Český Shrek je chlupatý a má rohy

Jitka Gráfová
28. 7. 2006 0:00
Praha - Prvním domácím celovečerním filmovým hrdinou, kterého vytvoří počítač, je vyhublá koza. Uvnitř: TRAILER + GALERIE
Foto: Jan Tománek

Nápad na Kozí příběh - první český celovečerní 3D snímek - prý vznikl před lety na přehlídce animovaných filmů v Třeboni.

"Původně jsem chtěl pracovat na adaptaci Poeova Havrana. Požadavek na grant Média však zněl na nejméně půlhodinový nebo celovečerní film, takže jsem oprášil ten starý námět Pověstí staré Prahy a vyšlo to," vzpomíná režisér, scenárista a animátor Jan Tománek.

Uvažoval o několika propojených příbězích, ale pak mu vše splynulo dohromady, takže nakonec vznikne celovečerní film s různými dějovými liniemi.

V roce 2003 získal Tománek grant, vše se rozjelo v roce 2004, kdy začal vznikat finální scénář, hlavní výtvarná koncepce a byla vytvořena řada testů a animací ve 3D. Samotné "natáčení" odstartovalo letos v květnu. Na plátno se pětaosmdesátiminutový Kozí příběh dostane na jaře 2008.

Hlavní postavou je vesnický kluk Kuba, který se svou kozou přijíždí do Prahy za prací. Jenže co se nestane: brzy se zamiluje do světácké dívky, a to se nelíbí jeho koze - a tak začne na dívku žárlit. Kubovi nezbývá nic jiného než obě smířit.

Nebude chybět student Matěj z Faustova domu, kterého už nebaví chudoba, a tak ho napadne, co kdyby se třeba domluvil s ďáblem.

"Poměrně dlouhou dobu jsme vyvíjeli kostru, kterou nyní máme dostatečně definovanou tak, aby nám poskytovala základ pro kvalitní a rychlou animaci. Pochopitelně kostra pro hlavní postavy se liší od koster postav z davu," popisuje režisér.

Film bude mít přes osm set záběrů. "Vystupuje tu pět hlavních, třicet vedlejších, asi čtyřicet okrajových postav a pak samozřejmě davy lidí v pozadí a zvířata," říká režisér Tománek.

Zatím je autorem několika krátkých filmů (Probuzení, Červená karkulka) i krátkých 3D animovaných filmů Svět nebo Ze života sklenic. Jeho snímek Žáby byl uváděn jako předfilm snímku Albín jménem Nói.

Pro účely Kozího příběhu bylo zbudováno nové studio v centru Prahy, které využívá 3D animačního programu Maya, jenž byl použit například při výrobě filmů Shrek, Příběh žraloka či Doba ledová. 

Foto: Jan Tománek

Jejich hrdinové nejsou nijak levní, ale když se zadaří, stojí to za to. Kupříkladu první Shrek stál 60 milionů dolarů, ale v kinech vydělal takřka půl miliardy.

Celosvětové obliby animovaných příběhů chtějí využít i Češi - už jednají o zahraniční distribuci. Rozpočet Kozího příběhu však odmítli prozradit.

"Dělám Pověsti jednak proto, že tím chci něco vyjádřit a sdělit. Ale hlavně mě to baví a nedokážu si představit, že bych dělal v životě něco jiného než film," uzavírá režisér.

 

Právě se děje

Další zprávy