Blunt je ideální. Na svatby i na pohřby

BBC, Hej
2. 10. 2006 15:30
Londýn - Mladá Angličanka se prý po jeho písni probudila z kómatu, jiní Britové by při jeho songu rádi navěky usínali.

James Blunt je bez nadsázky univerzální pop hvězda. Britové by ho rádi slyšeli i po smrti na svém pohřbu. Usadil se totiž na čele žebříčku smutečních a pohřebních písní se songem Goodbye My Lover, na druhé místo dosáhl Robbie Williams s písní Angels; hitovka z Hříšného tance I've Had the Time of My Life obsadila třetí pozici.

Do průzkumu The Bereavement Register, britského registru úmrtí, se zapojilo pět tisíc lidí. Z nich 51 procent vědělo, co přesně by si nechali zahrát na vlastním pohřbu. Nicméně čtyři pětiny by se zároveň poradily s přáteli a rodinou.

Infobox

10 NEJ pohřebních písní

  • 1. Goodbye My Lover - James Blunt
  • 2. Angels - Robbie Williams
  • 3. I've Had the Time of My Life - J.Warnes and B.Medley
  • 4. Wind Beneath My Wings - Bette Midler
  • 5. Pie Jesu - Requiem
  • 6. Candle in the Wind - Elton John
  • 7. With or Without You - U2
  • 8. Tears in Heaven - Eric Clapton
  • 9. Every Breath You Take - The Police
  • 10. Unchained Melody - Righteous Brothers

ROZHOVOR: Jezdil jsem tankem, teď autobusem

PROFIL: Já nic, já James Blunt, voják a zpěvák

REPORTÁŽ: James Blunt v Praze

"Každý má oblíbenou písničku, která pro něj je něčím jedinečná, spojená s určitou dobou či místem," říká Mark Roy, zakladatel projektu The Bereavement Register, který odstraňuje z databází jména a adresy zesnulých.

"Ta dvacítka skladeb ukazuje, jak daleko jsme došli ve způsobech, kterými dáváme svým blízkým sbohem. Žalozpěvy minulosti jsou pryč, místo toho dnes na pohřbech slyšíme současnou hudbu, s kterou je snadnější se ztotožnit."

Blunt ovšem slaví úspěchy nejen na pohřebním poli. Jeho romantický song You´re Beautiful uhranul tisícům šťastných párů, které si ho na veselce nechávají zahrát místo Mendelssohna. Stejně to tak udělal Elton John, když si bral Davida Furnishe.

Blunta s touto ikonou ostrovní pop-music pojí ještě jeden výrazný úspěch. Oni dva jsou za posledních deset let jediní Britové, kterým se podařilo dobýt vrchol americké hitparády Billboard. Bývalý voják je také držitelem dvou cen Brit Awards, jeho debutové album pochopitelně vedlo žebříčky i doma v Británii.

Současně je ale Blunt na domovských ostrovech na vrcholu žebříčku nejvíc nenáviděných věcí; podle průzkumu je prý horší než dopravní strážníci, hluční sousedi i realitní agenti.

 

Právě se děje

Další zprávy