Jak se točil Roming? Režisér vyprávěl on-line

Redakce KUL
5. 6. 2007 13:40
Živý rozhovor s Jiřím Vejdělkem
Režisér Jiří Vejdělek online v redakci Aktuálně.cz
Režisér Jiří Vejdělek online v redakci Aktuálně.cz | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

On-line rozhovor - Jiří Vejdělek loni natočil jeden z nejúspěšnějších filmů roku, vieweghovskou adaptaci Účastníci zájezdu.

Teď se popasoval se subtilnější látkou, scénářem Marka Epsteina o romské roadmovie. Který film ho bavil víc? Jak pronikl do života Romů? Jaké bylo natáčení a co chystá na příště?

I na to jste se mohli režiséra Vejdělka zeptat sami. Odpovídat začal po třinácté hodině a vyznal se například ze vztahu s Viewegem. "Viděli jsme se s Michalem po premiéře Romingu a film se mu líbil, takže další možná spolupráce není uzavřená," napsal. "Spousta lidí si myslí, že Michal má doma figurky woo-doo a každý večer do těch kritiků píchá jehličky, ale není to pravda - dělá to ráno."

A proč nyní točil film o Romech? "Klidně jsme mohli natočit něco podobného Účastníkům, ale rozhodli jsme se natočit Roming. Mlátili mě po hlavě sociologickými průzkumy, podle níž si přinejmenším 80% Čechů ani náhodou nemyslí, že Romové jsou fajn a že jsou to vůbec lidé. Jestli to Roming aspoň trochu pomůže změnit, tak budu šťastný a od všech lidí co se do tohodle pustli, to bylo velice odvážné rozhodnutí," řekl Vejdělek.

Další odpovědi Jiřího Vějdělka čtěte ZDE

Odpovězeno: 05. 06. | 13:11Autor: merunas

Otázka: Dobrý den,
co vás tak lákalo na zpracování romského námětu?

Jiří Vějdělek: Dobrý den za všechny kdo spáchali Roming Jiří Vejdělek

Vynikající scénář Marka Epsteina a ta trzost jít do toho, protože nikdo nevěřil, že z tohu může být úspěšný film.

Odpovězeno: 05. 06. | 13:11Autor: gunn

Otázka: proc film o romech bez romu?

Jiří Vějdělek: Bez Romů? Vždyť těch Romů je tam spousta ve spoustě rolí.

Odpovězeno: 05. 06. | 13:15Autor: Spáčilka

Otázka: Chystáte zase něco s Viewegem? A nevyčítali vám vaši kamarádi "intošové", že s ním spolupracujete? A co si vůbec myslíte o jeho věčných sporech s kritikou?

Jiří Vějdělek: Momentálně nic konkrétního spolu nechystáme. Viděli jsme se s Michalem po premiéře Romingu a film se mulíbil, takže další možná spolupráce není uzavřená. Kamarádům se Účastníci zájezdu většinou líbili, takže mi je nevyčítali. Spousta lidí si myslí, že Michal má doma figurky woo-doo a každý večer do těch kritiků píchá jehličky, ale není to pravda - dělá to ráno.

Odpovězeno: 05. 06. | 13:18Autor: ales michl

Otázka: dobry den, co si myslite o nazoru, ze jen pokracujte v tradici lzive ceske melancholicke dobrosrdcene a strejdovske kinematografie, ktera namisto reseni problemu nabizi "usmevny" a "laskavy", tak nejak hrebejkovsko-sveracky pohled na svet? dekuji a preji peknej den

Jiří Vějdělek: Jestli naše filmy budou mít diváci tak rádi jako Hřebejkovy a Svěrákovy, tak budu rád. Myslíte, že přivést do kina na Roming, který se byť jen otře o romskou otázku během prvního víkendu, téměř padesát tisíc diváků, není svým způsobem také řešením tohoto problému?

Odpovězeno: 05. 06. | 13:20Autor: Fanda

Otázka: Kterou filmovou recenzentku máte nejradši? Spáčilovou, Křivánkovou, Hejdovou?

Jiří Vějdělek: Když zvolím jednu, zbylé dvě urazím, to je zvlášť u žen nebezpečná taktika. Ale Mirce Spáčilové se Roming líbil nejvíc, takže ji samozřejmě považuji za nejinteligentnější a s nejlepším vkusem :)

Odpovězeno: 05. 06. | 13:22Autor: Zuzka T.

Otázka: Co říkáte na ohlasy na Roming? Čtete je?

Jiří Vějdělek: Čtu, ale ještě raději ty ohlasy poslouchám a včera jsem nachviličku střčil v multikině hlavu do sálu a slyšel jsem, jak se diváci na Romingu baví. To je pro mne ta nejlepší a nejduležitější recenze.

Odpovězeno: 05. 06. | 13:23Autor: verka

Otázka: dekuji za hezky film, moc jsem se pobavila.

