Zlaté glóby vyhrál přímý přenos indické chudoby

Kultura Kultura, Red Kul
12. 1. 2009 7:30
Milionář z chatrče má čtyři ceny, favorité shořeli

Los Angeles - Snímek Milionář z chatrče režiséra Dannyho Boylea se nejvíc připomněl americkým akademikům v generálce na Oscary: proměnil všechny čtyři nominace a v noci na pondělí si odnesl čtyři Zlaté glóby, ceny Asociace zahraničních novinářů akreditovaných v Hollywoodu.

Naopak před zraky miliardy televizních diváků zcela pohořely snímky, které šly do souboje z prvního místa. Filmy Podivuhodný případ Benjamina Buttona, Frost/Nixon a Doubt měly pět nominací, ale z nejlepšího večírku sezony - na který se po roční pauze způsobené stávkou všichni těšili - odcházejí zcela s prázdnou.

Pokud se potvrdí tradované tvrzení, že právě Zlaté glóby - a nikoli ceny od kritiků nebo profesních cechů - jsou dobrou předpovědí pro Oscary, znamená to překvapivý konec pro filmy, které byly spolu s Milionářem vítězi dosavadních výročních cen. Jasno bude 22. ledna, kdy akademici oznámí své nominace.

Glóby, kam natěšeně dorazila v plné zbroji většina hollywoodských hvězd, dělí filmy a hlavní role do dvou kategorií. Zatímco Milionář je vítězem v kategorii dramat, v kategorii komedie - muzikál zvítězil klasik Woody Allen se svou hořkosladkou novinkou Vicky Cristina Barcelona.

Foto: archiv
Čtěte také:
V Hollywoodu už se chystá generálka na Oscary
Glóbům vévodí stařec Brad Pitt a jeptiška Streepová
Mezi filmy roku míří gay starosta a mládnoucí stařec
Milionář ze slumu následuje Malou Miss Sunshine
Nejlepší filmy? Odborníci vyzdvihli Batmana i Milka

Hned dva Glóby si odnáší Britka Kate Winsletová. Uspěla ve vedlejší roli (adaptace románu Předčítač) i jako nejlepší dramatická herečka. Tady jí cenu přinesl snímek Revolutionary Road (Nouzový východ).

Film, který režíroval její manžel Sam Mendes, znovu na scénu uvádí titanikovský pár Winsletová - DiCaprio a pojednává o ztroskotání manželství v kulisách amerického předměstí z 50. let. Oběma také herečka se slzami poděkovala coby nejdůležitějším mužům svého života.

Cena za hlavní mužskou roli v dramatu znamená velký návrat pro Mickeyho Rourka. Veterán porazil favority Brada Pitta (benjamin Button) a zejména Seana Penna (Milk) a odnesl si ji za film The Wrestler Darrena Aronofského.

Vedlejší mužská role podle očekávání patří posmrtně Heathi Ledgerovi za roli Jokera v batmanovském  Temném rytíři. "Když tu teď stojím, cítím směs smutku i hrdosti," prohlásil při přebírání Christopher Nolan, režisér komerčně nejúspěšnějšího snímku minulého roku. Celý sál při tom povstal.

Danny Boyle
Danny Boyle | Foto: Reuters

Nejlepší komediální herečkou v hlavní roli je Sally Hawkinsová za výkon ve snímku Happy-Go-Lucky britského klasika Mika Leigha. Pro Brity to znamená další potvrzení letošního úspěchu na Glóbech a pro viditelně nervózní herečku to byl možná vstup mezi hollywoodskou elitu.

Film, který se nejvíc líbil recenzentům z velkých amerických novin, je sociálně kritickou komedií o příliš nadšené učitelce, která svým pozitivním přístupem poněkud rozčiluje okolí.

Cenu pro komediálního herce v hlavní roli si odnesl Collin Farrell za velmi černou zabijáckou komedii V Bruggách, která je filmovým debutem známého irského dramatika Martina McDonagha.

  • Přehled všech vítězů na stránkách pořadatelů najdete zde

Milionář z chatrče, který dostal ještě ceny pro režiséra Boylea, za hudbu a za scénář, vypráví o chudém mladíkovi z Bombaje, jenž se účastní indické verze televizní soutěže Chcete být milionářem.

"Je to skvělý příběh o klukovi, kterého všichni podceňují - takový podvraťák," říká režisér, který rád střídá špinavé příběhy plné beznaděje s optimistickými filmy. Snímek měnící žánrové polohy je podle ohlasů ironickou verzí indické chudoby v přímém televizním přenosu a zachycuje stejně tak lokální bídu Indie a chaos Indie jako globální oblibu televizní kultury - což na Glóbech může vyznít obzvlášť ironicky. 

Mickey Rourke a Bruce Springsteen (vpravo)
Mickey Rourke a Bruce Springsteen (vpravo) | Foto: Reuters

Nejlepším animovaným filmem roku je podle Asociace zahraničních novinářů akreditovaných v Hollywoodu melancholický robot Vall-I a nejlepším zahraničním snímkem pak izraelský, taktéž animovaný Valčík s Bašírem. V nezvyklé kombinaci dokumentu a dramatu režisér Ari Folman vycházel ze svých vzpomínek na válku v Libanonu v roce 1982.

Cena za nejlepší song patří Bruci Springsteenovi. Boss, který rád zpívá o ztracencích, složil hlavní melodii pro Wrestlera. Příběh stárnoucího zápasníka, který se chce vrátit do ringu, připomíná i Rourkův osud, což herec na pódiu připomněl slovy: "Byla to dlouhá cesta zpět." 

V televizních kategoriích bodoval komediální seriál 30 Rock, který má letos začít vysílat Prima, a dramatický cyklus Mad Men. Ceněný seriál se odehrává v New Yorku 60. let ve fiktivní reklamní agentuře na Madison Avenue. Jeho hrdinou je kreativní ředitel Don Draper, vystavený tlaku klientů i divoké doby sociálních a kulturních proměn.

Nejlepším miniseriálem je John Adams zachycující život druhého amerického prezidenta, který taktéž bodoval už na Emmy.

Steven Spielberg dostal na 66. ročníku Glóbů z rukou Martina Scorseseho cenu Cecila B. de Milla za celoživotní přínos a symbolicky prohlásil: "Neměli bychom zapomínat, že publikum jsou lidé a ti touží po příbězích. A teď možná víc kdy předtím."

 

Právě se děje

Další zprávy