Hrad mění jazz za blues, Reginu Spektor a Hansarda

Kultura ČTK Kultura, ČTK
10. 5. 2013 13:08
Na Pražském hradě vystoupí Regina Spektor, Taj Mahal a Glen Hansard
Regina Spektor
Regina Spektor | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na terase Jízdárny Pražského hradu vystoupí zpěvačka a klavíristka Regina Spektor, bluesman Taj Mahal a písničkář Glen Hansard. Všechny koncerty mají omezený počet vstupenek, do prodeje jich půjde přesně osm set.

Jako první z oznámených interpretů 23. července na Hradě zahraje americký bluesový kytarista a zpěvák Taj Mahal známý fúzemi amerického blues s netradičními karibskými či africkými styly. Pro dvojnásobného držitele Grammy, který letos v květnu oslaví jedenasedmdesáté narozeniny, to bude premiéra v České republice.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Písničkářka Regina Spektor, která na terase Jízdárny Pražského hradu zazpívá 13. srpna, je globálním umělcem - narodila se v Moskvě, vyrůstala v Izraeli a v New Yorku. Před třemi lety byla hostem festivalu Colours of Ostrava.

Své zatím poslední album What We Saw from the Cheap Seats vydala loni. "Možná jsme od v Moskvě narozené zpěvačky kdysi čekali, že plnohodnotně naváže na královny excentrického popu Kate Bush či Björk, teď jsme alespoň rádi, že se na What We Saw... částečně zbavila aseptické produkce. Její písně znovu dýchají zvláštní atmosférou, kterou žádná popová zpěvačka nedokáže napodobit. Experimenty jsou minulostí, pokud bude i nadále psát tak uhrančivé písničky jako All The Rowboats, pak nejsou žádné stížnosti," napsal v recenzi alba na Aktuálně.cz Karel Veselý.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

20. srpna na Hradě zahraje irský písničkář Glen Hansard, který je v České republice známý především díky spolupráci s Markétou Irglovou. Ta dvojici vynesla celosvětovou popularitu za film Once a později i Oscara za píseň Falling Slowly. Dnes Hansard vystupuje znovu se svoji kapelou The Frames. Naposledy v Česku zahrál loni před zaplněným sálem pražského Divadla Archa. Kromě muzikantů z kapely The Frames ho na pódiu doprovázeli i hráči na dechové a smyčcové nástroje.

Žánrové zaměření koncertů napovídá, že se s novým prezidentem Milošem Zemanem změní koncepce hudebních programů na Pražském hradě. Exprezidentem Václavem Klausem podporované jazzové akce se v nejbližší době neplánují. "Zatím s nimi nepočítáme, musí vzniknout nová dramaturgie, ale určitě jazzových koncertů bude méně," řekl vedoucí odboru kultury na Správě Pražského hradu Václav Beránek.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy