Sedminásobné Štěstí Bohdana Slámy

ČTK, kul
25. 2. 2006 21:43
Praha - Štěstí Bohdana Slámy proměnilo při udílení Českých lvů v křišťálové sošky sedm z devíti nominací včetně té nejdůležitější: za nejlepší film roku.

Kromě hlavní trofeje získal film producenta Pavla Strnada od akademiků i další nejvýznamnější ceny: za režii, scénář, kameru, hlavní i vedlejší ženský herecký výkon i mužský herecký výkon v hlavní roli.

Kdo měl také štěstí

Příběhy obyčejného šílenství Petra Zelenky, nominované osmkrát, získaly dvě ceny - stejně jako Sluneční stát režiséra Martina Šulíka. Ten proměnil dvě ze čtyř nominací; už pátého Českého lva za něj získal střihač Jiří Brožek.

Infobox
Autor fotografie: ČTK

Naprázdno nevyšel ani film Šílení režiséra Jana Švankmajera, za výtvarný počin byla oceněna jeho nedávno zesnulá manželka Eva Švankmajerová společně s Veronikou Hrubou.

V soutěži Sazky za nejlepší dosud nerealizovaný scénář, která je dotována částkou 400 tisíc korun, zvítězila Irena Hejdová se scénářem Děti noci.

Režisér Bohdan Sláma získal České lvy za nejlepší režii a nejlepší scénář k filmu Štěstí.
Režisér Bohdan Sláma získal České lvy za nejlepší režii a nejlepší scénář k filmu Štěstí. | Foto: ČTK

Cenu za dlouholetý umělecký přínos českému filmu získal režisér Jan Němec, který po převzetí ceny od ministra kultury Vítězslava Jandáka pozdravil z pódia svou dvouletou dceru. "Kvůli dělání filmů jsem určité věci zanedbal," prohlásil Němec, který letos slaví 70. narozeniny.

Hlavní cenu tvůrcům Štěstí předal britský herec českého původu Herbert Lom. Dalším oceněným sošky dávali dřívější nositelé Českých lvů: Jiří Bartoška, Ondřej a Ivan Trojanové nebo Jan a Zdeněk Svěrákové. Narychlo v dvojroli moderátor a předávající "zaskočil" také průvodce Jiří Macháček.

Letos se o Českého lva ucházelo rekordních 22 titulů; z celkem dvanácti nominovaných nakonec vyšly naprázdno snímky Kousek nebe, Skřítek, Krev zmizelého, Mír jejich duši, Restart, Sametoví vrazi a Toyen.

Macháček a ti druzí

Herec a zpěvák Macháček v roli moderátora přímého televizního přenosu absolvoval premiéru. A držitel Českého lva za vedlejší roli ve filmu Samotáři byl bezesporu největším plusem přímého přenosu.

Režisér Jan Němec získal Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu.
Režisér Jan Němec získal Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu. | Foto: ČTK

Coby šarmantní "vaudevilleovský entertainer" lehce trousil jazykové hříčky a decentně karikoval patos a patetické moderátory - jevy, jež se u takových akcí zhusta vyskytují. Uřídil předávající i oceněné a vybruslil i z několika trapných a rádobyvtipných situací, do kterých předávání zavedl kupříkladu suverén Vojta Kotek.

Charakteristika večera ovšem neplatí pro úplný začátek a konec přenosu, kde naopak trapnost a patos ukapávaly. To když se přebírání ceny za divácky nejúspěšnější film změnilo v dlouhé a nudné PR televize Nova; a když na závěr Vachler - scenárista večera - všechny vyzýval, ať nedají zahynouti českému filmu a jazyku.

 

Právě se děje

Další zprávy