Kesha: Snažím se dostat Iggyho poselství k masám

Adam Pešek
17. 7. 2013 9:42
Rozhovor s Keshou před její českou premiérou
Kesha.
Kesha. | Foto: Aktuálně.cz

Rozhovor - Pop music má v posledních letech stále větší problémy oslovovat masy a tak přeorientovala na teenage publikum, které se stále dá relativně snadno formovat. Ke$ha je toho ukázkovým příkladem. Jako neřízená střela vtrhla do velkého hudebního světa žvýkačkovým superhitem Tik Tok a za necelé čtyři roky se vyšvihla až na jednu z nejúspěšnějších zpěvaček současnosti, která má na kontě miliony prodaných nosičů a nespočet nominací na hudebně-showbusinessové ceny.

Kesha
Kesha | Foto: facebook.com/kesha

Jako jedna z prvních hudebních ikon, pro jejíž fanoušky je internet přirozeným životním prostředím, přijede na českou premiéru 18. července do pražského klubu SaSaZu. Vstupenky na koncert jsou stále k dispozici za předprodejní cenu 990 korun.

Náctiletému publiku Kesha imponuje tím, že se chová zcela afektovaně a své nápady realizuje takřka okamžitě, aniž by nad nimi jakkoliv přemýšlela. Ztřeštěná povaha jí tak zajišťuje lepší reklamu, než jakou by mohl zaplatit kterýkoliv vydavatelský koncern.

V televizní talkshow Conana O'Briena se například svěřila s tím, že některé skladby na piano skládá svými prsy. Když chtěla navázat spolupráci s Iggym Popem, stalkovala ho tak dlouho, až se jí naskytla šance punkového veterána oslovit. Cenu na evropských cenách MTV si zase vyzvedla v podnapilém stavu a děkovný proslov začala slovy: „Myslím, že se počůrám." Prozatím posledním výstřelkem bylo pití vlastní moči v realitní show My Crazy Beautiful Life, který pro Keshu na loňském turné natáčel její bratr Lagan Sebert.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Aktuální koncertní šňůrou zpěvačka stále propaguje album Warrior z konce loňského roku. Ačkoliv ho předem avizovala jako pokus oživit ducha rokenrolu v pop music, mnohem víc výsledek nabídl nekonfliktní žvýkačkový pop s texty o večírcích a vokály prohnanými autotune efektem.

Kesha
Kesha | Foto: facebook.com/kesha

Pokud se někde projevuje svéhlavost a frackovitost zmíněného hudebního stylu, je to mnohem víc životní postoj Rose Sebertové. „Mým poselstvím je buďte sví a bavte se," svěřila se v krátkém rozhovoru pro Aktuálně a úspěšná kariéra jí dost dobře dovoluje dělat si to, co chce.

Aktuálně.cz: Často říkáte, že pop music by měla být v první řadě zábava a nikdo by ji neměl brát příliš vážně. Zastáváte takový postoj po celou svou kariéru?

Ke$ha: Ano, vždycky jsem se snažila bavit se hudbou a dávat svým fanouškům skladby, na které můžou tančit, bavit se, ale zároveň jimi být inspirováni. Mám několik písniček, které jsou v textech o serióznější. Takovým příkladem je třeba Animal na mé první desce nebo Love in to the Light na aktuální nahrávce Warrior. Ale celkově je mým hlavním sdělením, abyste žili život naplno a neustále byli sami sebou.

A.cz: Na poslední desce Warrior hostoval mimo jiné starý punkový bouřlivák Iggy Pop. Považujete ho za svůj vzor?

Hodně mých vzorů a lidí, kterých si vážím, jsou ztělesněním neuctivého životního postoje a mnoho z nich vychází z punkového a rockového světa. Snažím se dělat, co umím, abych jejich poselství předala masám, které pop music oslovuje. Doufám, že jsou na světě tuny mladých holek, co uctívají Iggyho Popa stejně jako já.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

A.cz: Nejčastěji zpíváte o večírcích, alkoholu. Většina vašich fanoušků jsou mladí lidé, cítíte za ně někdy zodpovědnost?

Mým poselstvím je buďte sví a bavte se - pokud tohle projde, jsem naprosto šťastná. Neuráží mě nebo nestydím se za cokoliv z toho, co dělám. Jsem to prostě já, berte nebo nechte ležet.

Kesha
Kesha | Foto: facebook.com/kesha

A.cz: Takže image rebelky a nespoutané holky není předem promyšlená?

Jsem to celá já.

A.cz: Psala jste mimo jiné skladby pro Britney Spears nebo Miley Cyrus. Hodláte v psaní pro jiné pokračovat nebo se chcete víc věnovat sólové tvorbě?

Nejvíce ze všeho jsem pyšná na to, že jsem písničkářka, takže bych ráda pokračovala s psaním pro další umělce. Obzvlášť pro tak úžasné lidi jako je Britney nebo Miley.

A.cz: Dva vaše singly to dotáhly na číslo jedna, prodala jste skoro 15 milionů nosičů, v digitálních prodejích jste jedna z nejúspěšnějších hudebnic. Přesto jste nedávno prohlásila, že vaše kariéra je teprve v plenkách. Kam dál ještě chcete jít?

Chci dělat mnohem víc hudby, na kterou bych mohla být pyšná. A také zachránit všechna zvířata na světě. A letět do vesmíru.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy