Bittová uhranula plnou Dvořákovu síň

RiK, ČTK
6. 12. 2005 0:00
Praha - Iva Bittová, zpěvačka, houslistka, skladatelka a herečka, předvedla na pódiu vyprodané pražské Dvořákovy síně celý rejstřík svého nenapodobitelného umění.

Prostor dostalo především dílo Bohuslava Martinů a Leoše Janáčka, které prokládala svými improvizacemi.

Koncert, na němž se podílela se Škampovým kvartetem, byl druhým programem Dnů Bohuslava Martinů a zároveň posledním vystoupením na jejich společném turné po evropských metropolích.

Bittová navíc podle organizátorů ohlásila roční koncertní přestávku, během níž se chce soustředit na novou tvorbu.

Hlavním bodem dnešního večera byla originální úprava Janáčkova cyklu Moravská lidová poezie v písni, kterou pro zpěvačku Bittovou a smyčcové kvarteto napsal slovenský skladatel Vladimír Godár. Publikum reagovalo hlasitým nadšením a vynutilo si na závěr několik přídavků. Mezi nimi byla rovněž improvizovaná hra na čerty a Mikuláše.

I když svůj program nepředváděla poprvé a vidět se dal i v televizním přenosu, dokáže pokaždé svou bezprostředností strhnout publikum. Podobně tomu bylo i dnes.

Bittová patří k nejvýraznějším zjevům české hudební scény a svoje největší úspěchy slaví, podobně jako většina nejlepších českých hudebníků, převážně v zahraničí.

Bittová patří k málu houslistům, kteří nástrojem umí skvěle doprovodit svůj hlasový projev. A jedná-li se o projev tak specifický a kvalitní, jako je tomu v případě Bittové, jedná se vždy o výjimečný zážitek.

 

 

Právě se děje

Další zprávy