Jak žít se zjevením, táže se Ivetka a hora

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 10. 2008 7:30
Jihlava nabídne i dokument věnovaný mariánským zjevením
Ivetka a hora
Ivetka a hora | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Šestnáct filmů nabídne letošní soutěž českých dokumentů na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Pestrá sestava přinese Reného Heleny Třeštíkové, nový dokument Víta Klusáka a Filipa Remundy Vánoce v Bosně, hiphopovou Českou RAPubliku i Sedláčkův portrét Gustava Husáka.

A také nový film Ivetka a hora Víta Janečka s tematikou mariánských zjevení.

V letech 1990 až 1995 se u vsi Litmanová na východním Slovensku zjevovala každý měsíc dvěma děvčátkům - Katce a Ivetě - Panna Marie. Jedné bylo tehdy 11, druhé 12 let.

Jedna z dívek pannu Marii jen viděla, druhá s ní i rozmlouvala. Právě o ní, o Slovence Ivetce pojednává i nový film.

Obě dívky se díky svým vizím staly uctívanými křesťanskými autoritami a místo u obce Litmanová velmi navštěvovaným poutním místem.

Události měly ale i odvrácenou stranu. „Běžný život dívek po řadu let vypadal tak, že když se vrátily ze školy, u dveří domu stála dlouhá fronta lidí, kteří chtěli vyřešit své životní  problémy," upozorňuje Janeček.

Ivetka a hora
Ivetka a hora | Foto: Aktuálně.cz

Obě dívky tak podle něj místo svého dětství a puberty nesly obrovský  závazek a současně prošly obrovskými společenskými tlaky.

Na horu Zvir přišlo během zjevení až půl milionu lidí a poutníci tam proudí dodnes, letos v září byla hora prešovským arcibiskupem Babjakem oficiálně vyhlášena za poutní místo.

K tomu patřil obrovský zájem medií, který pro obě dívky znamenal dost hořkou zkušenost.

„Právě Katka se nedala na základě této zkušenosti přesvědčit, že nějací filmaři z Prahy, kteří navíc většinou nejsou členy katolické církve, se mohou k jejich zkušenosti nějak smysluplně přiblížit," říká Janeček. Podle něj to nezbývalo než respektovat.

Janečkův film se nezabývá otázkou pravosti či nepravosti viděného. „Já osobně ale o jejich zkušenosti setkání nepochybuji," dodává Janeček.

Dívky si prý s odstupem uvědomují jen to, jak se jim naprosto změnil život. „Řada reflexí této věci je součástí filmu," dodává Janeček, který za téma označuje i otázku, jak žít se zjevením.

Ivetka a hora
Ivetka a hora | Foto: Aktuálně.cz

Janeček se k tématu dívek popisujících setkání s pannou Marií dostal už za studií na FAMU. „Během 90. let o Ivetce, které tenkrát bylo 17 let, točil můj spolužák z režie Stano Kunda materiál pro cvičení nazvané Zpověď," říká Janeček s tím, že k příběhu se vrátil až po letech, kdy se znovu našel záznam hrubého materiálu. „A byla to šťastná doba, protože v životě Ivety se zrovna děly zásadní předěly," dodává.

Krátce poté, co dospěla, odešla Ivetka do kláštera, kde strávila devět let. Poté jej opustila, film vrcholí její svatbou.

Příběh Ivetky událostmi zachycenými ve filmu nekončí, podle Janečka realita přináší zajímavé pokračování. Po svatbě se se svým mužem odstěhovala do Anglie, aby  si vydělali nějaké peníze.

„Přesunovali se po různých místech, až po půl roce zakotvili v městečku jižně od Londýna, kde její  muž - projektant - dostal trvalou práci," říká Janeček. Ivetka se v Anglii začala starat o staré lidi.

Film vzniká v koprodukci společnosti Negativ a České televize a za přispění Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie. 

Film už míří i do kin, kam bude uveden 17. listopadu, krátce po jihlavském festivalu společností Aerofilms. Plánována je i slovenská distribuce.

Janeček je také autorem dokumentu Mezihra, v němž bezprostředně po kuřimské kauze zachytil Jakuba Patočku v hovoru s přítelkyní krátce poté, co vyšlo najevo, že Anička Mauerová neexistuje, že je jen jinou identitou Barbory Škrlové.


 

Právě se děje

Další zprávy