Zvukoví dobrodruzi se stěhují do Divadla Archa

Karel Veselý
4. 10. 2011 10:45
1. ročník Babel Prague uvítá Fennesze i Pauline Oliveros
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Seznam hudebních festivalů v Praze se rozrůstá o další položku - Babel Prague bude počínaje úterkem hostit v Divadle Archa mezinárodní umělce zabývající se improvizovanou hudbou. Mnohaúrovňová křižovatka undergroundu a vážné hudby uvede v úterý a středu rakouského hlukaře Fennesze či legendu avantgardní hudby, americkou akordeonistku Pauline Oliveros.

Babel Prague, jež vznikl z iniciativy hudebního publicisty Pavla Klusáka, chce být moderním festivalem světového střihu a kromě klasických koncertů nabídne návštěvníkům i další umělecké platformy, podněty k přemýšlení či možnost zapojit se do debat na aktuální témata. Proto jsou na programu multimediální performance, filmové projekce, setkání s tvůrci a nebo diskuse o roli zvuku v dnešní společnosti.

Největší pozornost ale pochopitelně přitahuje hudba. Úterní program v Arše láká na newyorskou umělkyni Pauline Oliveros, jednu z nejvýraznějších postav poválečné avantgardní hudby. Autorka teorie tvůrčího naslouchání - tzv. Deep Listening - vytváří své sónické struktury za pomoci elektronicého akordeonu a v Praze předvede skladbu Sounding Awake.

Christian Fennesz
Christian Fennesz | Foto: www.stimul-festival.cz

Ve světové premiéře se na pódiu představí kvarteto osobností volné elektroakustické improvizace z Japonska, Rakouska, Německa a ČR - Toshimaru Nakamura, Andrea Neumann, Klaus Filip a Ivan Palacký.

Zazní také Pendulum Music - klíčové dílo klasika minimalistické hudby Steve Reicha v podání souboru The Artbreakers. Ještě než začne o půl osmé hlavní program, proběhne od 18 hodin veřejná diskuze, v níž se Václav Cílek, Míša Zemková a Vít Zavadil pokusí zodpovědět otázku, proč a kam z měst mizí ptáci a s nimi i jejich zpěv.

Rakouský elektronický mág Christian Fennesz je ve světě experimentální hudby stálicí už několik let a jeho slavnou desku Endless Summer, která na začátku tisíciletí propojila ambient a hlukovou hudbu, vyhlásili nedávno novináři za nejlepší rakouské album posledních dvaceti let. Jeho temně romantické noiseové skladby využívající laptopu i elektrické kytary rozvibrují Archu ve středu. Fennesz také poprvé v Praze představí nové album Seven Stars vydané na značce Touch.

Pozoruhodný zážitek slibuje společené vystoupení divadelního souboru Handa Gote a performativního filmaře Martina Ježka. Na Babel Prague představí premiéru jejich prvního projektu Socialistická apokalypsa sestaveného z instruktážních branných filmů z let studené války.

O hudební doprovod se postará domácí improv-rocková skupina B4, jež letos vydala vychvalovanou desku Didaktik Nation Legendary Rock. Česká odpověď na objevování německého psychedelického rocku sedmdesátých let si navíc stylově hraje s odkazy minulosti.

Středeční program doplňuje ještě diskuze o „zvukových kauzách", která probere hlukové normy, právo na ticho a bude se ptát: Jak chceme, aby zněl náš veřejný prostor?

Ve čtvrtek se pak zájemci mohou zúčastnit workshopu s Pauline Oliveros nebo se v Městské knihovně na Mariánském náměstí podívat na projekci dokumentu o Williamu S. Burroughsovi. Promítání začíná v 19.30.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy