King Kong se blíží do českých kin

Irena Hejdová
10. 12. 2005 0:00
Praha - Po Harrym Potterovi přichází do kin další z nejočekávanějších filmových hrdinů roku 2005, King Kong Petera Jacksona.

Zúročení zkušeností z trilogie

Pro Petera Jacksona (trilogie Pán prstenů) bylo natočení King Konga splněním dlouholetého snu. Při práci na King Kongovi zúročil své zkušenosti s digitálními technologiemi z Pána prstenů, spolupracoval i s částí svého starého týmu a natáčel opět na rodném Novém Zélandu. Jacksonova zkušenost z natáčení Pána prstenů se odráží i v tom, jak epicky vypráví tento notoricky známý příběh o citovém poutu mezi krásnou dívkou (výborná Naomi Watts) a obrovskou opicí, kterou skupinka filmařů nalezne na tajemném Ostrově lebek.

foto z filmu King Kong
foto z filmu King Kong | Foto: Bontonfilm

Mýtus King Kong

Film King Kong je přes všechnu realističnost režisérského přístupu pohádkou či mýtem na téma "kráska a zvíře", v níž je místo jak pro velkolepé akční scény (útok ještěrů, boj s děsivými domorodci, boj mezi King Kongem a obrovským dinosaurem), tak pro romantické sekvence (scéna se západem slunce na Ostrově lebek, scéna s newyorským zamrzlým jezírkem v závěru filmu). Odráží se v něm jak Jacksonova raná zkušenost s "pokleslým" hororovým žánrem (domorodci, útok hmyzu), tak jeho cit pro budování atmosféry a zobrazení velkolepých přírodních scenérií.

foto z filmu King Kong
foto z filmu King Kong | Foto: Bontonfilm

Remake

Film se odehrává v době hospodářské krize 30. let a je tedy retrem a zároveň remakem, kterým chce Jackson vzdát hold klasickému King Kongovi z roku 1933. Jackson cituje i slavnou vrcholnou scénu, v níž je King Kong ostřelován na Empire State Building vysoko nad New Yorkem.V průběhu let vznikla řada remaků tohoto filmu, žádný z nich se ale nepřiblížil působivosti své předlohy. Jacksonův King Kong je možná až příliš dlouhý, zvláště ve střední části, odehrávající se na tajemném Ostrově lebek. Jde ale o film divácky atraktivní, velkolepý a precizní v každém detailu.

foto z filmu KIng Kong
foto z filmu KIng Kong | Foto: Bontonfilm

Detaily o filmu

King Kong má českou premiéru ve čtvrtek 15. prosince. U příležitosti premiéry filmu vyšla i hra pro PC a Playstation Peter Jackson´s King Kong. Do českých kin King Kong vstupuje v počtu 36 kopií a kvůli své délce 160 minut bude promítán s krátkou přestávkou, stejně jako poslední Harry Potter. Recenzi filmu uveřejníme na Aktuálně v den premiéry.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy