Brazílie: chaos kvůli lístkům na U2

BBC
17. 1. 2006 17:00
São Paulo - Desetitisíce brazilských fanoušků skupiny U2 odešly s prázdnou. Hned první den prodeje vstupenek na koncert v São Paulu zavládl kvůli obrovskému zájmu chaos.  

Příznivci marně čekali více než 12 hodin, neboť pokladny řetězce supermarketů, kde se vstupenky prodávaly, vypověděly službu. Na koncert plánovaný na 20. února bylo v prodeji přibližně 73 tisíc vstupenek a limit byl deset lístků na osobu. I tak poptávka vysoce převyšovala nabídku.

Organizátoři se za zmatky omluvili a uvedli, že se den po prvním koncertu uskuteční druhé vystoupení. Studenti si mohli vstupenky koupit za poloviční cenu, avšak nejlevnější nezlevněné vstupenky se prodávaly za 200 realů (88 dolarů), což jsou přibližně dvě třetiny minimální měsíční mzdy v Brazílii.

Vystoupení bylo propagováno ve spolupráci s řetězcem supermarketů Pao de Acucar, který prodával vstupenky ve svých deseti prodejnách v São Paulu a dvou v Rio de Janeiru. Rozlícení fanoušci skandovali hesla proti řediteli řetězce Abilio Dinizovi a dušovali se, že v budoucnu budou nakupovat v prodejnách konkurenční firmy.

Policie byla v pohotovosti pro případ davových výtržností, avšak žádné nebyly hlášeny.

Jedna fanynka, devětadvacetiletá učitelka Verna Zulaová, čekala od tří hodin ráno, až se v pondělí v 10 hodin dopoledne otevřou pokladny. "Kdybych věděla, že to bude vypadat takhle, nebyla bych se obtěžovala," uvedla v pondělí večer. "Když jsem sem dorazila, bylo přede mnou 150 lidí. Žádný z nich ještě vstupenky nemá."

 

Právě se děje

Další zprávy