Jiří Vějdělek: Děkuji za hezkou zprávu, moc jste mě potěšila. Pozvěte všechny známé a příbuzné, doufám, že máte velkou rodinu :)

Odpovězeno: 05. 06. | 13:27Autor: Petr Slabý

Otázka: mam pocit, ze jsme svedky vzniku noveho hrebejka, fuj, to nam tak jeste schazelo. proc i mladi tvurci toci masovemu publiku poplatne filmy, co "hladi po dusi". to nemate ve svem veku co rict jineho, nez ze romove sou teda fajn, i kdyz svi a cesi sou nekulturni hnupove, co kam prijedou, budi rozpaky?

Jiří Vějdělek: Poplatné filmy? Vy si ani nemusíte představit jak bylo těžké sehnat na ten film peníze, mohli jsme klidně natočit něco podobného Účastníkům, ale rozhodli jsme se natočit Roming. Mlátili mě po hlavě sociologickými průzkumy, podle níž si přinejmenším 80% Čechů ani náhodou nemyslí, že Romové jsou fajn a že jsou to vůbec lidé. Jestli to Roming aspoň trochu pomůže změnit, tak budu šťastný a od všech lidí co se do tohodle pustli, to bylo velice odvážné rozhodnutí.

Odpovězeno: 05. 06. | 13:28Autor: Robees

Otázka: Dobrý den, poeticky a inteligení formou zpracovaný příběh, skvělé výkony...abych jen nechválil..."možná někdy hluchá místa", zvláště v počátku.Přeji hodně úspěchů v další práci.

Jiří Vějdělek: Děkuji, příště začátek příběhu raději přeskočím, snad Vás to nezklame :)

Odpovězeno: 05. 06. | 13:30Autor: Mara

Otázka: Dobry den,co rikate na to ze se film objevil pred premierou v kine na internetu?

Jiří Vějdělek: Je to škoda, ale je to velmi starý původní hrubý sestřih bez mnoha záběrů, hudby, dialogů ve velmi špatné kvalitě. Kousek jsem viděl a nedalo se to vydržet, takže si myslím, že to nikoho od návštěvy kina neodradí!

Odpovězeno: 05. 06. | 13:31Autor: Bára

Otázka: nevím, jak někdo může notočit takovou hovadinu. Za každým slovem je p... hrůza a děs.

Jiří Vějdělek: Kurva, píča co Vám na tom tak vadí? :) Poslechněte si někdy, jak mluví lidé ve vašem okolí...

Odpovězeno: 05. 06. | 13:35Autor: pan laska

Otázka: nemyslite, ze jen prohlubujete klasicke stereotipni skatulky? at uz roming nebo marian, je to oboje manyristicka poza, jednou pro uplakane intouse, jindy pro pro pro superBeckare z kancliku, skoda. chtelo by to trochu min kalkulu:(

Jiří Vějdělek: Kalkulu? Když jsem přišel s tím točit Roming, všichni křičeli "Romové, proboha ty jsi zešílel! Na tom si zlomíš vaz." Podle Vás asi kalkuluju se sebavraždou, ale první víkend se přišlo podívat téměř padesát tisíc diváků, což je jen o něco méně než loni na Účastníky zájezdu. To je drzost, co? :)

Odpovězeno: 05. 06. | 13:37Autor: huhu

Otázka: podle prvnich odpovedi se snazite byt legracni stejne jako ty vase filmy. ale neni prave tohle vecne vtipkovani a obchazeni odpovedi to, co ceskumu narodu skodi? a citite vubec nejakou zodpovednost?

Jiří Vějdělek: Myslím si, že je spíš vaše chyba, že si myslíte, že v legraci není pravda. Naopak já si myslím, že v humoru je nejvíc pravdy, nepotrpím si na nabubřelou důstojnost. Nevěřím lhářům s vážnou tváří.

Odpovězeno: 05. 06. | 13:40Autor: hanka

Otázka: zdravim. nenechte se urazet. radej reknete, jaky byl pan labuda pri nataceni...

Jiří Vějdělek: Legrační, vtipný někdy trochu bručoun :), ale snažil se pro ten film udělat naprostý maximum, taky je to na plátnu vidět. Bral to jako jednu ze svých životních rolí. Kvůli Romingu odmítnul řadu jiných rolí, já jsem mu za to vděčný. Samozřejmě na place se pošťuchovali s panem Polívkou a bavili tím celý štáb.

Odpovězeno: 05. 06. | 13:41Autor: svec

Otázka: dobre, tak jste na problem romu aspon upozornil. ale jake je podle vas opravdove reseni?

Jiří Vějdělek: Já jsem filmař a ne polintik nebo revolucionář, možná je to docela snadné začít je brát jako rovnocenné lidi, tak jako mi to děláme v Romingu.

Odpovězeno: 05. 06. | 13:45Autor: gunn

Otázka: diyk za odpoved, ale jeste jednou: Vzdyt film o romech nema romy v halvnich rolich. je to jak indianky s vinnetouem

Jiří Vějdělek: Myslíte, že třeba v ET hrál skutečný mimozemšťan? Bolek Polívka ani nehraje Roma, ale Čecha, který by chtěl být Romem. A žádný Rom a že jsem hledal hodně dlouho by nestvárnil roli Romana, tak přesvědčivě, vtipně a dojemě tak jako pan Labuda. Na filmu jsem třeba do role dospívajícího křekhkého kluka obsadil dívku, protože do té role prostě byla nejlepší. A to je to podle čeho se při obsazení hlavně rozhoduji.

Odpovězeno: 05. 06. | 13:47Autor: ad Petr Slabý

Otázka: takze vy jste valstne hrdina? to byste byl, kdybyste nejaky romsky dite adoptoval

Jiří Vějdělek: Hrdinové jsou ti, kteří se pustili do tohodle filmu se mnou, vložili tam své peníze a své maximální úsilí, těm smekám poklonu. Mám dojem, že budu muset být dost velký hrdina i u svých vlastních dětí, abych je zvládl, pokud budou po tatínkovi :)

Odpovězeno: 05. 06. | 13:50Autor: Honza

Otázka: Nezdá se vám, že zaplavit film sprostými slovy může být spíš na škodu (jeho kvalitě i diváckému úspěchu)? Viz "trhák" Terkel má problém.

Jiří Vějdělek: "Sprostá slova"předepisoval scénář Marka Epsteina. Kdybych je vynechal, zůstaly by Bolkovi z některých replik jenom spojky. Asi by to pak bylo poněkud nesrozumitelné :)

Odpovězeno: 05. 06. | 13:54Autor: povidýlko

Otázka: A jaké české filmy se v poslední době líbily vám? Nemyslíte si, že začíná být trošku klišé tvrdit, že se u nás netočí dobré filmy?

Jiří Vějdělek: Já jsem nikdy netvrdil, že se v čechách netočí dobré filmy, naopak řada z nich se mi líbí třeba Účastníci zájezdu a Roming :)))) Musím přiznat, že jsem toho v kině nestihl vidět, protože jsem pořád točil, byl jsem jen na premiéře Vratných lahví a teď se těším na Tajnosti Alice.

Odpovězeno: 05. 06. | 13:55Autor: pupik

Otázka: Co recenze, predtim vas docela chvalili. neni to sok byt kritizovan? tedy krome mirky spacilove, ktera vas zrejme miluje... :-)

Jiří Vějdělek: Smích a dojetí diváků v sále při projekci Romingu hravě přemaží pachuť z možných nevlídných kritik.

Odpovězeno: 05. 06. | 13:57Autor: mirek

Otázka: Přiznám se, že jsem se na projekci Romingu nudil. Jaké máte zatím ohlasy a jak vypadá finanční stránka věci.

Jiří Vějdělek: Možná si příště sedněte čelem k promítacímu plátnu, třeba to bude lepší :)) Zatím je naštěstí většina ohlasů úplně opačných, než ten váš, takže snad i ta finanční otázka není tragická, ale to je věc producentů a ne moje.

Odpovězeno: 05. 06. | 14:01Autor: Jarda

Otázka: Jak dokážete Valachovi, který bude o sobě účelově tvrdit, že je Cikán, že Cikánem není?

Jiří Vějdělek: Nemám ve zvyku někomu určovat co je a co není, ale pro zjištění občanství bych asi uspořádal soutěž v pečení Slepice v jílu a ten který by byl schopen potom výsledný pokrm pozřít, by nejspíš prokázal, že v sobě má nejspíš nejvíc romských genů.

Odpovězeno: 05. 06. | 14:05Autor: alex

Otázka: ahoj! se tim uzivite??? fakt?

Jiří Vějdělek: Byste se divil? Ale dnes ráno jsem si mohl dokonce koupit i rohlíky. A jestli Roming bude divácky úspěšný, tak si budu příště možná moct koupit i makované :) Už se mi sbíhají sliny.

Odpovězeno: 05. 06. | 14:12Autor: huhu

Otázka: ja jsem nemluvila o humoru, ale vtipkovani a vyhybavosti. a kydz uz chcete mluvit serozne, je zo toho takovy patos jako Neverim lharum s vaznou tvari :-( Mozna ze uz by tedy neskodilo vic legrace ve vztahu k sobe

Jiří Vějdělek: To si mám dělat legraci sám ze sebe NIKDY! Vidíte, že se beru naprosto vážně, jen ráno, když se letmo zahlídnu v zrcadle skácím se smíchy, někdy mi to vydrží až do večera. Ale máte pravdu, pokusím se na sebe vymyslet něco legračního i na noc :))))

Moc děkuji za všechny otázky a těším se na další vážný seriozní rozhovor a doufám, že se uvidíme v kině na Romingu. Mějte krásný důstojný den, kurva Váš pičus :)))

 

Právě se děje

Další zprávy