Recenze: Lesní duch zbytečně vzývá smrtelné zlo

Martin Svoboda
16. 4. 2013 6:02
Horor se slavným jménem Evil Dead je působivý, ale poněkud beze smyslu
Foto: Falcon

Recenze - Možná vám to nedošlo hned při prvním setkání s dvouslovím „Lesní duch", vrací se s ním však série Evil Dead, pro jejíž remake vybral tuzemský distributor v záchvěvu nostalgie stejně nevhodný překlad jako kdysi pro originál. Můžeme jen s napětím čekat, jestli se bude vzhledem ke značnému úspěchu již dávno oznámené pokračování rovněž jmenovat „Smrtelné zlo 2", aniž by vlastně na našem trhu existovala nějaká jednička. Pamětníci teď jistě musí zatlačit slzu.

Jenže tím sentimentální vzpomínání končí. Kdo očekává cestu časem do dob mládí stráveného nad opotřebovanými videokazetami, bude čelit krušnému zklamání. Nový Evil Dead, tedy Lesní duch, se vydává cestou natolik vlastní, že tím především vyvstává otázka, proč měl vůbec Sam Raimi potřebu tak snímek pojmenovat a tlačit tvůrce k otevřeným citacím. Zvlášť když zároveň připravuje regulérní čtvrtý díl navazující na původní sérii.

Ano, zatímco dal producentské požehnání Fedu Alvarezovi svůj největší kult restartovat, sám se nevzdal příprav vlastního seqelu. Takže je možné, nebo spíš pravděpodobné, že za tři roky budou existovat dvě paralelní série Evil Dead.

Foto: Falcon

Pokud budou distributoři stejně vynalézaví jako dosud, bude pro nás hororový zážitek vůbec dostat se do kina na správný film. Ale nepředbíhejme.

Zrádná očekávání

Když se řekne Evil Dead, vybaví se nám především druhý a třetí díl. Zábavné camp horory, jež se nebraly vážně a jejichž hravost hraničící s infantilitou spíš rozesmívala než děsila. Málokdo si uvědomí, že jednička taková ještě nebyla, nebo přesněji řečeno taková být neměla. Částečně tak dopadla důsledkem nízkého rozpočtu a hyperaktivních tvůrců zapomínajících pro legraci na place strašit.

Nový Evil Dead je tedy nejspíš tím, čím by byl ten Raimiho, kdyby se (do jisté míry záměrně) nevymkl kontrole a možnostem své doby. Jde o zcela seriózní horor bez humoru, který má klasicky děsit zobrazovanými nechutnostmi. Má se tedy stát něčím, čím série nikdy nebyla, protože na to nejprve nebyly prostředky a nakonec ani vůle.

Nabízí se zajímavá otázka, jestli má filmař nárok navázat na sérii způsobem pro ni zcela netypickým, nebo jestli má vůči funkčnímu celku již dávno zapsanému ve filmovém kánonu povinnost dodržet jeho ducha. Když nastoupím do rozjetého vlaku, nemůžu přece chtít změnit už jasně daný směr.

Fanoušci mají jasno. Tohle se nedělá! Alvarez ale našel potřebnou výhybku, která mu dovoluje směr změnit i bez katastrofy. Pokud přece chystá Raimi regulérní pokračování, není naopak příhodné, že se vize remaku zásadně odlišuje? Myslím, že ano.

Foto: Falcon

Namítnout můžeme jen, že v ideálním světě by Raimi zrežíroval sequel a Alvareze nechal natočit horor třeba i s podobným námětem, ale oproštěný od nutného odkazování. To působí vzhledem k odlišnému přístupu beztak jako dráždění hada bosou nohou. Jenže „Evil Dead" je zvučná značka, takže rozhodnutí nacpat ji do kin v co nejhojnějším počtu dává krutě pragmatický smysl.

Nejde zapomenout

Není tedy problém v nedostatečném dodržování originálu, ale naopak až přílišném lpění na něm. Snadno se totiž řekne, že Evil Dead si užijete tehdy, když zapomenete na Raimiho verzi. Bohužel nám to ale není umožněno, protože spoustou notoricky známých rekvizit a situací je nám bez přestání a většího smyslu mlácena o hlavu. Přitom jde v podstatě o jiný film, jemuž navracení se k předobrazu jedině škodí.

Foto: Falcon

V první řadě se z hororu s mužským hrdinou leckdy poměrně násilně a ne moc přesvědčivě překlápíme do typičtějšího „final girl" formátu. Sledujeme hrdinku, u níž víme, že musí všechny nástrahy přežít a nakonec se o sebe postará sama i bez dosavadního mužského ochránce, tentokrát ne milence, ale bratra.

Pokud pomineme, že Jane Levy postrádá Campbellovo charisma, jeví se rozvíjený final girl koncept zpočátku slibně. Protagonistka přijíždí s pár přáteli na chatu v lesích, kde si klade za cíl přežít absťák a jednou pro vždy skoncovat s drogami. Zdá se, že budeme sledovat symbolický boj se závislostí v hororovém hávu.

Nápaditě působí, že final girl je jako první napadena, proměněna ve stvůru a hodně dlouho si myslíme, že je nadále nepoužitelná. Zůstává v péči ostatních a ti plní slib, že s ní přečkají její nejtěžší chvíle, i když jistě jiným způsobem, než očekávali. Nadějný a chytrý postup se však rozpadá právě proto, že ho Alvarez musí ředit motivy originálu.

Závislost na Raimim

Celá velmi precizně budovaná a poměrně dlouhá expozice přichází vniveč. Nový Evil Dead si připravuje podhoubí pro reflexi vnitřního zla - pramenícího ze závislosti jednoho z přítomných. Tvůrci se však musí vrátit k původnímu pojednání o zlu zvenčí - z lesa, kam hrdinové přijeli. Tento rozpor vyvstává už tehdy, kdy místo aby knihu probouzející démona přečetla závislá hrdinka, jak by se zdálo logické, ji studuje jeden z jejích kolegů.

Foto: Aktuálně.cz

Pokud přistoupíme na zažitý výklad, že v hororech by měly nadpřirozené hrůzy reflektovat nějaké vnitřní problémy postav či společnosti (nejčastěji sexualitu, xenofobii, třídní rozdíly), Evil Dead polovinu své stopáže velmi jasně směřuje k již zmíněné konfrontaci se závislostí na drogách. Následující teror už ovšem k ústřednímu tématu nelze vztáhnout. Jednoduše proto, že po volném a celkem nezávislém úvodu musí bez ohledu na kompatibilitu následovat variace originálu.

Vzniká dojem, že abstinující dívka je prostě ve špatnou dobu na špatném místě. Na jednu stranu „proč ne", bohužel se tím ale do značné míry neguje dosavadní směřování a my pak jen těžko chápeme, proč jsme na rozpoutání pekla museli čekat tak dlouho. Po zbytek filmu se už má smysl jen kochat brutálními efekty, protože dosud budovaný děj ztratil smysl.

Efekty jsou však řemeslně poctivé a nápadité. Asi nic, co by dnes mohlo někoho šokovat k nepříčetnosti, přesto jde o odvážnější řezničinu, než bývá v mainstreamových hororech běžné. Alvarez má nepochybně talent zobrazovat brutalitu tak, aby přišla divákovi dostatečně nechutná, ale zároveň od ní nemohl odtrhnout oči.

I přes poměrně negativní vyznění recenze se díky tomu Evil Dead stává hororem, na který každý fanoušek musí chtě nechtě zajít, protože v kině nic podobného dost dlouho neviděl a přinejmenším do dalšího dílu nejspíš neuvidí. Sice se nejedná o evoluci v zobrazovaném násilí, přesto jde na pohled o velmi působivou atrakci.

Jen se jeví nepochopitelně, proč měl Alvarez vůbec nutkání budovat příběh, který stejně opouští, a raději rovnou nenabídl nesmyslné krvavé orgie od začátku do konce, protože nic jiného v mysli stejně neutkví. Vytěžen byl potenciál dostat do kina něco tvrdšího, dát výsledku nějaký smysl se však nepodařilo.

Lesní duch
Evil Dead
Žánr: Horor, Thriller
Režie: Fede Alvarez
Obsazení: Shiloh Fernandez, Jane Levy, Jessica Lucas, Lou Taylor Pucci, Elizabeth Blackmore, Bruce Campbell, Lorenzo Lamas
Délka: 91 minut
Premiéra ČR: 04.04.2013

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy