Jak si Hansard a Irglová užívají prima sezonu

Redakce KUL
18. 5. 2008 13:55
Duo vystoupí 8. června v pražské Arše
Oscar 2008: Glen Hansard a Markéta Irglová
Oscar 2008: Glen Hansard a Markéta Irglová | Foto: Reuters

Praha -  Příznivci Markéty Irglové a Glena Hansarda se zanedlouho přesvědčí, kam po víc než čtvrt roce dotáhli svůj flirt se showbyznysem, a zda zůstali „věrní těm, co je znali už před lety".

Po únorovém zisku Oscara se sice zpěvačka a pianistka přijela podívat do Česka, ovšem se spoluautorem oceněné písně Falling Slowly zahraje před zdejším publikem až za měsíc.

Markéta Irglová krátce po příletu do Prahy.
Markéta Irglová krátce po příletu do Prahy. | Foto: V. Křížová
Čtěte také:
Irglová doma: Peníze jsme za Oscara nedostali
Oscary 2008 pro Coeny i Markétu Irglovou
Speciál: Jak vznikl irský muzikál s českou stopou

První pooscarový domácí koncert odehrají 8. června v pražském Divadle Archa. Dvojici doprovodí irští muzikanti z Hansardovy kapely The Frames. 

Evropa, Amerika, Glastonbury

Irglová s Hansardem jsou právě na úspěšném turné po USA, Většinu z pětadvaceti koncertů v sálech pro tři až pět tisíc lidí vyprodali. Poté přijedou do Evropy, kromě Česka je uvidí v Německu, Španělsku a Británii.

Glen Hansard a Markéta Irglová
Glen Hansard a Markéta Irglová | Foto: Aktuálně.cz

V polovině června se duo vrátí opět za oceán, kde mají nasmlouvané další koncerty. A před prázdninami je bude čekat další milník kariéry - účast na slavném festivalu Glastonbury.

V létě by v Česku měli absolvovat i miniturné, které odstartuje 27. července na Folkových prázdninách v Náměšti. Poté vystoupí v Telči, v Českém Krumlově, Českých Budějovicích a v Milevsku; všude na zámeckých nádvořích.

Tradiční story za netradiční peníze

Muzikál, v němž neherečka Markéta ztvárnila Češku, která vyrazila za prací do Irska, si vydobyl přízeň Američanů včetně Stevena Spielberga. Podle mnoha zámořských žebříčků byl Once jedním z nejlepších snímků loňského roku.

„Projev nezkažené opravdovosti" nakonec vydělal víc než stonásobek nákladů a stejně úspěšně si vedl soundtrack, který dostal ceny několika profesních sdružení a spolu s písní Falling Slowly se ucházel i o Grammy.

Glen Hansard a Markéta Irglová přijeli prezentovat film Once na malý předoscarový festival "Oscar Wilde: Pocta Irsku ve filmu". Los Angeles
Glen Hansard a Markéta Irglová přijeli prezentovat film Once na malý předoscarový festival "Oscar Wilde: Pocta Irsku ve filmu". Los Angeles | Foto: Reuters

Už po Oscarech hudebníci dostali zlatou desku od Sony za půl milionu prodaných cédeček a doteď se album drží v zámořském žebříčku.

 De facto tradiční story Once, která vznikla za dva týdny a 80 tisíc liber, neměla ambice být hitem. Ale promítání na Sundance záhy odstartovalo „hollywoodský příběh" o tom, jak chudý film ke slávě přišel.

A kdo jiný k němu měl dopsat happy end než Akademie. Navíc v situaci, kdy je obyčejnost a alternativa bez šminek tak cool a „kdy se film Once stal realitou" - jak vztah obou muzikantů popsal New York Times.

Potvrzený zámořský úspěch

Jestli duo přineslo do soužití s mediální realitou nějaké věno, pak to bylo kromě folk rocku právě nasazení (Hansard) a nehraná upřímnost (Irglová).  Dvacetileté zpěvačce se připisuje nejemotivnější okamžik letošních Oscarů (více zde).

A i když ten nevyrovnaný vztah nemohl mít dlouhé trvání, dvojici se povedlo maximálně zhodnotit Oscarem vyprovokovanou publicitu.

Americká písničkářská scéna je přijala za své. Hansard s Irglovou si dovolují žertovat na pódiích největších festivalů, hrají v exponovaných časech. Baví se coververzemi přítomných (Cactus od Pixies) nebo se spolčí se členy respektovaných indie kapel.

Jakpak je to u nás doma?

Jakkoli si i Česko rádo užívá patos a "hokejové" emoce, stalo se u nás z oscarového úspěchu spíš nedorozumění. Irglovou nejenže nevypiplala česká média, která pak doháněla, co se dalo, ale de facto ji nikdy ani neadoptovala.

Navíc nám desku "vnutilo" zahraničí a sama zpěvačka se moc nesnažila naplnit pravidla marketingové vstřícnosti. Kdo by se jinak zajímal, jestli ta píseň není moc sentimentální? 

Časopis Týden vytáhl otázku o regulérnosti nominace a komentáře se tázaly, zda se má z individuální ceny radovat celé Česko. Dávní fanoušci byli pro změnu uraženi, že jim berou jejich Glena a Markétu, které znali z malých koncertů.

Glen Hansard
Glen Hansard | Foto: Aktuálně.cz

Ukázalo se, jak velkou funkci má filtr, přes který dnes vnímáme většinu "velkých příběhů". Symbolicky to završil prezident Václav Klaus, když zpěvačce po vítězství negratuloval.

Tento ambivalentní vztah Hansard s Irglovou ovšem v zahraničí dokonale překrývají koncertní rutinou západního střihu, která nepotřebuje další dovysvětlování.

Do Česka se podle svých slov vrátí poděkovat všem, kteří jim věřili, když ještě nebyli hvězdami. V Brně mají na konci července natočit i DVD určené pro zdejší trh.

A hned poté se The Swell Season zase odporoučí na americké východní pobřeží; v září a říjnu je čeká turné po Kanadě a Kalifornii. V místech dostatečně vzdálených i lhostejných k problematizovanému úspěchu.

 

Právě se děje

Další zprávy