Kluby v Brně počítají ztráty a jednají s magistrátem. Fléda vyžije do května

ČTK ČTK
Aktualizováno 15. 4. 2020 17:26
Hudební kluby v Brně za poslední měsíc nemají žádné příjmy, přesto musí platit nezbytné výdaje. Ztráty dosahují statisíců až milionů korun.
Fléda, patrně nejznámější hudební klub v Brně.
Fléda, patrně nejznámější hudební klub v Brně. | Foto: Klub Fléda

Přestože klubům v Brně docházejí prostředky, zaměstnance nepropouštějí. O pomoci jednají s magistrátem, na vládní programy příliš nespoléhají. Většina přesouvá jarní program na podzim, kvůli nejistotě se bojí plánovat dál.

Vláda před měsícem nařídila uzavření kulturních zařízení i restaurací kvůli riziku šíření nového typu koronaviru. Toto úterý kabinet rozhodl, že pokud to epidemiologická situace umožní, budou se moci vnitřní prostory restaurací otevřít 8. června. Od stejného data budou možné kulturní či společenské akce, avšak jen s účastí do 50 lidí.

Například pro klub Fléda ve Štefánikově ulici dosavadní omezení znamenají značné ztráty.

"Za březen jsme přišli o 2,9 milionu korun obratu. S prostředky, které máme, vyžijeme zhruba do května," říká majitel klubu Lukáš Stara. "Snažíme se proto vyjednat pomoc od brněnského magistrátu. Očekáváme, že některé následky teprve pocítíme. Přijdeme také o peníze z některých partnerských smluv," dodává majitel Flédy.

Provozovatelé klubu Metro Music Bar řeší problém s peněžními závazky. "Za poslední měsíc jsme nevydělali ani korunu. Nemáme tak z čeho splácet dluhy. U finančního úřadu jsme zažádali o odklad plateb, ale řekli nám, že můžeme žádat jen o prominutí penále. Žádali jsme o podporu, ale zatím bez odezvy," vysvětluje spolumajitel hudebního klubu Metro Pavel Řehoř.

Krize zasáhla i klub Melodka. "Odhadujeme, že za dobu, kdy bylo zavřeno, jsme přišli o 300 až 500 tisíc korun. Naštěstí jsme nemuseli propouštět stálé zaměstnance," uvádí provozovatel Melodky Robert Banovský.

Změny nastanou také v přípravách programu. Kluby většinu jarních akcí přesouvají na podzim. "Přišlo to v tu nejhorší dobu. Na jaro toho plánujeme nejvíce. Pořádáme hudební koncerty, jejichž příprava trvá delší dobu, tudíž asi nezahájíme provoz hned, jakmile to vláda povolí, ale s časovou prodlevou," dodává Banovský.

Z průzkumu Brněnské asociace clubové hudby vyplývá, že za půl roku mimo provoz by brněnské kluby utrpěly celkovou škodu zhruba 82,2 milionu korun, tedy 13,7 milionu korun měsíčně. Členové asociace proto požádali o pomoc magistrát a prostřednictvím agentury Soundczech i vládu.

"Postoj města je vstřícný, avšak vzhledem ke ztrátám v rozpočtu budou možnosti omezené. Nezbývá než doufat, že se na hudební kluby nezapomene při rozdělování balíčku vládní podpory kulturnímu odvětví," dodává předseda asociace Vít Kalvoda.

 

Právě se děje

Další zprávy