Magor, Krysy a dokumentaristé jedou do Jihlavy

Irena Hejdová Irena Hejdová
24. 10. 2008 11:42
Festival dokumentů začíná, s hiphopery i Husákem
Český mír: Ivan Martin Jirous
Český mír: Ivan Martin Jirous | Foto: Hypermarket film

Jihlava - Loni na podium jihlavského centra DKO nastoupil Miloš Zeman, aby tu uvedl premiéru filmu, v němž ho portrétoval Robert Sedláček.

Letošní 12. ročník MFDF Jihlava začne bez Zemana, nabídne ale řadu jiných pozoruhodných snímků, které si tu odbudou své premiéry.

Robert Sedláček Miloše Zemana vyměnil za Gustava Husáka, o němž také natočil celovečerní dokument premiérovaný v Jihlavě v soutěži českých dokumentů Česká radost.

Vedle něj se představí dalších 17 nových českých dokumentů. Mezi nimi je mimo jiné čerstvý držitel evropské filmové ceny, časosběrný snímek René Heleny Třeštíkové.

MFDF Jihlava
MFDF Jihlava | Foto: Aktuálně.cz
Tipy ze soutěže Česká radost:
Gustav Husák: Gustav Husák se objeví v obrazárně pudů
René: Jak desperát René zrežíroval Třeštíkovou
Česká RAPublika: Nová hymna bude od Hegerové a hiphoperů
Vánoce v Bosně: Jak české celebrity vyrazily válčit do Bosny

Ivetka a hora: Jak žít se zjevením, táže se Ivetka a hora
SPECIÁL: Vše o MFDF Jihlava 2008 - články, tipy, dění

Filmoví fanoušci se mohou těšit i na premiéru prvního filmu o českém hiphopu Česká RAPublika, na vtipný snímek dvojice Klusák - Remunda Vánoce v Bosně či na sibiřský výlet Martina Ryšavého Malupien, Olšový spas.

Festival v pátek zahájí další česká premiéra - film Ivetka a hora pojednávající o mariánských zjeveních.

O vítězi sekce Česká radost rozhodne šestičlenná porota, v níž zasednou mimo jiné režiséři loňského vítězného filmu, snímku Poustevna das ist Paradies Martin Dušek a Ondřej Provazník či básník a esejista Ivan Martin Jirous, zvaný Magor.

Ten také už v pátek odstartuje cyklus autorských čtení v kavárně Vínové. Předčítat bude z připravované básnické sbírky Krysy, následovat ho v dalších dnech bude mimo jiné Martin Ryšavý s Cestou na Sibiř či Tereza Boučková s Rokem kohouta.

Krom České radosti se utkají také zahraniční filmy v sekci Opus Bonum, tradičně s jediným porotcem, letos Karlem Vachkem. Středoevropské dokumenty soutěží v sekci Mezi moři.

Zahájení MFDF Jihlava vypukne v pátek v 20 hodin v hlavním festivalovém centru DKO, celé proběhne tradičně v režii divadla Vosto5.

Během slavnostního večera bude mimo jiné oznámeno 10 finalistů soutěže o Českého lva za dokument.

Ivetka a hora
Ivetka a hora | Foto: Aktuálně.cz

Přednost při vstupu na zahájení budou mít držitelé pozvánek, mluvčí festivalu Jan Hlubek ale slibuje, že do sálu se vejdou i další zájemci.

Prostorný sál v DKO by měl být schopen pojmout i dostatečný počet zájemců z řad akreditovaných diváků. Celý průběh slavnostního zahájení bude podle něj navíc přenášen na plátno ve vstupní hale v přízemí DKO.

Festival tradičně proběhne i v dalších jihlavských kinosálech, včetně nově zrekonstruovaného kina Dukla. To prošlo rekonstrukcí za 50 milionů korun, díky které tu přibyl nový kinosál, v podkroví má být otevřena odborná knihovna literatury o filmu a výtvarném umění.

V rámci festivalu proběhne i trh dokumentárních filmů East Silver a workshop East European Forum. To nejlepší z festivalu mohou zájemci sledovat i a dokumentárním webovém portálu Doc Air.

Aktuálně.cz vám i letos bude nabízet kompletní zpravodajství z festivalového dění. Kompletní program festivalu najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy