Diváci zmařili pokus o pirátské natočení Bathory

krk, mp
15. 7. 2008 14:40
Dívka, která film natáčela, stačila uprchnout
Žonglérská show na premiéře Bathory v Karlových Varech.
Žonglérská show na premiéře Bathory v Karlových Varech. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Krvavá hraběnka podruhé unikla lupičům. V multikině Palace Cinemas ve Slovanském domě byl v sobotu odhalen pokus o pirátské natočení historického velkofilmu Bathory, hlásí Česká protipirátská unie.

Na mladou dívku, která historický velkofilm režiséra Juraje Jakubiska natáčela na příruční kameru, upozornili v průběhu odpoledního představení zaměstnance kina a ochranku ostatní návštěvníci projekce.

Dívce se však podařilo ještě před jejich příchodem uprchnout.

Zpřísňujeme kontroly, hlásí kina

"V této souvislosti jsme ve všech našich kinech zpřísnili bezpečnostní opatření a kontrolu sálů v průběhu projekcí," říká ředitel Palace Cinemas David Horáček.

"V poslední době je to druhý případ, kdy byla osoba pořizující pirátský záznam odhalena ještě v kině," dodává šéfka České protipirátské unie Markéta Prchalová.

Foto: Bontonfilm

"Je to známkou toho, že provozovatelé kin začínají pirátství vnímat jako svůj velký problém," dodává Prchalová. 

Ředitelka zároveň ocenila zákrok diváků: "Je příjemné vědět, že přes všudypřítomnou lhostejnost se najdou lidé, kteří vnímají film, a především český film, jako hodnotu a jsou ochotni zasáhnout na jeho ochranu."

Doposud nejdražší film v historii české kinematografie za 350 miliónů korun měl premiéru v rámci karlovarského festivalu a do distribuční sítě byl nasazen ve čtvrtek 10. července, tedy pouhé dva dny před pokusem o jeho natočení.

Že jde o lukrativní zboží, potvrzují výsledky premiérového víkendu: film, který provází velký zájem médií, získal v letošním roce neuvěřitelných 77 512 diváků.

Velká filmová loupež už Bathory postihla loni. Karel Lupoměský a Jan Milíč stanuli před soudem za to, že podle obžaloby chtěli zpeněžit pracovní kopii připravovaného snímku. Nejprve nabízeli čtyři DVD časopisu Paparazzi, ten však záběry koupit nechtěl.

Poté požadovali na producentce snímku Deaně Jakubiskové-Horváthové 450 tisíc korun za to, že film nezveřejní. Na místě dohodnuté předávky ale čekalo na Milíče šest policistů.

Český film - na webu jako doma

Pirátům neunikly ani Vratné lahve.
Pirátům neunikly ani Vratné lahve. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Bathory ale není prvním - a rozhodně ani posledním - snímkem, který se stal objektem zájmu zdejších filmových pirátů. Stále se zlepšující technologie umožňují pořízení vyšší kvality nelegálních záznamů a jejich rychlejší vystavení na internetu, navíc roste i počítačová gramotnost Čechů, kteří mají tradičně zájem o domácí snímky.

Čeští piráti tak nečekali na DVD a podobným způsobem už zcizili a umístili na web také třeba tituly Rafťáci, Ro(c)k podvraťáků, Obsluhoval jsem anglického krále nebo Venkovský učitel.

Česká protipirátská unie si alespoň částečně spravila chuť loni v červenci, kdy se jí podařilo "exemplárně" odhalit dvacetiletého mladíka z Kaplice, který na internet umístil vlastnoručně natočenou kopii filmu Simpsonovi.

Dopadenému "filmaři" hrozilo až pětileté vězení, ale Unie se s ním nakonec dohodla na pokutě 150 tisíc korun, omluvě a slibu, že Unii pomůže při preventivních akcích jako odstrašující příklad.

Krádeže ve štábech

České filmy se ale na web dostávají i přímo v originálech, kdy někdo s přístupem do filmového štábu ukradne nosič s dílem. To byl například případ úspěšných filmů Medvídek nebo Gympl.

Největší divácký hit poslední doby - Svěrákovy Vratné lahve - pak dokonce unikl z materiálu určeného pro vnitřní potřeby ministerstva kultury.

 

Právě se děje

Další zprávy