V Hollywoodu už se chystá generálka na Oscary

Kultura Kultura, Red Kul
11. 1. 2009 21:30
V noci na pondělí budou vyhlášeny Zlaté Glóby

Los Angeles - A zase bude večírek, dokonce ještě větší než před loňskou stávkou, načínají všechna média zprávy o filmových Zlatých Glóbech, které budou uděleny v noci na pondělí v přímém přenosu.

Pak následuje konstatování, že na rozdíl od Oscarů je tu prý méně škrobenosti, zato víc zábavy a alkoholu, a za ním výčet hvězd, které se "televizní party" zúčastní. Nejčastěji se zmiňuje Angelina Jolie a její manžel Brad Pitt.

Teprve pak se dozvíme, že Pitt také hraje ve snímku Podivuhodný případ Benjamina Buttona, který je favoritem ceremoniálu. Spolu s filmy Frost/Nixon a Doubt získaly po pěti nominacích na Zlaté Glóby, které uděluje Asociace zahraničních novinářů akreditovaných v Hollywoodu.

Foto: archiv
Čtěte také:
Glóbům vévodí stařec Brad Pitt a jeptiška Streepová
Mezi filmy roku míří gay starosta a mládnoucí stařec
Milionář ze slumu následuje Malou Miss Sunshine
Nejlepší filmy? Odborníci vyzdvihli Batmana i Milka

O jednu nominaci méně mají Předčítač, Revolutionary Road, Slumdog Millionaire a komedie Vicky Cristina Barcelona Woodyho Allena.

Jak tvrdí zlé jazyky, Asociace má sice mezi necelou stovkou členů i dost podivínů píšících pro různé plátky. Přesto se stalo uznávanou "generálkou na Oscary" a ceněnou marketingovou nálepkou právě tohle sdružení - a nikoli novinářské nebo profesní cechy, jejichž členové často zasedají i v Americké filmové akademii a připomínat jejich tipy má tak větší logiku.

Ať už je to jen díky večírku, za několik hodin budeme znát "favority letošních Oscarů". Platit to bude minimálně do 22. ledna, kdy budou nominace na slavné zlaté sošky vyhlášeny.

Efekt sněhové koule

Větu "Tato cena bývá spolehlivým vodítkem při udělování Oscarů" pravidelně připisují novináři ke všem výsledkům výročních anket. Většinou je to jen další odraz zámořské soutěživosti a snahy dodat zprávě kýžené dramatičnosti.

Nebo je to možná naopak efekt sněhové koule: nejrůznější trofeje upozorní na kvalitní - ale menší - filmy mnohdy pohodlné oscarové akademiky.

Letos ta formulka každopádně může platit pro všechny ankety bez rozdílu, protože dosavadní ceny mají tytéž vítěze, které naposledy před Glóby potvrdily i výsledky Critics' Choice Awards.

Foto: Reuters

Sdružení asi dvou stovek kritiků, kteří pracují v televizích a rádiích nebo píší na weby, vyhlásilo nejlepším filmem roku snímek Milionář z chatrče (Slumdog Millionaire) režiséra Danyho Boylea.

Milionář cenami nestrádá

Film - jehož česká premiéra je až 26. února - pojednává o chudém indickém chlapci Jamalu Malikovi, který vyhraje v televizní soutěži Kdo chce být milionářem. Policie ho však podezírá z podvodu a při výslechu jim hoch v retrospektivě odvypráví svůj příběh.

Snímek získal ještě další čyři ceny udělované Broadcast Film Critics Association: pro režiséra Boylea, scenáristu Simona Beaufoye, autora hudby A.R. Rahmana a také pro Deva Patela, který dostal ocenění pro nejlepšího mladého herce.

Foto: Reuters

Po předchozích anketách už skoro není překvapení, že nejlepším hercem v hlavní roli je podle Critics' Choice Awards Sean Penn za výkon ve snímku Milk. Film o prvním kalifornském homosexuálním starostovi, který byl kvůli své orientaci zavražděn, si odnesl cenu i za celkové herecké obsazení.

Cenu pro herečku v hlavní roli si rozdělily Anne Hathawayová (Rachel Getting Married) a Meryl Streepová (Doubt - Pochyby). Nejlepší herečkou ve vedlejší roli je Kate Winsletová za výkon v adaptaci německého románu Předčítač.

Je Batman znovu ve hře o Oscara?

Ceny Critic´s Choice vrátily do hry i dva filmy, o kterých se mluvilo před atakem ambicióznějších snímků, který tradičně přichází na konci roku. Batmanovský Temný rytířdostal kromě očekávatelné posmrtné ceny pro Heathe Ledgera za vedlejší roli Jokera - která mu skoro jistě připadne i na Glóbech - i ocenění jako nejlepší akční film roku.

Ocenění nejlepší komedie získala Tropická bouře. Cenu za nejlepší animák má Vall-E, nejlepším zahraničním snímkem je taktéž animovaný Valšík s Bašírem a píseň roku složil Bruce Springsteen pro film Wrestler Darrena Aronofského.

Foto: archiv

Z favorizovaných snímků nezabodoval v Critics' Choice Awards jen Podivuhodný případ Benjamina Buttona.

Scenáristé a producenti volili stejně

Snímek s Bradem Pittem ale nechybí v nominacích na ceny Cechu amerických scenáristů vyhlášené tento týden. V kategorii adaptovaných scénářů s ním soutěží Pochyby, Milionář z chatrče, Temný rytíř a politické drama Duel Frost/Nixon.

Na nejlepší originální scénář je nominován Wrestler, Milk, poslední film Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelona, komedie bratří Coenových Po přečtení spalte a snímek The Visitor.

Zásadně jiná jména nepadla ani o uplynulém víkendu v nominacích na ceny Producentského sdružení. Nejlepším filmem bude podle nich jeden z pětice Temný rytíř, Podivuhodný případ Benjamina Buttona, Duel Frost/Nixon, Milionář z chatče a Milk.

 

Právě se děje

Další zprávy