Colours už hlásí první hvězdy: Kronos Quartet s Finy

Kultura Kultura
14. 11. 2011 11:14
Společně uvedou multimediální projekt Uniko
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Colours of Ostrava ohlási první hvězdy nového ročníku, který se bude konat od 12. do 15. července 2012. Po osmi letech přivezou organiozátoři multižánorvé přehlídky smyčcový Kronos Quartet, který spolu s finským akordeonistou Kimmem Pohjonenem a jeho krajanem, hráčem na elektronické bicí a samply Samuli Kosminenem koncertně uvede multimediální projekt Uniko.

"Je to pro nás pocta uvést Uniko v takovém obsazení. S Kronos Quartetem byla suita uváděna pouze výjimečně v Moskvě, Norsku a na festivalu Next Wave v Brooklynu - a dodnes se společně na jednom podiu scházejí jen při velmi vzácných příležitostech," říká Zlata Holušová, ředitelka festivalu.

Autorské dílo Pohjonena a Kosminena čerpá ze severského mysticismu, dědictví šamanských obřadů i "tesklivosti ledové neprostupnosti". Kombinuje moderní klasiku, minimalismus, elektroniku, hrdelní zpěv i ozvěny rocku a world music.

Sedmidílná suita Uniko měla světovou premiéru v Helsinkách v roce 2004, letos na festivalu Struny podzimu byla uvedena s finským Proton String Quartetem.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

„Název Uniko se volně váže ke konceptu snů," tvrdí autoři Kimmo a Samuli. „Při tvorbě jsme se snažili prozkoumat všechny nové zvuky, které vznikají kombinací akordeonu, samplů akordeonu, smyčců, jejich elektronických samplů a surround zvuku. Chtěli jsme prohloubit a dovést dále vizuální stránku našich koncertů a vytvořit hudbu plnou prožitků, která se stane pro diváky i nás velkým dobrodružstvím."

Kronos Quartet založený roku 1973 americkým houslistou Davidem Harringtonem se věnuje především interpretaci nové hudby a v duchu postmoderny překračuje žánry. Spolupracuje s klasiky minimalismu i se skladateli z jižní Ameriky a zemí bývalého východního bloku, často "překladá" do smyčcového zvuku skladby popových a rockových hudebníků.

Soubor nahrál soundtracky pro filmy Rekviem za sen, 21 gramů nebo Fontána. Jejich hudbu použili známí choreografové.  Výbor pro udělování skandinávské ceny Polar prize, kterou letos získal, uvedl, že za čtyřicet let existence způsobil soubor převrat a "zrevolucionizoval potenciál a možnosti smyčcových souborů, ať už jde o styl či obsah".

Grammy oceněný Kronos Quartet  natáčel skladby Šostakoviče, Pendereckého, Jimiho Hendrixe, Astora Piazzolly, Charlese Minguse, Johna Zorna, Henryka Góreckiho nebo Bély Bartóka. Skládali pro něj Arvo Pärt, Phill Glass, Terry Riley i Steve Reich. Spolupracoval s Davidem Bowiem, Allanem Ginsbergem, Björk, Damonem Albarnem, Dave Matthewsem nebo Hazmat Modine.

Čtěte také:
Colours si naštěstí neříkají Na Česko celkem dobrý

Kimmo Pohjonen s vizáží punkáče a pověstí „akordeonového teroristy" vystudoval oddělení lidové hudby na helsinské Sibeliově akademii. Po setkání s bubeníkem a programátorem Samulim Kosminenem přišel na to, že přes samply lze dosud výhradně akustický nástroj „vrhnout do futuristického světa". Společně vytvořili dvojici Kluster. Na Colours of Ostrava se v roce 2009 představil Kimmo Pohjonen se členy skupiny King Crimson - bubeník Pat Mastelotto a kytarista Trey Gunn - v démonickém, energicky bezbřehém projektu KTU.

Samuli Kosminen, absolvent helsinské konzervatoře patří ke špičkovým finským bubeníkům, skladatelům, producentům a především zvukovým experimentátorům se zkušenostmi z rocku, jazzu a popu. Spolupracoval se skupinami Edea, Fat Beat Sound Systém i islandskými hvězdami Múm.

Předprodej čtyřdenních vstupenek na Colours of Ostrava 2012 probíhá od 1. listopadu. Vstupenky jsou k dostání v síti Ticketpro, v e-shopu na www.colours.cz a v kamenné prodejně Oriental v Ostravě. Cena 1 190 Kč v první vlně bude platit pro prvních 4 000 kusů, časově však nejdéle do 9. prosince 2011. Cena vstupenky 1 390 Kč v druhé vlně bude platit pro dalších 5 000 ks nebo nejdéle do 31. ledna 2012.

Festival Colours of Ostrava nabídne příští rok během čtyř dní na 10 scénách přes 160 kapel, DJs, filmů, diskusí, workshopů či divadel včetně největších hvězd světové hudby.

 

Právě se děje

Další zprávy