Desky roku podle Britů: Patriotismus a zvířecí euforie

Karel Veselý
18. 12. 2009 14:40
Výroční žebříčky s přehledem vyhráli Animal Collective
Foto: Adriano Fegundes

Londýn - Prosinec je obyčejně v hudebních periodikách ve znamení rekapitulací. Většina britských magazínů si pospíšila a svoje výroční žebříčky nejlepších nahrávek zveřejnila už na začátku měsíce.

Ačkoliv Britové obyčejně zůstávají při podobných rekapitulacích patrioty, letos hodně ostrovních kritiků neodolalo desce Merriweather Post Pavilion amerických Animal Collective. Zvítězili ve výročních anketách hudebních měsíčníků Uncut, MOJO a Clash.

Formát alba ještě není mrtvý

„Merriweather je moderní dílo v tom smyslu, že si lze jen těžko představit, že by vzniklo někdy jindy než právě letos," píše časopis Clash ve svém chvalozpěvu na desku a dodává: „Deska je pádným důkazem, že formát alba ještě není mrtvý."

Čtěte také:
Animal Collective: současnost v zip filu
Fever Ray se kolébá na hladině nespavosti 
The xx se hlásí k postmileniálním úzkostem
The Horrors zahájili pomstu trendařů
Kasabian hledí čelem vzad do budoucna
Lily Allen povýšila nejistotu na koncept
HEALTH uzdraví Prahu losangeleským hlukem

Kapela z amerického Baltimore už existuje deset let, vydali osm alb a od začátku je doprovází obdiv hudebních kritiků. Svoje kořeny mají v dřevním americkém folku a bývali zařazováni do hnutí New Weird America, na posledních dvou albech ale svoji šamanskou psychedelii přivedli až do hájenství elektronické hudby. V Praze koncertovali na podzim 2008 v Divadle Archa.

Foto: Aktuálně.cz

Animal Collective figurují překvapivě vysoko i v žebříčcích konzervativních britských médií, jako je Q, halsoval pro ně i týdeník New Musical Express. Jedním z důvodů, proč ostrovní kritika kapele přeje, může být fakt, že vydávají u britské značky Domino Records. Dalším třeba to, že jedním z mnoha inspiračních zdrojů jejich hudby je britská rave horečka z přelomu osmé a deváté dekády minulého století.

NME věří domácím interpretům

Jinak ovšem New Musical Express nezklamal. Vlivný týdeník hrdě držící prapor britského rocku zvolil za nejlepší album Primary Colours domácí kapely The Horrors. Kvintet z Essexu už byl v nominacích na cenu Mercury a NME album v květnu ohodnotilo známkou 9/10.

Když The Horrors debutovali s albem Strange House, nic nenasvědčovalo tomu, že by se zrodila kapela, o které se bude o dva roky později tolik mluvit. Ze zástupu podobných garážových kapel vystupovali snad jen extravagantními účesy. Druhé album Primary Colours ale bylo podstatně temnější a invenčnější, čemuž napohl také producent Geoff Barrow z Portishead.

Foto: Aktuálně.cz

„Toto je album, na které britský art-rock dlouho čekal," hlásí NME ve svém výročním přehledu. Album se do elitní pětky dostalo také v žebříčcích časopisů Mojo, Fly nebo internetových médií The Quietus a Gigwise.

Triumf nezávislých

Patrně největším objevem britské hudby za rok 2009 je londýnské trio (dříve kvarteto) The XX. Jejich minimalistický pop na bezejmenném debutu ocenil titulem deska roku časopis FACT a v NME jim patří dvojka.

„Někdy ty nejjednodušší prostředky jsou nejúčinnější," píše o desce FACT Magazine. Mladá kapela vyzývající svojí hudbou temné až klaustrofobické nálady hrála v listopadu v beznadějně vyprodaném strahovském klubu 007.

The Horrors i The XX shodně vydávají své desky u nezávislého britské vydavatelství XL Recordings. V první padesátce nejlepších desek podle NME je pak jen šestnáct interpretů, kteří patří pod tzv. velkou čtyřku nadnárodních korporací.

Foto: Aktuálně.cz

Časopis to ve výročním čísle oslavil článkem Indie: více než jen způsob distribuce s všeříkajícím podtitulem: „Krize hudebního průmyslu? Koho to zajímá. Nezávislí interpreti alespoň můžou být konečně opravdu nezávislí."

V textu citují další letošní velký britský objev - Micu Levi z kapely Micachu & The Shapes, která vzkazuje mladým hudebníkům: „Nikoho nebudete zajímat, když se jen budete snažit zapadnout do toho, co už tady je." Budoucnost podle článku vypadá více než nadějně: „Díky internetu chceme novou a neotřelou hudbu a muzikanti na to reagují tím, že se nás snaží vylákat z naší konzervativní jeskyně."

Nástup nové generace britského popu

Britská hudební média si ve svých rekapitulacích vesměs pochvalují dobrý rok pro domácí hudbu. Kromě The XX, Micachu nebo The Horrors zářil také indie rockový kvartet Wild Beasts, jejichž druhé album Two Dancers si získalo největší přízeň ve výroční anketě časopisu The Fly. Zvítězili také v anketě portálu Gigwise. „Kapela zahodila otravnou okázalost a místo toho jsou na druhé desce křehčí, dojemnější a melancholičtější," popisují zde svoji desku roku.

