Se Shrekem se ukáže i koza s hlasem Lábuse

Irena Hejdová Irena Hejdová
18. 3. 2007 12:30
Praha - Do českých kin 14. června vstoupí potřetí animovaný Shrek. Provázet ho budou upoutávky na první český celovečerní 3D film Kozí příběh.
Kozí příběh: Pověsti staré Prahy: Koza a Kuba
Kozí příběh: Pověsti staré Prahy: Koza a Kuba | Foto: AAA studio

Tým kolem režiséra a producenta Jana Tománka a jeho animačního studia AAA pracuje na Kozím příběhu už od roku 2003 a ještě rok a půl bude pokračovat.

Animovaný film vypráví o vesnickém mládenci Kubovi, který se vydává se svou kozou do středověké Prahy. Zamiluje se tu do protřelé dívky Mácy a stane se spolu s ní a zvířetem aktérem několika událostí zobrazených v pověstech staré Prahy - o vzniku staroměstského orloje či o Faustově domu.

Kozí příběh: Pověsti staré Prahy
Kozí příběh: Pověsti staré Prahy | Foto: AAA studio

V ukázkách se vyzubené postavičky ocitají na právě stavěném Karlově mostě, kde dochází k pracovním úrazům načerno zaměstnaných dělníků.

Film působí temně - podobně jako nedávno do kin uvedený Balejův snímek Jedné noci v jednom městě. Nehláškuje se tady tak tak vtipně ani zběsile, jak to mají ve zvyku americké animované trháky; vše plyne spíše v česky poklidném tempu.

Film měl být podle spoluscenáristy Davida Slámy původně souborem několika povídek. "Nakonec jsme pověsti propojili naším příběhem," dodává Sláma. Autor hudby David Solař pak Kozí příběh charakterizuje jako "spíše poetický než komediální".

Infobox
Autor fotografie: Jan Tománek

Infobox

Většina filmu je nyní ve stadiu hrubé animace vytvořené v programu Maya, stejně jako zmíněný Shrek či Doba ledová. Na základě dabingu je třeba dotvořit mimiku postav, textury oblečení, vlasů i kozích chlupů a nakonec film vyrenderovat.

Tvůrcům se pro hlasy postav podařilo získat tým známých herců. Jsou mezi nimi Matěj Hádek, Mahulena Bočanová, Petr Nárožný, Michal Dlouhý, Viktor Preiss, Miroslav Táborský či Karel Heřmánek. Střihačem filmu je Alois Fišárek.

Prostořekou kozu namluvil Jiří Lábus. "Kozu jsem nikdy mluvit neslyšel, ale je to moje osudové zvíře," říká Lábus a připomíná své herecké angažmá v Albeeho "kozí" hře.

Foto: Jan Tománek

"Ta koza je taková držkatá, liší se ale od užvaněného osla ze Shreka. On je spíš veselý nahrávač, naše koza má dramatickou funkci," říká Tománek.

Rozpočet snímku činí 35 milionů korun. "Shrek stojí 60 - 80 milionů dolarů, což je samozřejmě o řád jinde," říká Tománek. Přesto se kvalitou zahraničním animovaným trhákům chce vyrovnat.

"Nesnažíme se tvářit jako americká produkce, která vychází z Disneye. My vycházíme spíš z Jiřího Trnky a české animace," říkají animátoři z AAA a vzkazují, že Kozí příběh bude mnohem osobitější než americké trháky.

O filmu už jednají i s americkými distributory "Líbí se jim, ale nemají k nám takovou důvěru, jako když za nimi přijde Pixar. Chtějí vidět víc, to ale v našem případě znamená až hotový film," říká Tománek.

Tvůrci přes opakovanou snahu nezískali peníze z fondu kinermatografie; výrobu pokryl evropský grant Media a soukromí čeští investoři.

Do kin Kozí příběh přijde 18. září 2008. Součástí kampaně, která ho bude provázet, bude i počítačová hra a reklamní předměty

Webové stránky filmu najdete ZDE

 

 

Právě se děje

Další zprávy