Roman Labuda a Stano Polívka vyrážejí za diváky

Irena Hejdová
22. 5. 2007 9:00
Roming je komedie o Romech, ale ne jen pro Romy
Roming
Roming | Foto: Falcon

Praha - Režisér Jiří Vejdělek loni u diváků bodoval s vieweghovskou adaptací Účastníci zájezdu. Za týden vstoupí do kin jeho další road movie Roming. Jen o něco pomalejší a hlavně o Romech.

"Filmů o romské komunitě se lidé trochu bojí. Hledali jsme proto novou cestu, jak to vymyslet," říká Marek Epstein, který se scénářem ještě pod původním názvem Amen Sam - bodoval v roce 2004 v Ceně Sazky.

Marián Labuda a Bolek Polívka tu vytvořili půvabnou komickou dvojici - ňoumovitého starého tlustého Roma Romana a jeho svérázného kamaráda Stana, který se s oblibou představuje "Stano Zaječí, každou rozječí". Příběh filmu se točí kolem trojice, která vyrazí na cestu za nevěstou na Slovensko.

Roman ji kdysi zasnoubil svému synovi Jurovi a teď se za ní navzdory Jurovu nesouhlasu vydávají - i se Stanem. Cestou potkají romskou kapelu, dvojici policistů i krásnou mladou Romku a také Somáliho, hrdinu romské báje, kterou Roman paralelně vymýšlí.

Co se stane, až Jura, Roman a Stano dojedou za nevěstou, nechtěl nikdo prozradit. Do českých kin by měli přijet 17. května 2007.
Co se stane, až Jura, Roman a Stano dojedou za nevěstou, nechtěl nikdo prozradit. Do českých kin by měli přijet 17. května 2007. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

 "Dobré scénáře jsou záludné," říká Polívka, který ztvárnil Stana. "Když se to dobře čte, tak to ještě nemusí být dobře natočené." Jejich výsledek se mu ale líbí:   "A to neříkám proto, že v něm hraju. Je to film něžný i temperamentní, tyhle dvě věci jdou k sobě."

Byl jsem tím mile překvapen," souhlasí po shlédnutí filmu mladý Rom Vítězslav Holub, který si tu odbyl první hereckou zkušenost v roli Labudova syna Jury. Na casting šel prý až po naléhání matky, hladový si odskočil na poslední chvíli od oběda. "A byl vynikající. Při natáčení jsme ho ale už radši krmili," vzpomíná režisér.

 "Začátky byly těžké," dodává Holub. "Říkal pořád: Už mě serou," uvádí výrok na pravou míru Bolek Polívka stejným slovníkem, který je vlastní jeho postavě.

"To vykřikování o píčusech jsem mu opravdu nezáviděl," reaguje Labuda, který prý Polívkovi závidí spíš práci nohou. "Podezírám ho, že si vybírá role jen pro nohy," vtipkoval Labuda o spoluhráči, který si v Romingu vystřihl i menší taneční číslo na silnici.

Polívka film charakterizuje jako poetickou komedii. "Udělali jsme maximum, aby vznikl film, jaké tu obvykle nevznikají aby byl divácký a navíc měl něco v sobě," říká producent Tomáš Hoffman. 

"Kdo se bude chtít pobavit, ten se pobaví, kdo v tom bude hledat jiné vrstvy, tak je také najde," věří režisér. "Od začátku jsme k tomu přistupovali tak, že to není sociální sonda. Chtěl jsem aby na to přišel bílý i Rom a aby tomu rozuměli oba," vysvětluje scénárista Marek Epstein. "Sociální sonda by nás ani nebavila,"  souhlasí Vejdělek.

Roming: režisér Jiří Vejdělek a scénárista Marek Epstein
Roming: režisér Jiří Vejdělek a scénárista Marek Epstein | Foto: Ibra Ibrahimovič

Ve filmu si zahráli romští hudebníci z  projektu Gipsy.cz. Při castinzích prý Vejdělek viděl snad všechny české Romy. "Bylo jich mezi tisícovkou až dvěma," vzpomíná. Doteď ho prý na ulici poznávají Romové, které si nevybral.

Natáčelo se i na pověstném sídlišti Chanov. "A dobře sídliště žije až do pozdních nočních hodin," vzpomíná Vejdělek. "Po Romingu máme spoustu romských kámošů a doufám, že až ten film půjde do kin, tak jich bude ještě víc," dodává Vejdělek .

Film vznikl v koprodukci České televize a rumunské společnosti MediaPro, do kin vstoupí 30. května. Zatím na něj v televizi upozorňují šoty se dvěma vypípanými nevhodnými slovy. Diváci můžou na stránce www.roming.cz do konce měsíce tipovat, která to jsou. Výherci dostanou DVD a zahrají si prý v dalším Vejdělkově snímku.

 

Právě se děje

Další zprávy