Jan Svěrák se dohodl se svým pirátem

Hej
23. 7. 2008 15:15
Režisér Vratných lahví se domluvil na náhradě škody
Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Praha - Dva muži obvinění z nelegálního šíření Vratných lahví na internetu unikli trestu. Obvodní soud pro Prahu 5 podmínečně zastavil jejich stíhání.

Podle serveru České noviny se jeden z nich domluvil s režisérem Janem Svěrákem na finanční náhradě škody v řádu statisíců korun. Podmínečné zastavení stíhání je se zkušební dobou na 18 měsíců. Vratné lahve unikly na internet přesně před rokem, šlo o kopii určenou ze zákona pro ministerstvo kultury.

Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Kopii označenou vodoznakem úřadu vynesl jeden ze zaměstnanců. Byla tu uložena v rámci dohody o státní podpoře - Svěrákům divácký hit inkasoval před natáčením 5 milionů korun ze státního fondu kinematografie.

Unikání nelegálních kopií na internet je v poslední době v Česku časté, naposledy zabránili diváci pražského multiplexu tomu, aby takto na web unikla Jakubiskova Bathory, kterou neznámá žena natáčela přímo v sále kina.

Stále se zlepšující technologie umožňují pořízení vyšší kvality nelegálních záznamů a jejich rychlejší vystavení na internetu;  navíc roste i počítačová gramotnost Čechů, kteří mají tradičně zájem o domácí snímky.

Foto: Ondřej Besperát

Čeští piráti nečekali na DVD a podobným způsobem, jako  chtěli u Bathory, už zcizili a umístili na web také třeba tituly Rafťáci, Ro(c)k podvraťáků, Obsluhoval jsem anglického krále nebo Venkovský učitel.

Česká protipirátská unie si alespoň částečně spravila chuť loni v červenci, kdy se jí podařilo "exemplárně" odhalit dvacetiletého mladíka z Kaplice, který na internet umístil vlastnoručně natočenou kopii filmu Simpsonovi.

Dopadenému "filmaři" hrozilo až pětileté vězení, ale Unie se s ním nakonec dohodla na pokutě 150 tisíc korun, omluvě a slibu, že Unii pomůže při preventivních akcích jako odstrašující příklad.

České filmy se ale na web dostávají i přímo v originálech, kdy někdo s přístupem do filmového štábu ukradne nosič s dílem. To byl případ úspěšných filmů Medvídek nebo Gympl.

Film Jana Svěráka podle scénáře jeho otce Zdeňka se stal největším diváckým hitem loňského roku. Hořká komedie o důchodci, který si začne přivydělávat ve výkupu lahví místního supermarketu vstoupila do kin loni v březnu a hned začala lámat rekordy.

Překonal rekord prvního víkendu a ani ne měsíc po premiéře už ho vidělo půl milionu diváků. Už v červnu utržil sto milionů korun, jen v Česku ho vidělo více než 1,2 milionu lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy