Chemicals přivezou novou desku do Prahy

14. 2. 2007 14:41
Praha - Slavné elektronické duo Chemical Brothers vystoupí 10. srpna v Malé sportovní hale. Do Česka se vrátí po pěti letech s novým albem.
Foto: EMI

Tom Rowlands a Ed Simons jsou označováni za pionýry elektronické hudby: začínali spolu ještě jako studentští DJs v Manchesteru a vážně do toho šlápli pod jménem The Dust Brothers v roce 1993. Tehdy jim vyšel singl Song To The Siren.

Pak provedli pár remixů a následující rok vydali EP 14th Century Sky. Vydali se s ním i do USA, ale tam se přišlo na to, že existují ještě další The Dust Brothers a těm originálním se nezdálo, že by jejich jméno měli používat nějací floutci ze starého světa. Rowlands se Simonsem se proto přejmenovali na The Chemical Brothers a jejich první singl se jmenoval Leave Home.

Foto: EMI

O kariéru, která jim zaručila milionové prodeje a svobodu v práci, se postaral hned albový debut Exit Planet Dust z roku 1995. Elektronika byla v Anglii na vrcholu a z Chemical Brothers se rázem stal jeden z nejobletovanějších a nejuznávanějších projektů své doby.

Simons a Rowlands se dokázali napojit na vlnu rave a zpracovat do ji písňové formy; zároveň se nebáli ani jít napříč žánry. Proto si na následující CD Dig Your Own Hole v roce 1997 pozvali Noela Gallaghera z Oasis.

Surrender (1999) už Chemical Brothers nahrávali jako hvězdy první velikosti. Singly Hey, Boy, Hey Girl, Out of Control nebo Let Forever Be stejně jako palcové titulky zvoucí na jejich vystoupení na festivalu v Glastonbury jejich statut jen potvrdily.

Foto: EMI

Reputaci si pro mnohé fanoušky pokazili albem Come With Us v roce 2002, ale když o tři roky později přišli s novinkou Push the Button, vše bylo odpuštěno. Chemical Brothers byli zpátky v plné síle. Z rozskotačeného tanečního parketu zařadili zpátečku a album je ovlivněné arabským světem i temnou dubovou muzikou.

Rowlands a Simons pro tentokrát polkli jiné psychedelikum, než na které byli zvyklí - přitom se jim podle názvu alba podařilo zmáčknout tlačítko, které spouští originální pohled na taneční scénu.

Čtěte také: Chemical Brothers zhudebnili sochu

Už loni Chemical Brothers na svých stránkách oznámili, že pracují na novém, v pořadí  šestém albu. Vydání se očekává letos v létě; turné se novým písním bude věnovat a Praha je uslyší stejně jako Řím, Londýn, Miláno, Amsterdam, Paříž, Mnichov nebo Vídeň.

Poprvé se u nás představili v roce 2002 na tanečním festivalu Open Air Field u Proboštských jezer. Lístky na srpnový koncert budou k mání už od pátku za 770 korun v sítích Ticketpro a Ticketportal.

 

 

Právě se děje

Další zprávy