A nikdy víc. Pražský výběr připomene odchod sovětských vojáků

ČTK ČTK
21. 7. 2021 17:00
Koncertem u Křižíkovy fontány na pražském Výstavišti ve středu 18. srpna skupina Pražský výběr oslaví 30 let od odchodu sovětských vojáků z bývalého Československa. Hudebníky v čele s šestašedesátiletým Michaelem Kocábem a o rok mladším Michalem Pavlíčkem doprovodí Český národní symfonický orchestr. Z New Yorku jej přiletí dirigovat Steven Mercurio.
Michal Pavlíček a Michael Kocáb na koncertu Pražského výběru v roce 2012.
Michal Pavlíček a Michael Kocáb na koncertu Pražského výběru v roce 2012. | Foto: Jiří Koťátko

Na akci pracovně nazvané … a nikdy více zazní hity Pražského výběru v symfonické podobě. Jako host zazpívá Xavier Baumaxa.

"Akce vzniká poměrně spontánně, neboť se všichni zúčastnění účinkující, spoluorganizátoři i partneři shodli na tom, že by byla škoda, aby to radostné kulaté 30. výročí zůstalo bez pořádné oslavy, a to zejména kvůli pandemii, která měla negativní vliv na realizaci akcí v první polovině roku," vysvětluje pořadatel David Gaydečka, který jinak stojí za festivaly Metronome a United Islands.

Sovětská vojska zůstala v Československu po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Vojáci byli koncem 80. let rozmístěni do 67 posádek v českých zemích a 16 posádek na Slovensku. Velitelství měla takzvaná Střední skupina vojsk v Milovicích.

Okupaci ukončila dohoda mezi československou a sovětskou vládou, podepsaná 26. února 1990. Poslední transport se sovětskými vojáky a technikou opustil území republiky 21. června 1991, o šest dní později odjel poslední sovětský voják - tehdejší velitel, generál Eduard Vorobjov.

"Nikdo jiný se oslav odchodu sovětských vojáků neujal ani tehdy, ani teď. Myšlenka akce je v tom, že svoboda není tomu národu a jeho vedení až tak drahá, aby udělaly nějakou oslavu. Tak tomu bylo už v roce 1991, tak to uděláme zase my," říká teď Michael Kocáb, někdejší předseda parlamentní komise pro dohled nad odsunem sovětských vojsk.

Před 30 lety se u příležitosti odchodu vojsk uskutečnil koncert v pražské Sportovní hale. Vystoupily na něm skupiny Nová růže, Lucie a Pražský výběr, pozvání přijal i slavný americký zpěvák Frank Zappa.

Skupina poslanců části opozice chce uzákonit odchod sovětských vojsk jako významný den. V novele navrhla, aby byl 27. červen připomínán nejen jako Den památky obětí komunistického režimu, ale také coby Den odsunu sovětských vojsk z Československa. Obdobná iniciativa vznikla také v Senátu. Podle Kocába by měl být tento den přímo státním svátkem. Považuje za nepředstavitelnou ostudu, že tomu tak dávno není.

Pražský výběr s Frankem Zappou improvizují reggae v A dur. Sportovní hala, červen 1991. | Video: Michal Pavlíček
 

Právě se děje

Další zprávy