Foo Fighters ukážou Praze, co je moderní tvrdá muzika

Kultura ČTK Kultura, ČTK
27. 4. 2012 14:13
Jedna z největších rockových hvězd vystoupí v srpnu v O2 areně
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zřejmě nejzářivější hvězda současné rockové scény, kapela Foo Fighters, vystoupí 15. srpna v pražské O2 areně. Několikanásobní držitelé cen Grammy představí v rámci celosvětového turné sedmé studiové album Wasting Light.

Album Wasting Light vyšlo loni v dubnu. Bylo celé nahráno na analogovou magnetofonovou pásku u Grohla v garáži jeho domu v San Fernando Valley v Kalifornii. Při jeho vzniku nebyl použit žádný počítač ani software. Vůdčí a zpočátku i jediná osobnost Foo Fighters - Dave Grohl - se zvukem nechtěl vracet k bezejmennému debutu, jako spíše až do začátku devadesátých let, kdy seděl za bubny v Nirvaně. To potvrdila i sestava spoluhráčů na Wasting Light - v kapele je po čtrnácti letech znovu Pat Smear, čtvrtý člen Nirvany v posledním roce její existence, album míchal Butch Vig, tedy producent Nevermind, a v jedné skladbě hostoval basák Krist Novoselic. Všichni tři pozůstalí po grungeové legendě se tak v jedné skladbě (I Should Have Known) objevili poprvé od Unplugged in New York. A aby to nebylo málo, tak v Dear Rosemary si vystřihl pěvecký i kytarový part Bob Mould, šéf praotců alternativního rocku Hüsker Dü.

Foto: Aktuálně.cz

"Jestli se na posledních dvou deskách začali Foo Fighters pomalu blížit k vyměklému post-grunge kapel jako Nickelback či bombastickému hair metalu, který grunge na začátku 90. let s pomocí sabathovských riffů úspěšně zadupal do země, pak Wasting Light vrací kapelu znovu do „tvrdé" hry," napsal recenzent Aktuálně.cz Karel Veselý.

Desku s písněmi jako Bridge Burning, Rope nebo These Days ostatně kritika na celém světě označila za pravděpodobně nejsilnější a nejucelenější desku, kterou za svou více než patnáctiletou kariéru Foo Fighters vytvořili.

Foo Fighters v roce 1995 založili Dave Grohl, Nate Mendel, William Goldsmith a Pat Smear po smrti lídra Nirvany Kurta Cobaina. Pojmenovali se podle výrazu z druhé světové války označující neidentifikovaný létající předmět. Tři z jejich šesti studiových alb dostaly cenu Grammy v kategorii nejlepší rockové album. Jejich nejúspěšnější nahrávka The Colour And The Shape vyšla v roce 1997.

Vstupenky za 1 190 až 1 790 korun budou v předprodeji na terminálech Sazky od 2. května.

 

Právě se děje

Další zprávy