České holky razí na největší severoamerický festival

Irena Hejdová Irena Hejdová
18. 7. 2007 16:00
Pusinky Karin Babinské soutěží v sekci debutů
Pusinky
Pusinky | Foto: HCE

Praha - Českému filmu se povedl další mimořádný úspěch. V únoru se úspěšně prezentoval v několika sekcích na festivalu Berlinale, kde měl český film skrze Menzelovu adaptaci Anglického krále zastoupení i v hlavní soutěži.

Nyní se se zahraniční kinematografií utkají o něco méně nápadné Pusinky, které byly vybrány do oficiální soutěže debutů na mezinárodním festivalu v kanadském Montrealu.

S filmem tam s největší pravděpodobností pojede i debutující režisérka Karin Babinská: "Jsme tam v soutěži a v pravidlech je, že v takovém případě je účast režiséra nutná," říká. O soupeřích zatím moc neví. "Poslali nám jen informaci, že nás vybrali, víc zatím nevíme."

Montrealský filmový festival má stejně jako české Karlovy Vary prestižní kategorii A; kromě nesoutěžního Toronta jde o největší severoamerický přehlídku. Letos proběhne od 23. srpna do 3. září.

Pusinky
Pusinky | Foto: HCE

Krom hlavní soutěže je nejdůležitější programovou sekcí právě soutěž debutů. "Sekce má za cíl dát příležitost autorům vybraných prvních filmů prezentovat se na velkém mezinárodním festivalu," vysvětluje producent filmu Viktor Schwarcz.

V kinech měl film Pusinky premiéru v dubnu. Od té doby nasbíral kolem 45 tisíc diváků, více než v kinech se mu daří u odborné veřejnosti. Z jarní bilanční přehlídky českého filmu Finále Plzeň si Pusinky odvezly cenu mezinárodní poroty pro nejlepší český film uplynulého roku.

Za ztvárnění drsného příběhu tří dívek putujících letním Českem si Babinská a scénáristka Petra Ušelová vysloužily řadu příznivých reakcí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy