Paříž v roce 1969 pro ni byla zjevením. Třeštíková převzala francouzský řád

ČTK ČTK
6. 3. 2024 18:48
Dokumentaristka Helena Třeštíková ve středu převzala francouzský Řád umění a literatury. Předal jí ho nový velvyslanec Stéphane Crouzat, který je ve funkci od pondělí. Vyznamenání bývá udělováno osobnostem, jež přispěly k šíření umění a literatury ve Francii i ve světě.
Dokumentaristka Helena Třeštíková přebírá z rukou velvyslance Stéphana Crouzata francouzský Řád umění a literatury.
Dokumentaristka Helena Třeštíková přebírá z rukou velvyslance Stéphana Crouzata francouzský Řád umění a literatury. | Foto: ČTK

Třeštíková vzpomněla, jak ji návštěva Paříže v roce 1969 a setkání s tamní kulturou motivovaly k tomu stát se režisérkou. "Francouzskou kulturu miluji od mládí, vždy jsem se toužila podívat do Paříže. Podařilo se mi to rok po maturitě v mých dvaceti letech, v létě 1969, kdy ještě byly otevřené hranice," řekla.

"Paříž byla pro mě zjevením, galerie, muzea, svobodné město plné inspirace. Tehdy jsem si dala závazek, že musím dokázat stát se režisérkou. Za několik měsíců se zavřely hranice Československa, do Paříže jsem se tak znovu podívala až za několik desítek let, když se tam promítaly některé mé filmy," dodala Třeštíková.

Sama sebe označuje za lokální kronikářku. To, že filmy zajímají i zahraniční publikum, je pro ni nečekaná radost.

Retrospektivu tvorby české režisérky uspořádalo pařížské Centre Pompidou v roce 2021. Organizátoři do ní zařadili jak její rané, tak novější dokumenty. Mezi nimi Soukromý vesmír, části Manželských etud nebo snímky s jedinečnými osudy, jako jsou Katka, Marcela či Mallory.

Třeštíková vystudovala dokumentární režii na pražské FAMU, kde dnes učí. Od roku 1974 natočila přes 50 dokumentů. Specializuje se na ty časosběrné, kdy lidské osudy sleduje v delším úseku.

Dvakrát vyhrála dokumentární soutěž na festivalu v Karlových Varech a získala Českého lva za titul Katka. Její snímek Forman vs. Forman měl premiéru na festivalu v Cannes, film Anny byl stejně jako René - Vězeň svobody uveden na dokumentární přehlídce IDFA v Amsterdamu.

V současné době Helena Třeštíková dokončuje časosběrný dokument o zpěvačce Báře Basikové. Finišuje také čtvrtou sérii Manželských etud, osudy svých hrdinů v tomto projektu sleduje od roku 1980.

Řád literatury a umění má tři stupně: rytíř, důstojník a komandér. Třeštíková převzala ocenění ve stupni důstojník. Mezi držiteli vyznamenání jsou z českých umělců filmaři Jiří Menzel a Věra Chytilová, kritička Eva Zaoralová, básník Petr Král, operní pěvkyně Magdalena Kožená a Eva Urbanová, malíři Adriena Šimotová a Adolf Born, fotograf Josef Koudelka, spisovatel Bohumil Hrabal nebo historička umění Anna Fárová. Ocenění získal také bývalý prezident Václav Havel za svou dramatickou tvorbu.

 

Právě se děje

Další zprávy