Koncertní tipy: Brazilský jazz a úniky před krizí rocku

Adam Pešek
10. 10. 2012 19:48
Joyce Moreno, White Hills, Shinedown a Levellers
Joyce Moreno
Joyce Moreno | Foto: Struny podzimu

Praha - Klubová scéna jako by se v následujícím týdnu dala oddych, aby před záplavou podzimních koncertů udělala jeden z posledních nádechů. Asi nejpozoruhodnější koncertní akcí nadcházejících dní bude představení stálice brazilského jazzu Joyce Moreno.

Dále se už kapely přijíždějící do Česka budou tak trochu potýkat se současnou krizí rocku. White Hills ji ignorují a letí si do vesmírných prostorů. Shinedown rock osekali o sdělení na přijatelnou úroveň, aby proklouzli do komerčních žebříčků, a britští Levellers zase spílají britskému válečnému dědictví a odkazují ke kultuře svých předků.

Tip týdne: V okouzlení bossa novou s Joyce Moreno

Brazilský jazz rovná se především bossa nova, lehce plynoucí emotivní styl, který jako by se na většinu jakkoliv závažných záležitostí díval v odstínech přímořské lenosti. Význačná zpěvačka Joyce Moreno se mu věnuje už od nejslavnějších dob žánru, poprvé se na hudební scéně objevila už v šedesátých letech.

Joyce Moreno
Joyce Moreno | Foto: Struny podzimu

Tehdy teprve šestnáctiletá nazpívala skladbu Me Disseram, která byla vůbec první brazilskou písní se slovy psanými v první osobě ženského rodu. Někteří ji označili za nemorální, pro jiné se Moreno stala průkopnicí feministického postoje. Autorka si však trvala na svém, že zpívá pouze o vlastních zážitcích - tak, jak to dělaly Billie Holiday nebo Edith Piaf. A věrnost sama sobě s ignorací zažitých postupů ji provázely po celou kariéru.

V jejím průběhu spolupracovala se jmény jako Antonio Carlos Jobim, Caetano Veloso nebo Vinicius de Moraes. Sám Jobim ji dokonce neváhal označit za nejlepší zpěvačku všech dob s tím správným „tahem na branku".

Slávu zpěvačce zajistil už debut Joyce v roce 1968. Od té doby vydala přes 30 sólových nahrávek a kolaborací snad se všemi, co v brazilské hudbě něco znamenají. Klíčové atributy její tvorby a sametem zastřeného hlasu se ovšem nejlépe ukáží v rámci sólového recitálu. Právě tak ji premiérově českému publiku představí další koncert nadžánrového festivalu Struny podzimu.

Joyce Moreno, nedělě 14. října, Praha - Stavovské divadlo, 250 až 790 korun (lísky už nejsou k dispozici, pouze zápis mezi čekající na uvolnění rezervovaných vstupenek)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com


White Hills vyrazí na rockovou cestu do vesmíru

Rocková hudba se při vstupu do nového století ocitla na pokraji svých sil a řada kapel se tak místo o její resuscitaci uchýlila k pokračování v odkazu trochu zapomenutých inspiračních zdrojů. Místo toho, aby je přespříliš rozvíjeli, se prostě snaží s jejich odkazem nějak pracovat.

White Hills
White Hills | Foto: Thrill Jockey

To je případ také jednoho ze současných výraznějších jmen space rocku slyšících na jméno White Hills. Kreativní dvojice Dave W. a Ego Sensation je do daného žánru ponořena natolik, že za poslední tři roky stihla na nezávislé značce Thrill Jockey vydat úctyhodných 12 nahrávek, včetně tří řadovek, dvou živých alb a několika splitů.

White Hills se odrážejí od rozostřeného zvuku shoegaze, jsou ale výrazně tvrdší a motivy se opakují trochu jako v krautrocku. Přísahají sice na rokenrol, vcelku logicky pro žánr pojmenovaný jako vesmírný jim je samozřejmě vlastní i psychedelie.

Pokud jim však něco získalo jistou pověst mezi hudebními fanoušky, je to živelná prezentace na pódiu. Především díky ní se podívali také na prestižní festivaly jako Roadburn, ATP nebo Supersonic.

Příležitost teď mají i čeští příznivci a to rovnou dvakrát. Ve čtvrtek 11. října se představí v ústeckém klubu Mumie a o dva dny později vystoupí v pražské Sedmičce.

White Hills, sobota 13. října, Praha - Klub 007 Strahov, 200 korun při rezervaci vstupenek a včasném příchodu (250 na místě)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com


Shinedown chtějí dobýt starý kontinent

Žánry s přídomkem post obvykle rozvíjí styl, na který navázali. Vstřebají jeho základní atributy a snaží se na ně kreativně reagovat. U post-grunge, kam spadají mimo jiné také američtí Shinedown, je nicméně situace trochu jiná. Naštvanost a nepřímo přiznanou civilizační i emoční zmatenost dopívání grungové vlny tato kytarová hudba vyměnila za obecné fráze a nicneříkající sdělení, díky čemuž se jí jako jednomu z posledních rockových záchvěvů podařilo prosadit v komerčních hitparádách.

Shinedown
Shinedown | Foto: Lucerna Music Bar

Shinedown bezpochyby jsou jednou z těch výrazně úspěšnějších kytarových kapel jednadvacátého století. Platinových prodejů dosáhl už debut Leave A Whisper z roku 2003, podobně se dařilo i dalším nahrávkám. Ostatně globálně mají floridští rockeři na kontě 10 milionů prodaných nosičů, což je v době jejich úpadku celkem slušné číslo.

Renomé však skupina má především na americkém kontinentu a proto aktuální nahrávku Amaryllis nyní vyváží do Evropy. K ohromení fanoušků mainstreamové kytarové hudby si dokonce přizvali třicetičlenný orchestr, živě se ale budou muset obejít bez něj.

Na pódium Lucerna Music Baru by se s ním ostatně ani nevešli a větší prostory si na starém kontinentu budou muset teprve vydobýt.

Shinedown, neděle 14. října, Praha - Lucerna Music Bar, 455 korun v předprodeji

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com


Levellers spílají militarizaci britské společnosti

Kloubit počátkem devadesátých let kytarovou hudbu s britskou folkovou tradicí bylo ještě originální a Levellers v tomto směru nenápadně pokračují až doposud. Letos koncem června to dokonce dotáhli až k desátému plnohodnotnému studiovému záseku pojmenovanému Static On The Airwaves.

Levellers
Levellers | Foto: levellers.co.uk

Půvab etnických prvků je dnes výrazně rozmělněn možností cestování a rychlého náhledu do netypického prostředí na pár kliknutí. Levellers rozkročení nad jejich romantizací a zábavovým fidláním si přesto fanoušky udrželi.

Britský tisk aktuální nahrávku někdy označuje za dosud nejvyspělejší v diskografii kapely, důvodem však pravděpodobně bude už volba tématu. Album totiž má být symbolickým obrazem současné britské společnosti, která je snad nejvíce militarizovaná od dob druhé světové války.

Static On The Airwaves se tak zabývá tématem války a jejích následků jak v dnešním i historickém kontextu, přičemž poslední píseň alba s názvem The Recruiting Sergeant oba pohledy spojuje.

Levellers, čtvrtek 11. října, Praha - Palác Akropolis, 520 korun v předprodeji (580 na místě)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy