Favoritkou Eurovize je "bosá" prapravnučka královny

Kultura ČTK Kultura, ČTK
17. 5. 2013 13:40
Dánka Emmelie de Forestová zazpívá v sobotním finále píseň Only Teardrops
Emmelie de Forest
Emmelie de Forest | Foto: Profimédia

Kodaň/Malmö - Favoritkou sobotního finále televizní písňové soutěže Eurovize je Dánka Emmelie de Forest, prapravnučka někdejší britské královny Viktorie. Na zpěvačku, která vystoupí s písní Only Teardrops, vypsaly sázkové kanceláře zdaleka nejnižší kurzy.

Křehká blondýna zřejmě vystoupí stejně jako v semifinále bosa a provázena flétnistou s písní o překážkách, které musí překonávat láska. Z vystupování naboso chce udělat své poznávací znamení.

"Vždy jsem zpívala bez bot. Bosá se cítím být blíže zemi. Jsem pak uvolněnější," říká dvacetiletá všestranně umělecky nadaná rodačka z dánského Randers.

Malou senzaci nedávno způsobila Emmelie Charlotte-Victoria de Forest, jak zní celé její jméno, odhalením svých kořenů. Je totiž prapravnučkou bývalé britské královny Viktorie, a je tudíž i příbuznou dnešní panovnice Alžběty II.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"Eduard VII. (Viktoriin následník) měl mnoho nemanželských dětí. Jedním z nich byl můj dědeček, kterého měl s jednou rakouskou princeznou. Dosud to vědělo kromě rodiny jen několik blízkých přátel," prozradila zpěvačka.

Za druhou nejžhavější favoritku na prvenství v Eurovizi je považována norská zpěvačka Margaret Berger, která se přitom s písní I Feed You My Love kvalifikovala až ve čtvrtečním druhém semifinále, zatímco Forest uspěla už v prvním semifinále v úterý. Černým koněm soutěže je pak Nizozemka Anouk, která zazpívá baladu Birds.

Eurovize, která se poprvé uskutečnila v roce 1957, se účastní 39 zemí, ale ve finále vystupují jen kandidáti 26 zemí. Česká republika se soutěže neúčastní od roku 2010 kvůli malému zájmu českého publika. O úspěchu či neúspěchu interpretů přitom rozhodují hlasováním přímo televizní diváci.

Loni soutěž vyhrála v ázerbájdžánském Baku švédská zpěvačka Loreen. Proto se letos finále koná právě ve Švédsku.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy