Vary připomenou české legendy Trhákem a Světáky

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 5. 2011 12:16
Festival pomohl zrestaurovat Markétu Lazarovou
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nadcházející ročník karlovarského festivalu připomene dvě české filmové legendy a jejich tvůrce zvláštním uvedením snímků Světáci a Trhák. Tyto dvě pocty zároveň pro letošní ročník nahradí udělení Křišťálového globu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii české osobnosti.

„Od roku 1994 oceňoval karlovarský festival české filmaře, jejichž tvorba zanechala stopu i ve světovém filmu. Vzhledem k tomu, že se letos sešlo několik výročí, rozhodli jsme se vytvořit jakousi netradiční poctu české kinematografii," říká prezident Jiří Bartoška.

Trhák bude poctou herci, režisérovi a scenáristovi Ladislavu Smoljakovi, jež zemřel loni.  Letos navíc uplyne 30 let od vzniku hudební komedie Trhák, kterou podle námětu a scénáře Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka natočil Zdeněk Podskalský. Oba autoři si zároveň ve filmu zahráli úlohy režiséra a scenáristy.

Foto: Aktuálně.cz

Vary zvolily pro promítání kultovního titulu netradiční uvedení, které propojí filmovou projekci s živým provedením muzikálových čísel. Hudebního nastudování se ujali muzikanti a „známí umělci z Prahy" pod dohledem Zdeňka Suchého. 

Skupin Wohnout si rozebrala Milana Drobného, vodníka, chlapce a „Waldu". Part Jiřího Korna převzal Jan Křížek ze skupiny Blue Effect. Zúčastní se zpěváci muzikálů Dobře placená procházka a Jesus Christ Superstar, Juraje Kukuru ztělesnil režisér Jakub Kohák, Karla Štědrého herec Marek Taclík. Živé uvedení se koná 7. července 2011 od 22.30 v Městském divadle.

Světáci pak budou poctou Jiřině Bohdalové, Jiřině Jiráskové a Ivě Janžurové. Hudební komedie Světáci z roku 1969 (opět od Zdeňka Podskalského) patří ke zlatému fondu české veselohry.  Snímek se bude promítat den po Trháku -  8. července od 17 hodin v Městském divadle. Účast přislíbily všechny tři herečky.

Film popisuje příběh tří venkovských fasádníků, kteří chtějí poznat pražský noční život. Mužská část ústřední šestice - Jiří Sovák, Jan Libíček a Vlastimil Brodský - již nežije,  hlavní ženské představitelky v letošním roce oslavily významná životní jubilea. Bohdalová a Jirásková osmdesáté, Janžurová sedmdesáté narozeniny.

František Vláčil: Magda Vašáryová jako Marketa Lazarová
František Vláčil: Magda Vašáryová jako Marketa Lazarová | Foto: Aktuálně.cz

Vary již dříve oznámily, že na 46. ročníku, jenž se koná od 1. do 9. července, bude mít premiéru digitálně zrestaurovaný film Markéta Lazarová. Dílo režiséra Františka Vláčila z roku 1967 je odbornou veřejností označováno za nejlepší český titul všech dob.

O projektu se mluvilo dlouho; společnost Bontonfilm vydání ohlásila na polovinu dubna 2009, ale nakonec nebylo dost peněz. Ve spolupráci s fondem na podporu a rozvoj kinematografie se dál hledaly peníze na vyčištění původního negativu. Nakonec má podíl na obnovené verzi právě karlovarská přehlídka a její generální partner.

Novým uměleckým ředitelem festivalu je od letoška Karel Och. Prezidentem mezinárodní poroty bude maďarský filmař světové pověsti István Szabó, držitel Oscara za snímek Mefisto.

Podle Bartošky se rozpočet festivalu nemění a činí 135 milionů korun. "Z toho stát přispívá 30 miliony, Karlovy Vary osmi miliony a kraj třemi miliony korun. Jde o účelové dotace v celkové výši 41 milionů korun. Zbytek nám poskytují naši partneři," vypočítal.

 

Právě se děje

Další zprávy