Foto: Vizionář a samotář posedlý kontrolou. Lucasovi, tvůrci Star Wars, je 80 let

George Lucas a Anthony Daniels jako C-3PO při natáčení prvních Star Wars v roce 1977.
Podle Briana Jaye Jonese, jehož knihu s podtitulem Život stvořitele Star Wars roku 2017 vydalo nakladatelství Paseka v českém překladu Jana Kalandry a Michala Prokopa, je Lucas náročný spolupracovník a šéf, samotářský režisér posedlý kontrolou a neochotný přizpůsobovat se pravidlům, ale také jednoznačný vizionář, průkopník vizuálních i zvukových efektů a zakladatel firem Lucasfilm, LucasArts, Industrial Light & Magic či THX. Na snímku jsou Alec Guinness jako Obi-Wan Kenobi a George Lucas při natáčení prvních Star Wars v roce 1977.
"Je potřeba být vytrvalý, to je nejdůležitější tajemství úspěchu. Zejména v kinematografii," řekl jednou Lucas. A totéž by se dalo říct o něm. Kalifornský rodák a obdivovatel snímků Jeana-Luca Godarda či Akiry Kurosawy ještě na filmové škole snil, že bude točit avantgardu. Od té doby ušel dlouhou cestu.
Jeho první celovečerní film THX 1138 z roku 1971 (na snímku z natáčení jsou herec Robert Duvall a George Lucas) byl propadák, ze kterého se produkční firma založená mladým Lucasem a jeho přítelem Francisem Fordem Coppolou dlouho vzpamatovávala. I když časem také tento futuristický snímek o světě, v němž lidstvo ovládají robotí policisté, našel příznivce.
Kasovní debakl Lucase neodradil. Místo budoucnosti se akorát příště vydal do minulosti a roku 1973 dokončil film Americké graffiti. Poutavá sonda do života amerických středoškoláků 60. let, v níž už se mihl mladý Harrison Ford, získala Zlatý glóbus i několik nominací na Oscara.
Foto: Profimedia.cz
Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 5. 2024 6:45
Vesmírná sága Star Wars a dobrodružství archeologa Indiana Jonese by nevznikly bez amerického režiséra a producenta George Lucase, který se toto úterý dožívá 80 let. Syn majitele obchodu s kancelářskými potřebami se vypracoval v jednu z nejvlivnějších osobností showbyznysu. Příští víkend převezme čestnou Zlatou palmu na festivalu v Cannes. Připomínáme, co má za sebou.
 

Právě se děje

Další zprávy