Arcade Fire získali kanadskou hudební cenu Polaris

Karel Veselý
20. 9. 2011 9:24
Porota obvykle nadržuje méně známým interpretům
Foto: Aktuálně.cz

Toronto - Kanadská indie-rocková skupina Arcade Fire si se svým loňským albem The Suburbs připisuje další triumf. V noci na úterý převzali v Torontu výroční kanadskou hudební cenu Polaris Prize, kterou udělují kritici a zástupci médií.

„Pokud děláte muziku a už jste před někým vystupovali, pak s tím rozhodně nepřestávejte, protože za pár let můžete stát na stejném místě a mít album ještě mnohem lepší než je tohle," vzkázal při převzetí ceny divákům v sále Jeremy Gara, bubeník Arcade Fire.

Montrealští hrdinové nezávislého rocku se dostavili v redukované sestavě tří členů a z večera si odnáší kromě sošky také odměnu třicet tisíc amerických dolarů určenou vítězovi. Dva tisíce dolarů dostalo dalších devět nominovaných, mezi nimiž byli byli indierockoví veteráni Destroyer, r'n'b experimentátor The Weeknd nebo zpěvačka Austra, která minulý týden hrála v Praze.

Foto: Reuters

The Polaris Prize je kanadskou odpovědí na britskou cenu kritiky Mercury a desky rovněž odměňuje „na základě uměleckých kvalit a bez ohledu na žánr či prodejní úspěch". Seznam deseti nominovaných je sestaven podle hlasování více než dvou stovek kanadských novinářů, bloggerů či zástupců médií.

Vítěze pak přímo při na slavnostním ceremoniálu za zavřenými dveřmi vybírá jedenáctičlenná porota. Mezi předchozími vítězi je elektronický mág Caribou, rocková skupina Karkwa, houslista (a příležitostný člen Arcade Fire) Final Fantasy/Owen Pallett nebo punková skupina Fucked Up, jejíž frontman Damien Abraham letošní ceremoniál uváděl.

Arcade Fire byli jasným favoritem večera, zároveň se spekulovalo, že porota dá nakonec přednost desce, kolem které byl v uplynulých dvanácti měsících znatelně menší povyk. The Suburbs bylo z nominovaných zdaleka komerčně nejúspěšnější - album dokonce debutovalo na čísle jedna amerického žebříčku a jen na severoamerickém kontinentě se ho prodal bezmála milion kopií.

Navíc už bylo ověnčeno dalšími prestižními cenami: v únoru se The Suburbs stalo albem roku na Grammy, stejný titul si odneslo z „velkých" kanadských cen Juno, deska triumfovala na Brit Awards v mezinárodní kategorii.

Čtěte také:
Největší kapela současnosti je bombastická i skromná
Grammy ovládla country, Arcade Fire a nostalgie
Nejlepší desky roku nahráli Kanye West a Arcade Fire

„Bylo to určitě atypické rozhodnutí pro Polaris, jehož porota se obvykle snaží nadržovat méně známým interpretům," okomentovala večer webová stránka Toronto.com. „Kdyby Arcade Fire nevyhráli, snesla by se na pořadatele pro změnu kritika za pokrytectví," dodal jízlivě blogger Brooklyn Vegan.

Podobné problémy ostatně museli řešit i porotci britských cen Mercury. Před dvěma týdny si prestižní ocenění odnesla za album Let England Shake zpěvačka PJ Harvey.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy