Letní rozloučení s prázdninami. Orchestr FOK zahraje ve Valdštejnské zahradě

ČTK ČTK
1. 8. 2023 20:52
Před zahájením své 89. sezony odehraje Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK tradiční koncert ve Valdštejnské zahradě. Konat se bude ve středu 30. srpna. Volně přístupné vystoupení pod širým nebem nabídne klasickou i filmovou hudbu, zazní také ukázky z operního repertoáru. Filharmoniky povede dirigent Jan Kučera.
Letní koncerty ve Valdštejnské zahradě jsou součástí tradice FOK. Na snímku je ten z roku 2021, který také dirigoval Jan Kučera.
Letní koncerty ve Valdštejnské zahradě jsou součástí tradice FOK. Na snímku je ten z roku 2021, který také dirigoval Jan Kučera. | Foto: ČTK

"Na letošním tradičním rozloučení s prázdninami ve Valdštejnské zahradě zahrajeme s FOK například Smetanovu Vltavu. To je dílo, které lze hrát téměř při každé příležitosti. A je to dobře, protože malí a mladí posluchači nám stále dorůstají a někteří ji uslyší poprvé," říká dirigent Kučera.

Filmovou hudbu zastoupí melodie z filmů Gladiátor či Lawrence z Arábie. Z operního repertoáru dojde na předehru k Síle osudu od Giuseppa Verdiho. Také se představí mladý tenorista Daniel Matoušek, který je od minulé sezony sólistou Opery Národního divadla. "Mám radost, že naše pozvání přijal mladý tenor s velkou budoucností. Zazpívá několik neapolských písní včetně slavné skladby Santa Lucia," doplňuje dirigent.

Koncerty ve Valdštejnské zahradě jsou několikaletou letní akcí pražských symfoniků. FOK v zahradě poprvé vystoupil 21. května 1949 s dirigentem Václavem Smetáčkem. Akce v tomto areálu pak už v 50. a 60. letech patřily k letním povinnostem orchestru. O jednom napsal Bohumil Hrabal povídku nazvanou Prokopnutý buben. Tradici se podařilo obnovit v roce 2014.

Ústředním motivem 89. sezony Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK se stane Rok české hudby, díky kterému budou v programu výrazně zastoupeni čeští sólisté. Publiku se představí houslista Josef Špaček a klavíristé Lukáš Vondrášek či Ivan Klánský. Zazní stěžejní skladby jako Novosvětská Antonína Dvořáka, Má vlast Bedřicha Smetany, Sinfonietta Leoše Janáčka nebo Hudba pro Prahu 1968 Karla Husy.

Pražští symfonikové sezonu oficiálně zahájí ve středu 13. září v Obecním domě koncertem se slavným houslovým virtuosem Maximem Vengerovem. Izraelský umělec sovětského původu zahraje Houslový koncert Johannesa Brahmse. FOK povede šéfdirigent Tomáš Brauner.

V nové sezoně se s taktovkou v ruce vystřídají mimo jiné arménský rodák Sergey Smbatyan, Američan Case Scaglione nebo bývalý finský šéfdirigent FOK Pietari Inkinen. Posluchači se mohou těšit na světové premiéry skladeb českých autorů Kryštofa Marka a Jany Vöröšové. Výběr domácích i zahraničních projektů nabídnou komorní cykly.

Video: Každou zpěvačku čeká kariérní zlom, říká Pecková

"Té práci věnujete maximum. Kolikrát obětujete i rodinný život, kolikrát se vzdáte soukromí," říká v pořadu Spotlight operní pěvkyně Dagmar Pecková. | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy