Lady Gaga napršel z internetových mraků milion desek

Karel Veselý
31. 5. 2011 18:57
Zpěvačka přesáhla za první týden magickou hranici
Foto: Reuters

Los Angeles - Lady Gaga si k zástupu svých rekordů může připsat další položku - její novinka Born This Way prodala v prvním týdnu přes milion kopií. Webový portál Billboard.com odhadoval, že druhou studiovou desku zpěvačky si koupilo přes 1,15 milionu Američanů. Nakonec zní přesné číslo 1,08 milionu.

Born This Way se tak stala celkově sedmnáctou deskou, která dokázala získat platinové ocenění za prvních sedm dní prodeje (statistiky se počítají od roku 1992, kdy společnost Soundscan začala detailně monitorovat trh).

Superhvězdy ještě nevymřely

Lady Gaga
Lady Gaga | Foto: Universal Music

A nejen to, Born This Way je nejrychleji prodávaným albem za posledních šest let - tak svižně mizelo z pultů naposledy The Massacre rappera 50 Centa v roce 2005, kde se statistiky zastavily na čísle 1,14 milionu. V historické tabulce se Gaga zařadí na desáté místo hned za Millenium skupiny Backstreet Boys.

Vloni milionovou metu překonala country písničkářka Taylor Swift s albem Speak Now a před třemi lety milion přeskočil i rapper Lil Wayne s Tha Carter III. Už tehdy se psalo, že je to možná naposledy, co se to v éře klesajících prodejů někomu podařilo. Zdá se ale, že hudební superhvězdy ještě úplně nevymřely - zvlášť pokud je do této zbožnované pozice vynesou sami fanoušci a ne vydavatelské firmy jako dřív.

Historicky nejrychleji prodávanou deskou je No Strings Attached od *NSync, které v roce 2000 prodalo za týden 2,42 milionu kusů. Gaga se nyní vydává pronásledovat britskou kolegyni - soulovou zpěvačku Adele, jejíž nahrávka 21 už devět týdnů vedla americký žebříček a prodala bezmála dva miliony kusů.

Foto: Reuters

I ve Velké Británii startuje Lady Gaga na čísle jedna. Díky 215 tisícům prodaných kusů se Born This Way stalo nejrychleji prodávanou deskou letošního roku. Gaga ale neohrozila loňský půlmilion alba Progress domácích navrátilců Take That. Historicky nejúspěšnějším albem v tomto ohledu zůstává Be Here Now od Oasis, které v létě 1997 prodalo za sedm dní 760 tisíc kopií. Gaga se v tabulce usadila na čísle 52. 

Born This Way už získalo platinové ocenění i v Austrálii, kde k němu stačí prodat 70 tisíc kusů. Deska vede žebříček i v Irsku a Finsku.

Dolarový trik Amazonu

Jak je už u velkých desek z poslední doby zvykem, distribuce nahrávky se v USA rozhodně neomezovala jen na hudební obchody: zpěvačka vyrazila tam, kde se koncentrují zákazníci v nákupní náladě. Born This Way je k dostání ve více než dvaceti tisících kamenných obchodech - od řetězce lékáren CVS přes drogerie, kavárny Starbucks a prodejny potravin až k hypermarketům Best Buy.

Foto: Universal

Milionová čísla přesto čekal málokdo. O Lady Gaga se mluví jako o převážně singlové umělkyni (prodala jich 51 milionů) a debutové album ani následné EP Fame Monster na číslo jedna amerického žebříčku nedosáhly. Ještě před měsícem nahrávací společnost Universal odhadla prodeje v prvních sedmi dnech jen na 400 tisíc kusů, což média před týdnem upravila na 800-850 tisíc.

Pak ale do celé hry nečekaně zasáhla strategie firmy Amazon, která se bez vědomí nahrávací společnosti rozhodla Born This Way prodávat v digitální podobě za pouhých 99 centů. Hudební alba přitom na virtuálních obchodech obvykle stojí devět až jedenáct dolarů. Podle časopisu Billboard si tady desku během jediného dne koupilo 330 tisíc Američanů. Zájem byl tak velký, že na čas vyřadil z provozu servery společnosti. Amazon proto akci ještě prodloužil a v úterý přibylo dalších 150 tisíc stažení.

Degradace prodeje

Tak vysoká čísla určitě překvapila i samotné majitele digitálního obchoďáku -  vždyť Amazon nakonec na svém triku prodělal nemalé peníze. Billboard spočítal, že společnost přišla o tři miliony dolarů. Na druhou stranu si udělala obrovskou reklamu a zpopularizovala svůj nový přehrávač fungující na bázi digitálního mraku, kdy už lidé neposlouchají hudbu ze svého harddisku nebo z přehrávače, ale centrálního úložiště, kam si koupí přístup.  V „dolarovém" balíčku byl navíc i úložný prostor 20 gigabajtů, který umožňuje právě využívání služby Amazon Cloud Player.

Lady Gaga
Lady Gaga | Foto: Universal Music

Prodejní trik Amazonu se pochopitelně setkal s kritikou. Podle některých takto nízká cena degraduje prodej hudby, znevýhodňuje menší obchody a ničí pověst prodejních žebříčků. Ozvaly se také hlasy, které volaly potom, aby se kopie Born This Way prodané pod cenou nepočítaly do statistik. Společnost Billboard ale nakonec rozhodla, že je všechno v pořádku.

Do finálního čísla nepočítá jen kompakty, které řetězec Best Buy dával zadarmo ke každému prodanému smartphonu. Amazon už podobnou strategii zvolil i dříve, nikdy ale nešel s cenou tak nízko. Minimální cena, za kterou se loňský rok prodávaly třeba desky Kanye Westa či Arcade Fire, byla 3,99 dolarů.

Born This Way je i názornou ukázkou, jak nahrávací společnosti využívají variabilní formáty k nalákání fanoušků. Podle Billboardu poslal Universal do obchodů přes dva miliony kompaktů, z nichž víc než polovina byla deluxe verze, jež obsahuje o tři skladby víc a ještě další disk s deseti remixy. Zatímco normální album se prodává za necelých 13 dolarů, doporučená cena deluxe verze je 22 dolarů.

Za mořem zklamání

Cannes 2011 - Lady Gaga
Cannes 2011 - Lady Gaga | Foto: Reuters

Prodejní šílenství nijak neohrozily ani poněkud rozpačité recenze, které album sbírá u kritiky. Na portálu Metacritic, který sbírá hodnocení z angloamerického tisku, vychází zatím desce průměrné hodnocení 7,1 z deseti; což ji zatím řadí do poloviny druhé stovky průběžného žebříčku za letošní rok

Není překvapení, že zpěvačce straní britský hudební tisk, který má slabost pro její umělecké výstřelky. „Užívejme si toho, že se někdo konečně snaží vrátit do popu trochu imaginace," píše portál BBC Music. A deník Guardian album popisuje jako „neúprosný, nestoudný a agresivní pop, který málokdy mine cíl".

Američtí novináři jsou o poznání vlažnější: "Takhle zní deska od populárního interpreta, který se snaží zavděčit všem. Ani někdo tak výjimečný jako Lady Gaga něco takového nemůže ustát," píše Chicago Tribune. 

"Po měsících očekávání, dráždění a hromadě singlů přišlo tohle obrovské zklamání - je to možná letošní nejsmutnější moment v popu," dodává Boston Globe.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy