Chemical Brothers zhudebnili sochu

BBC, mor
7. 9. 2006 11:00
Londýn - Slavné elektronické duo je první z oslovených kapel, které představilo "soundtrack" k dílu vystavenému v londýnské Tate Modern.

Galerie moderního umění vyzvala celkem osm autorů i skupin, aby navázali dialog s exponátem, jenž je nejvíc osloví. Výsledek veřejnosti zpřístupní vždy na začátku měsíce.

"Nechceme, aby se návštěvníci zabývali jen historií a přemýšleli nad okolnostmi vzniku toho kterého díla. Ať přijdou a dají průchod emocím, jež v nich vyvolají," vysvětluje projekt Will Gompertz z Tate Modern.

Chemical Brothers
Chemical Brothers | Foto: Aktuálně.cz

Od 1. září si tak mohou návštěvníci prohlížet kovovou sochu, nasadit si sluchátka a poslouchat pro tuto příležitost zkomponovanou hudbu Chemical Brothers. Na slavné elektronické duo nejsilněji zapůsobilo bronzové torzo s názvem Rock Drill: "Napsali jsme pro něj hudbu, protože tahle socha vypadá tak dynamicky, mohutně a moderně - prostě jako techno."

Autorem bronzového torza z let 1913-1914 je Sir Jacob Epstein. K jeho vytvoření jej přivedl obdiv ke strojům a moderní technice vůbec. Plastiku původně poháněl elektrický motor, ale byl odstraněn poté, co autora znechutily události první světové války.

Sir Jacob Epstein
Sir Jacob Epstein | Foto: Aktuálně.cz

Navíc Epstein zmenšil "napůl stroj - napůl člověka" na polovinu a zdeformoval mu ruce. V této podobě už skulptura není oslavou moderního světa a života, ale spíše krutým svědectvím o jeho stinných stránkách.

"Je to temně dunící skladba, která vyvolává představu kladiv bušících na kovadlinu a lustrů, které se rozbíjejí o schodiště," popisuje Esther Addley z listu Guardian výtvor dua.

Tom Rowlands a Ed Simons patří mezi nejvýznamnější uskupení elektronické scény druhé poloviny 90. let. Vždycky experimentovali se zvuky, samply, styly i rytmy; ale přitom, zvlášť v pozdější tvorbě, dokázali přidat i hity. Jejich energickou hudbu přijímá taneční i rockové publikum.

Kdo další nabídne "pocity" z vybraných uměleckých děl? Kromě Chemical Brothers oslovila galerie Roll Deep, zakladatele Blur Grahama Coxona, The Long Blondes, Vavavoom, hiphoperku Estelle, Klaxons a Union of Knives.

Roll Deep se nechali isnpirovat Anishem Kapoorem, Coxon Franzem Klinem,  Vavamoon Andy Warholem, Estelle Martinem Parrem, Klaxons Donaldem Juddem, Union of Knives Cy Twomblym; na inspirační zdroj The Long Blondes se ještě čeká.

 

Právě se děje

Další zprávy