BMG převezme firmu Bug Music s nahrávkami Cashe a Popa

Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 9. 2011 8:57
Obchod s právy e atraktivnější byznys s nosiči
Iggy Pop
Iggy Pop | Foto: Reuters

Berlín - Společnost BMG Rights Management spravující hudební práva vezme pod svá křídla americké vydavatelství Bug Music. Tím získá práva na písně tak rozličných hudebníků, jako jsou Johnny Cash, Iggy Pop a Eminem. Obě strany už podle agentury DPA podepsaly příslušnou smlouvu, ale nesdělily cenu transakce, jež se má uskutečnit v říjnu.

BMG, která patří do mediálního impéria Bertelsmann, získá práva na tvorbu mnoha nezávislých interpretů. Do rozsáhlého katalogu Bug Music patří hity jako The Passenger Iggyho Popa, I Walk the Line Johnnyho Cashe, Under the Boardwalk od Drifters nebo Eminemův The Real Slim Shady.

Mezi dalšími umělci, jejichž tvorbu BMG získala, jsou bluesman Muddy Waters, písničkáři Woody Guthrie a Ryan Adams nebo rockové kapely Wilco a The National.

 "Koupí Bug Music a jeho ohromné sbírky evergreenů i novějších skladeb BMG upevní svoji pozici jednoho z vůdčích obchodníků s hudebními právy," řekl šéf BMG Hartwig Masuch.

Od svého založení získalo BMG práva na více než 300 000 hudebních děl. Obchod s hudebními právy přináší jistý zisk a jejich spravování vyžaduje poměrně nízké náklady. Jde tak o mnohem atraktivnější byznys než prodej hudebních nosičů.

BMG má zájem také o katalog významné vydavatelské skupiny EMI, pod jejíž křídla patří například známé nahrávací společnosti Virgin Records a Capitol Records nebo kultovní jazzový label Blue Note Records.

 

Právě se děje

Další zprávy