Kronos Quartet a Patti Smith získali Polar Music Prize

Kultura ČTK Kultura, ČTK
3. 5. 2011 9:08
Cenu v roce 1989 založil Stig Anderson, manažer skupiny ABBA
Foto: Reuters

Stockholm  - Americký smyčcový kvartet Kronos Quartet a zpěvačka a básnířka Patti Smith vyhráli letos prestižní skandinávskou Polar Music Prize. Každoročně se uděluje interpretům klasické hudby a popu a je dotována milionem švédských korun pro každého umělce. 

Kronos Quartet založený roku 1973 americkým houslistou Davidem Harringtonem se systematicky věnuje především interpretaci nové hudby a překračuje žánry. Spolupracuje s klasiky minimalismu i se skladateli z jižní Ameriky a zemí bývalého východního bloku, často "překladá" do smyčcového zvuku skladby popových a rockových hudebníků. Soubor nahrál soundtracky pro filmy Rekviem za sen, 21 gramů nebo Fontána. Jejich hudbu použili známí choreografové.  Výbor pro udělování ceny uvedl, že za čtyřicet let své existence způsobil soubor převrat a "zrevolucionizoval potenciál a možnosti smyčcových souborů, ať už jde o styl či obsah".

Patti Smith zase podle porotců ukazuje, jak hodně poezie je v rocku a jak hodně rocku je v poezii. Zpěvačka, která se právě dostala mezi stovku vlivných osobností vyhlašovaných pravidelně magazínem Time, je spjatá s érou klubu CBGB a s newyorskou punkovou scénou, která byla oproti Anglii spíše bohémská a intelektuální.

Proto mohla spojit syrový rock s literaturou, přiznat původ básnířky a jako vzory zmiňovat Burroughse, Ginsberga i Rimbauda. Na debutovém albu Horses ji fotografie Roberta Mapplethorpa zachycovala jako dravce, v pánských šatech s rozhalenkou a povolenou kravatou. Mezi členy její Patti Smith Group patřil kytarista českého původu Ivan Král, který je autorem jednoho z jejích hitů Dancing Barefoot.

Cenu Polar Music Prize v roce 1989 založil Stig Anderson, manažer švédské skupiny ABBA.

 

Právě se děje

Další zprávy