotte Gainsbourg - Irm; The Magnetic Fields - Realism; Beach House - Teen Dream

únor: The Streets - Computers and Blues; HIM - Screamworks: Love In Theory And Practice; Usher - Raymond v. Raymond; Xiu Xiu - Dear God, I Hate Myself; Corinne Bailey Rae - The Sea; Peter Gabriel - Scratch My Back; Goldfrapp - Head First; Yeasayer - Odd Blood; Game - The R.E.D. Album; Lightspeed Champion - Life Is Sweet! Nice to Meet You

jaro: Liars - Sisterhood; Nas And Damien Marley - Distant Relatives; Jonsi Birgisson (z Sigur Ros) - Go; The Dillinger Escape Plan - Option Paralysis; Beastie Boys - Hot Sauce Committee Part 1; Lupe Fiasco - Lasers

Nové desky připravují také: Klaxons, Foals, Burial, LCD Soundsystem, The Strokes, Blink-182, Interpol, Hole, Drake, Panda Bear, Cat Power, Nick Jonas & the Administration, Katy Perry, Kings of Leon, Korn, Deftones, The Dead Weather, Limp Bizkit, Linkin Park, R.E.M., Stone Temple Pilots, Soundgarden, Kanye West, M.I.A., Chemical Brothers či Kooks.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy