Prezidentem letošní karlovarské poroty je István Szabó

Kultura Kultura
6. 4. 2011 10:25
46. ročník se bude konat od od 1. do 9. července

Praha - Funkci prezidenta mezinárodní poroty na 46. ročníku MFF Karlovy Vary, který se bude konat od od 1. do 9. července, přijal maďarský tvůrce světového  věhlasu István Szabó.

"Devět let poté, co na 37. ročníku představil svůj film Na miskách vah, se István Szabó vrací. Jsme nesmírně potěšeni, že porotu povede tak vynikající legendární umělec,“  uvedl nový umělecký ředitel Karel Och.

"Vždy, když jsem byl v Karlových Varech, byl jsem nadšen, neboť jsem viděl dobré filmy a potkal zajímavé lidi,“ říká ke své účasti sám autor.

Jediný maďarský režisér, který získal Oscara, je uznáván a ceněn mezinárodní kritikou už od počátků své dráhy, kdy čerpal ze zkušeností vlastní generace a z nedávné historie Maďarska. V roce 1980 získal v Západním Berlíně Stříbrného medvěda za režii filmu Vypůjčený domov.

Jeho jméno pak definitivně proslavila trilogie zahájená v roce 1981 Mefistem. Ve snímku inspirovaném románem Klause Manna ztvárnil Klaus Maria Brandauer roli herce zmanipulovaného nacistickou mocí; dílo bylo oceněno Oscarem za zahraniční film či cenou za scénář v Cannes.

Foto: Aktuálně.cz

Rakouský herec Brandauer exceloval i v následujících Szabóových filmech Plukovník Redl (1985) a Hanussen (1988) - oba byly nominovány na Oscara a získaly řadu ocenění jak jeho tvůrci, tak stálým spolupracovníkům, mezi nimiž je i jeho přítel, kameraman Lájos Koltái.

Szabó dostal množství příležitostí pracovat na Západě a řadu jich využil; ať jako režisér operních inscenací nebo ve filmech natočených za účasti zahraničních producentů v angličtině (Setkání s Venuší, Sluneční jas). Karlovarští diváci přivítali v roce 2001 Szabóa a jednoho z hlavních představitelů Stellana Skarsgårda na české předpremiéře zmíněného filmu Na miskách vah.

Herecká účast na filmu Božská Julie vynesla nominaci na Oscara Annette Beningové;  hrdinku jeho nejnovějšího filmu The Door, který čeká na uvedení, ztvárnila další slavná herečka Helen Mirrenová.

Občas se Szabó vrací pracovat do své vlasti, ale za maďarské považuje všechny své filmy: "Reprezentují duchovní podstatu a zkušenosti, které dovedeme zobrazit a evokovat jen my. Moje zkušenosti jsou zkušenostmi člověka žijícího ve střední Evropě, v Maďarsku. My jsme hodně viděli a prožili, byli jsme svědky proměnlivého postoje spoluobčanů, nejrůznějších zvratů charakterů vyprovokovaných historickými událostmi.“

Požáry
Požáry | Foto: Aktuálně.cz

Festival už dřív oznámil, že jeden z nejuznávanějších tvůrců současné kanadské kinematografie Denis Villeneuve tu letos uvede kompletní přehlídku své tvorby. Představí i nejnovější titul Incendies (Požáry), který se dostal do letošních nominací na Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film. Příběh sourozenců, které hledání pravdy o minulosti jejich zesnulé matky přivádí do Libanonu, měl velký ohlas při uvedení v Benátkách či v Torontu.

Přehlídka připomene desítkou filmů také režiséra a scenáristu Samuela Fullera (1912 – 1995)  obdivovaného Godardem, Scorsesem, Jarmuschem i Tarantinem. Ve Varech se se představí také mladí řečtí filmaři, jejichž mimořádně úspěšným snímkům z uplynulých tří let věnují Vary jako vůbec první festival tematickou retrospektivu.

V české premiéře tu bude uvedeno provokativní podobenství Dogtooth oceněné v roce 2009 v Cannes, s nímž Yorgos Lanthimos konkuroval Villeneuveovi v boji o Oscara, dále pak iniciační příběh Attenberg Athiny Tsangari (cena za ženský herecký výkon z Benátek 2010 pro Ariane Labed) nebo drama Strella Panose Koutrase, úspěšně představené na Berlinale 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy