Do Prahy se vrátí britští Muse. Kdo přijde na koncert, zdarma dostane novou desku

ČTK Kultura ČTK, Kultura
6. 11. 2018 9:02
Britské rockové trio Muse vystoupí 26. května příštího roku pod širým nebem v pražských Letňanech. Koncert se uskuteční jako součást světového turné Simulation Theory, které kapelu kromě Evropy zavede do USA a Velké Británie.
Muse jsou považováni za přední koncertní kapelu, obdrželi mnoho hudebních cen od Grammy přes MTV nebo Brit Award.
Muse jsou považováni za přední koncertní kapelu, obdrželi mnoho hudebních cen od Grammy přes MTV nebo Brit Award. | Foto: Live Nation

Vstupenky v cenách 1390 až 1890 korun budou v prodeji od příštího pátku 16. listopadu v sítích Ticketmaster a Ticketportal, informoval za pořadatele Petr Novák z agentury Live Nation. "Ke každému nákupu vstupenky bude k dispozici nové album Simulation Theory v digitální podobě ke stažení zdarma nebo fyzický nosič za poštovné," uvedl Novák.

Své osmé studiové album by Muse pod tímto názvem měli vydat tento pátek, majitelé vstupenky na koncert v Letňanech se k němu dostanou 3. prosince.

Před každou show turné Simulation Theory se má také konat jakási party nazvaná Mixed Reality, kde si návštěvníci budou moci ve virtuální realitě zahrát tři originální hry inspirované skladbami Muse z nového alba. Na večírky podporované firmou Microsoft se dostanou majitelé dražších lístků z balíčku Enhanced Experience.

Muse jsou považováni za přední světovou koncertní sestavu, "vedle Coldplay snad jedinou originální britskou kapelu střední generace, kterou je možné označit za soubor světového formátu", jak předloni napsaly Hospodářské noviny. Trojice Britů navazuje na tradici anglického progresivního rocku 70. let, vyniká ale eklektickým vkusem a poslední dobou se čím dál víc posouvá k elektronické hudbě.

Frontman a multiinstrumentalista Matt Bellamy vyniká neobvyklým, emocionálně dráždivým hlasem.

Skupina Muse vznikla roku 1994 v britském Teignmouthu, kde se dali dohromady zpěvák, kytarista a klávesista Matthew Bellamy s baskytaristou Christopherem Wolstenholmem a bubeníkem Dominikem Howardem. Debutové album Showbiz vydali roku 1999, opravdový průlom přišel ale až roku 2006 se čtvrtou deskou Black Holes and Revelations. Z ní vyňatá skladba Knights of Cydonia se stala jejich prvním americkým hitem, track Neutron Star Collision zase zazněl v teenagerské filmové sáze Twilight.

Dodnes Muse na pulty poslali sedm alb. To zatím poslední - Drones, obsahující singly Mercy nebo Psycho - vyšlo před třemi roky a debutovalo na špičce hitparád v 21 zemích včetně USA. Kapela za album v únoru 2016 obdržela cenu Grammy, svou druhou v kategorii Nejlepší rockové album.

V České republice vystoupili Muse již několikrát, naposledy předloni v pražské O2 areně. K české metropoli mají zvláštní vztah - roku 2010 natočili pro stranu B singlu Resistance píseň Prague.

 

Právě se děje

Další zprávy