Schelingerovo poslední slovo. Vyjdou skladby, které zpěvák hrál před předčasnou smrtí

ČTK ČTK
2. 12. 2019 14:29
Album nazvané Zemětřesení 2 uzavře projekt, který vznikl v roce 1993 jako pocta předčasně zesnulému rockerovi Jiřímu Schelingerovi.
Jiří Schelinger při vystoupení na Bratislavské lyře roku 1976.
Jiří Schelinger při vystoupení na Bratislavské lyře roku 1976. | Foto: ČTK

Nahrávku, kterou 13. prosince vydá firma Warner Music, tvoří především nevydané skladby, které Schelinger složil a hrál před svým předčasným úmrtím ve věku pouhých 30 let v roce 1981. Na prvním albu nebyly zpracovány a žádná dodnes nebyla natočena ve studiové kvalitě.

"Fanoušci si tak mohou udělat celkový obraz o posledním nedokončeném albu Jirky, protože si ho teď ze všech nahrávek mohou sami sestavit," uvádí kytarista a producent Miloš Dodo Doležal.

"Není sice jisté, které songy by nakonec Jirka na album skutečně dal, ale zkompletování potenciální finální nahrávky z tehdejší doby tak bude konečně možné," míní Doležal.

Základem dodělání skladeb se stal živý záznam koncertu z Humpolce roku 1980. Ke stávajícím písním muzikanti dotočili tři nové. "Oslovil nás (František) Ringo Čech a dal nám mnoho textů z té doby s tím, abychom písně na jeho texty napsali a přivedli k uším fanoušků. Tak dostalo album ještě jiný rozměr, protože ty texty ležely skoro 40 let v Ringově šuplíku. Byla pro nás čest z nich několik vybrat a napsat na ně hudbu, která by navazovala na odkaz Jirkových a Ringových desek," dodává Doležal.

Jiří Schelinger se zabil za ne zcela jasných okolností 13. dubna 1981 skokem z bratislavského mostu do Dunaje. Nahrávky jeho posledního již nerealizovaného alba Zemětřesení se v roce 1993 ujali zpěvák Aleš Brichta, kytarista Miloš Dodo Doležal, baskytarista Vlasta Henych a bubeník Štěpán Smetáček.

Čtvrtstoletí existence projektu Zemětřesení loni připomněla reedice alba, na kterou dva nové bonusy přidal Schelingerův bratr Milan.

Nynější desku Zemětřesení 2 natočili podobní hudebníci. Vzhledem ke zdravotním problémům Aleše Brichty však zpívá Mladen Djelmo, známý například z projektu Led Zeppelin Southern Revival, a na basu místo Vlasty Henycha hraje hraje Miloš Doležal jr.

Singl Severák z alba Zemětřesení 2. | Video: Warner Music

Charismatický Schelinger se dokázal uplatnit v jakémkoli žánru včetně středního proudu, blues nebo swingu.

Na jednu stranu písněmi jako Což takhle dát si špenát patřil do středního proudu, na druhou stál u zrodu české hardrockové scény a mnohé příznivce folku oslovil jeho nejznámější hit Holubí dům. Schelingerovy písně jako René, já a Rudolf, Dráty pletací, Švihák lázeňský nebo Léto s tebou či Jsem prý blázen jen se z rádií linou dodnes.

Vyučený instalatér, narozený 6. března 1951 v Bousově na Chrudimsku, v hudební branži zazářil jako kometa. Nejdřív s barovými kapelami pokoušel blues a soul, k čemuž měl - díky zastřenému hlasu - skvělé dispozice.

S příchodem do skupiny Faraon Karla Šípa začal nahrávat první singly. Druhý vydaný singl už obsahoval baladu Holubí dům, záhy ale přišla nabídka od Františka Ringa Čecha a začalo období největší Schelingerovy slávy. To záhy nato ukončila předčasná smrt.

Osudného 13. dubna 1981 natáčel Schelinger v bratislavské televizi a potom v hotelu popíjel podle slov své druhé ženy Jitky "s typickou muzikantskou Liduškou a pověstným dunajským skokanem". A ten prý zpěváka nakonec vyzval, aby si šli společně skočit z mostu. Schelinger ale nevyplaval. Jeho tělo se našlo až po měsíci u osady Bodíky. Nebylo ale nikdy identifikováno, což poskytlo živnou půdu řadě všemožných výkladů.

 

Právě se děje

Další zprávy