Ceny evropské MTV slibují souboj Lady Gaga vs. Adele

Karel Veselý
20. 9. 2011 16:20
Fanoušci zvolí i interpreta z Česka a Slovenska
Lady Gaga
Lady Gaga | Foto: Reuters

Londýn - Lady Gaga uzmula nejvíce nominací na evropské ceny MTV.  Má šest šancí na trofeje, které se v listopadu budou předávat v severoirském Belfastu

Katy Perry a Bruno Mars si brousí zuby na vítězství ve čtyřech kategoriích. Britská zpěvačka Adele má naděje jen tři, ale s rivalkou Gaga se střetne ve všech důležitých kategoriích - píseň, video a ženská interpretka roku.

Narozdíl od Video Music Awards (starší a prestižnější ceně americké MTV) chybí v hlavní klipové kategorii Firework od Katy Perry, který si na konci srpna sošku nakonec i odnesl. Obě kontinentální ceny se naopak shodly v zařazení Rolling in the Deep Adele a anarchistického minifilmu Make Some Noise s hudbou Beastie Boys.

Foto: Reuters

Pětici nominovaných doplňují ještě Born This Way od Lady Gaga, Run The World (Girls) od Beyoncé a také francouzští Justice s klipem ke skladbě Civilisation. Dvojnásobní vítězové z let 2006 a 2007 (za We Are Your Friends a D.A.N.C.E.) jsou zatím poslední „domácí" vítězové evropských cen; od té doby triumfují Američané.

Kromě zmíněných Adele a Justice mají zástupci starého kontinentu v seznamu nominovaných spíše symbolické zastoupení. Francouzský producent David Guetta se uchází o titul nejlepšího mužského interpreta, britská zpěvačka Jessie J může být objevem roku, Coldplay nejlepší rockovou či koncertní kapelou a Arctic Monkeys mají šanci na alternativní scéně.

Novinkou mezi kategoriemi je ocenění pro nejvěrnější fanoušky. Zde se o vítězství budou ucházet „fanarmády" 30 Seconds To Mars, Justina Biebera, Lady Gaga, Paramore či Seleny Gomez. I zde o vítězích rozhodnou hlasující na internetu.

Ceny evropské MTV se budou znovu udělovat i v regionálních kategoriích. V pětici nominovaných na nejlepšího českého a slovenského interpreta jsou zpěvák Ben Cristovao, zpěvačka Debbi, loňští vítězové Charlie Straight, hiphopová skupina PSH a slovenský rapper Rytmus. Hlasování v této kategorii se uzavře 16. října a regionální vítězové postoupí do Best European Act, tedy klání o nejlepšího evropského interpreta.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Ceremoniál, který se připodobňuje k americkému modelu showbyznysu, bude přenášen do více než 40 zemí. Přímý přenos z Belfastu bude s českým komentářem vysílat i lokální verze MTV.

Udělování evropských cen MTV je jednou z největších událostí ve světě mainstreamového popu mimo území Spojených států, nicméně při srovnání působí pořád EMA dojmem chudšího příbuzného ze zámoří. Přesto se i zde občas stane nějaký pamětihodný moment.

Foto: Aktuálně.cz

Před čtyřmi lety zde například při vyhlašování hlavní ceny pronikl Kanye West na pódium, aby vyjádřil rozhořčení, že místo jeho klipu zvítězilo video k písní Justice a Siminan We Are Your Friends. Loňský ročník pro změnu dostali do médií výtržníci z pořadu Jackass, jejichž člen Jason "Wee-Man" Acuna ukázal při předávání jedné z cen na kameru holý zadek.

Historie evropských hudebních cen MTV sahá do roku 1994, od té doby putuje předávání největšími evropskými městy. Před dvěma lety se předávání konalo v Berlíně a v rámci oslav 20 let od pádu Zdi u Braniborské brány odehráli půlhodinový koncert U2. Loňský ročník proběhl v Madridu za účasti Katy Perry. Hosté listopadového ceremoniálu v Belfastu budou ohlášeni v nejbližších týdnech.

MTV Europe začala vysílat v roce 1987 a dlouhou dobu byla jedním z mála skutečně panevropských kanálů. Drobení na regionální stanice začalo o dekádu později, Česká republika na vlastní MTV musela čekat do listopadu 2009.

Stejně jako u jejího amerického sourozence ale platí, že písmeno M v názvu už oficiálně neznamená "music" - což se odráží i v programu hlavní stanice, kde hudbu nahradily hlavně pořady typu reality show. Klipy a koncerty lze najít na specializovaných kanálech jako MTV Two, MTV Base nebo MTV Dance.

 

Právě se děje

Další zprávy