Foto: Aktuálně.cz

Časopis Q, jež se zhruba 130 tisíci prodaných kusů zůstává nejčtenějším britským hudebním měsíčníkem, ocenil comeback kapely Kasabian nazvaný West Ryder Pauper Lunatic Asylum. Oslavované americké kapely jako Animal Collective a Yeah Yeah Yeahs se v jejich žebříčku musely sklonit také před debutem Florence And The Machine nazvaným Lungs, jenž skončil druhý.

Obě desky také figurovaly v nominacích na Mercury Prize. Vítězka prestižní ceny - rapperka Speech Debelle - se naopak ve výročních anketách vůbec neobjevuje.

Nejprodávanější jsou Lady Gaga a Susan Boyle

V anketách kritiků chybí i nejprodávanější interpreti loňského roku - s výjimkou Lady GaGa, jejíž skladba Paparazzi si odnesla devítku v pořadí nejlepších skladeb v NME. (Vítězi se stali newyorští Yeah Yeah Yeahs se skladbou Zero.)

Předávání MTV Video Music Awards 2009 - Lady GaGa
Předávání MTV Video Music Awards 2009 - Lady GaGa | Foto: Reuters

Lady Gaga prodala v roce 2009 v Británii přes milion kusů svého debutu The Fame a na posledních chvíli přeskočila loňské album amerických rockerů Kings Of Leon nazvané Only By The Night. V průběžných součtech je zatím třetí Susan Boyle, jejíž I Dreamed a Dream se ale s velkou pravděpodobností ještě ve zbývajících dvou týdnech dostane do čela.

Lady Gaga má v Británii také nejprodávanější skladbou - její hit Poker Face si ve fyzických i digitálních formátech koupilo přes 850 tisíc. Patří ji i trojka s Just Dance.

Dvě skladby v elitní desítce mají také Black Eyed Peas, jejichž I Gotta Feeling je druhé a Boom Boom Pow šesté. I tady se bude ještě pořadím míchat - v pondělí se na internetu začal prodávat debutový singl čerstvého vítěze šesté série soutěže X-Factor Joe McElderryho,  coververze skladby The Climb původně zpívané americkou hvězdičkou Miley Cyrus.

 

New Musical Express

1. The Horrors - Primary Colours
2. The XX - The xx
3. Yeah Yeah Yeahs - It's Blitz!
4. Wild Beasts - Two Dancers
5. Animal Collective - Merriweather Post Pavilion
6. Grizzly Bear - Veckatimest
7. The Big Pink - A Brief History Of Love
8. Fuck Buttons - Tarot Sport
9. Fever Ray - Fever Ray
10. Jamie T - Kings & Queens

 

MOJO

1. Animal Collective - Merriweather Post Pavilion
2. Bill Calahan - Sometimes I Wish I Were An Eagle
3. Richard Hawley - Truelove's Gutter
4. The Horrors - Primary Colours
5. Tinariwen - Imidiwan: Companions
6. Bob Dylan - Together Through Time
7. Florence & the Machine - Lungs
8. Fuck Buttons - Tarot Sport
9. Madness - The Liberty of Nolton Folgate
10. Yeah Yeah Yeahs - It's Blitz

 

Q

1. Kasabian - West Ryder Pauper Lunatic Asylum
2. Florence And The Machine - Lungs
3. Yeah Yeah Yeahs - It's Blitz!
4. Animal Collective - Merriweather Post Pavillion
5. Manic Street Preachers - Journal For Plague Lovers
6. Arctic Monkeys - Humbug
7. Muse - The Resistance
8. Lily Allen - It's Not Me, It's You
9. U2 - No Line On The Horizon
10. Phoenix - Wolfgang Amadeus Phoenix

 

Uncut

1. Animal Collective - Merriweather Post Pavilion
2. Super Furry Animals - Dark Days/Light Years
3. The Dirty Projectors - Bitte Orca
4. Bob Dylan - Together Through Life
5. Wild Beasts - Two Dancers
6. The XX - The XX
7. Wilco - Wilco (The Album)
8. Grizzly Bear - Veckatimest
9. Yeah Yeah Yeahs - It's Blitz!
10. Phoenix - Wolfgang Amadeus Phoenix


 

The Fly

1. Wild Beasts - Two Dancers
2. The Big Pink - A Brief History Of Love
3. Florence + The Machine - Lungs
4. YYYs - It's Blitz!
5. The Horrors - Primary Colours
6. Bombay Bicycle Club - I Had The Blues But I Shook Them Loose
7. The Cribs - Ignore The Ignorant
8. The Temper Trap - Conditions
9. ...Trail Of Dead - The Century Of Self
10. Future Of The Left - Travels With Myself And Another

 

CLASH

1. Animal Collective - MPP
2. Fuck Buttons - Tarot Sport
3. Yeah Yeah Yeahs - It's Blitz
4. Grizzly Bear - Veckatimest
5. Health - Get Color
6. Wild Beasts - Two Dancers
7. The Horrors - Primary Colours
8. Noah & The Whale - The First Days Of Spring
9. Andrew Weatherall - A Pox On The Pioneers
10. Fever Ray - Fever Ray

 

FACT Magazine

1. The XX - xx
2. Telepathe - Dance Mother
3. Omar-S - Fabric 45
4. Cold Cave - Love Comes Close
5. Discovery - LP
6. Circlesquare - Songs About Dancing & Drugs
7. Zomby - One Foot Ahead Of The Other
8. Bat For Lashes - Two Suns
9. Jim O'Rourke - The Visitor
10. Micachu - Jewellery

 

Právě se děje

Další zprávy