Karlovarský festival by měl promítat i v letním kině

Kultura ČTK Kultura, ČTK
19. 4. 2011 13:24
Ceny vstupenek na letošní ročník zvýší
MFF Karlovy Vary zakončení - Jan Svěrák
MFF Karlovy Vary zakončení - Jan Svěrák | Foto: Jiří Herman/www.hermina.cz

Praha - Pořadatelé filmového festivalu v Karlových Varech zveřejnili další dávku nových informací o letošním ročníku, který se koná od od 1. do 9. července. Ceny projekcí se podle nich nezvýší, mezi místa projekcí má přibýt dosposud chátrající Letní kino.

"Takzvaný Festival Pass získají zájemci opět po tisícikoruně na celou dobu konání přehlídky, studenti zaplatí 700 korun," řekl na tiskové konferenci v Praze výkonný ředitel Kryštof Mucha.

Po letech chátrání Letního kina se novému vedení města Karlovy Vary podařilo nastartovat proces zprovoznění tohoto prostoru. Festival jedná o jeho začlenění do dramaturgie doprovodných akcí a možnostech festivalových projekcí. Prezident festivalu Jiří Bartoška by rád pod širým nebem uvedl třeba s dvouhodinovým zpožděním zahajovací a závěrečný snímek přehlídky, na jejichž projekce se běžně diváci nedostanou.

Čtěte také:
Prezidentem letošní karlovarské poroty je István Szabó

V rámci postupných úprav promítacích prostor hotel Thermal ve spolupráci s festivalem mění sedadla v Malém sále; diváci by tu měli mít stejný komfort jako ve Velkém sále.

 Při příležitosti 46. ročníku bude poprvé do Karlových Varů přivezen Magic Mirrors - dřevěný sametový sál, který je replikou francouzského secesního stanu původem z roku 1900. V současnosti je součástí evropských akcí například na Berlinale či v Clermont Ferrand. Prostor bude otevřen na nábřeží Jana Palacha všem zájemcům jako klidná zóna určená pro diskuse, obědy, večeře i večerní zábavu.

 Novým uměleckým ředitelem festivalu je Karel Och. Už dřív osrganizátoři zveřejnili, že prezidentem mezinárodní poroty bude maďarský filmař světové pověsti István Szabó, držitel Oscara za snímek Mefisto. Program soutěžních sekcí včetně českých zástupců zveřejní pořadatelé  na druhé tiskové konferenci v polovině června. Informace o novinkách přináší už nyní oficiální festivalové stránky www.kviff.com.

Podle Bartošky se letošní rozpočet festivalu nemění a činí 135 milionů korun. "Z toho stát přispívá 30 miliony, Karlovy Vary osmi miliony a kraj třemi miliony korun. Jde o účelové dotace v celkové výši 41 milionů korun. Zbytek nám poskytují naši partneři," vypočítal.

Jako každoročně dá karlovarský festival prostor k prezentaci neziskovým organizacím. Letos se oficiálními partnery staly nadace Pomozte dětem, Nadace Taťány Kuchařové - Krása pomoci a Amnesty International ČR. To nejlepší z domácí hudební scény představí ČEZ na jednodenním festivalu Eebergy Fest.

 

Právě se děje

Další zprávy