Češi, co hráli s U2: Neposlechli jsme Bona, byl v šoku

Michal Pavec
20. 7. 2009 13:30
Celou skupinu prý Irové ještě na pódium nevzali
Foto: Archiv kapely

Berlín - Jejich skupina do sobotního večera neodehrála jediné veřejné vystoupení. Svoji premiéru před publikem si ale odbyla před šedesáti tisíci diváky. Společně s U2. 

Pražské revivalové kapele U2 Poptart, která zatím jen piluje repertoár svých vzorů, se totiž podařil nevídaný kousek. Na berlínský koncert svých vzorů se vybavila cedulemi, aby si jich frontman Bono všiml.

Stalo se: při písni Angel of Harlem si kytaristu Štěpána Etrycha, bubeníka Michala Šimka a basáka Cyrila Strejce jedna z nejslavnějších rockových kapel skutečně pozvala na pódium.

"Občas si na pódium vytáhnou jednotlivce. Ale celou kapelu ještě nikdy. Na to jsem sázel a věřil, že by to mohlo vyjít," popisuje sobotní strategii Aktuálně.cz kytarista Etrych.

Za svým plánem šli cílevědomě. Po vzoru jiného fanouška, který si s Bonem a spol. zahrál na klávesy, si kapela vyrobila tři cedule - podle nástrojů s nápisy "ME+Guitar/Drums/Bass= Angel of Harlem".

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Dalším úkolem bylo dostat se až k pódiu a ukazovat je, kdykoli Bono půjde kolem. Když na hymnickou píseň z roku 1988 přišla řada, Bono Čechům opravdu po pár akordech pokynul.

Právě tuhle píseň prý cvičili zodpovědně, aby si neutrhli ostudu. A naučili se ji přesně tak, jak ji U2 hrají na aktuálním turné. Tedy i se změnou akordů na konci a reminiscencemi na songy Michaela Jacksona.

Jak můžeš vědět, co hrát?

Foto: Reuters

Na pódiu měl Etrych kolem krku kytaru svého vzoru The Edge, kolem procházel a zpíval Bono. Když mu frontman v závěru pětiminutové skladby pokynul, aby přestal hrát, tak Bona neposlechl a pokračoval dál.

Tím své vzory hodně překvapil. Angel of Harlem totiž uměl i s novými úpravami.

"The Edge na mě hodil takový výraz, který říkal: Jak můžeš vědět, jak to máš hrát? - a tahle chvíle pro mě byla absolutním vrcholem večera," vzpomíná Etrych, který si teď užívá nečekanou publicitu.

"Už cestou z koncertu mi začaly chodit esemesky, že jsme na You Tube. Na mém profilu na Facebooku se mi začali ozývat i lidé, které vůbec neznám," říká 32letý kytarista.

Čtěte také:
U2 si v Berlíně zahráli s českými fanoušky

"Propadl jsem do transu, nebyl jsem nervózní. Žil jsem jen tím okamžikem, neřešil jsem minulost ani budoucnost," vrací se ještě k vystoupení. Zato basyktarista trému měl, z videa je patrné, jak moc je nervózní.

Členové slavné kapely se ale prý ke svému revivalu chovali velmi vstřícně a působili uklidňujícím dojmem.

Amatérské kapele může každopádně odvaha a nečekané vystoupení hodně pomoct. "Zahrát si s U2, to není jen tak. Myslím, že to pro nás může mít pozitivní efekt," věří Etrych a cituje, co jim Bono při návratu do davu vzkázal: "Jediné, co si musíte pamatovat, je, že hvězdy jsou malé."

 

Právě se děje

Další zprávy