Ideální volba. Bonda povede do mise píseň od Adele

Martin Svoboda
17. 9. 2012 15:00
Adele zazpívá Jamesi Bondovi. Dostane se do té nejlepší společnosti
Foto: Profimédia

Praha - James Bond. 007. Agent Jejího Veličenstva s povolením zabíjet. Martini s vodkou, protřepané, nemíchané. Agenti Q a M. Moneypenny. Luxusní vůz s vestavěným raketometem. Hodinky s laserem. A nepostradatelné Bondgirls. Co nám ve výčtu trademarků jedné z nejslavnějších sérií chybí? Samozřejmě titulní píseň. Song, jehož hvězdný autor nás do další nebezpečné mise uvede.

Madonna i Louis Armstrong

Bondovy úvodní melodie vždy sledovaly aktuální módu. Není tedy divu, že nyní byla pocta zazpívat ve Skyfall nejlepšímu agentovi světa svěřena Adele Laurie Blue Adkins, která se momentálně pouze coby Adele dere do čela mainstreamové hudební produkce. Ačkoliv se o její účasti šuškalo už delší dobu, ona sama ji potvrdila až v průběhu minulého týdne. Nahrávka už ale zřejmě existuje delší dobu, protože Adele v září čekají trochu jiné starosti. Na svět přivede svého prvního potomka.

Britská zpěvačka spojující soul a pop se dostává do společnosti Toma Jonese (Thunderball), Louise Armstronga (Ve službách Jejího Veličenstva), Paula McCartneyho (Žít a nechat zemřít), Tiny Turner (Zlaté oko), Madonny (Dnes neumírej), Jacka Whitea (Quantum of Solace) a dalších hvězd hudebního nebe, jež svou kariéru nakrátko, podle tradice jedinkrát, spojily s misemi Jamese Bonda.

Za zmínku stojí, že pořekadlo o opětovném vkročení do téže řeky porušila za padesát let a brzy třiadvacet zářezů pouze zpěvačka Shirley Bassey. Ta má na kontě hned tři songy. Ten, který tradici titulních písní 007 zahájil, Goldfinger, a pak ještě Diamanty jsou věčné s Moonrakerem. Málem nazpívala i píseň k Thunderballu, ale tu (již nahranou) nakonec dvorní bondovský skladatel John Barry nepoužil a výslednou podobu svěřil již zmíněnému Tomu Jonesovi, tehdejšímu lamači dívčích srdcí. Jones podle pověsti vložil do posledního tónu písně tolik energie, že po jeho dozpívání vysílením omdlel. Což je ale přehnané - zpěvák tvrdí, že se mu pouze točila hlava a měl mžitky před očima.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Hrstka zapamatovatelných

V tuzemských rádiích se nejčastěji setkáváme se Zlatým okem od Tiny Turner. Další bondovské melodie u nás příliš nezlidověly. V USA je tomu jinak a například Vyhlídka na vraždu od Duran Duran či Žít a nechat zemřít od McCartneyho The Wings byly ve své době největšími hity. Duran Duran dokonce stanuli na první příčce prestižní hitparády Billboard Hot 100. Svého času se vysoko dostala i Carla Simos se Špionem, který mě miloval a Madonna s Dnes neumírej.

Zapamatovatelných melodií je přesto spíš menšina, těch umělecky hodnotných pak sotva hrstka. Žádná bondovská píseň ostatně alespoň doposud nevyhrála Oscara, nominovány byly dvě. Tyto titulní songy totiž na rozdíl od orchestrálního Barryho doprovodu nejsou až na výjimky nadčasové, ale naopak velmi poplatné své době a podbízivé běžným posluchačům. Není se čemu divit - sloužily především jako reklama. Za to se na ně ale nejspíš u série založené na product placementu nemůžeme hněvat.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Minule, u duetu Jacka Whitea a Alicie Keys ke Quantum of Solace (mimochodem jediného duetu v historii 007), se titulní píseň zřejmě nejvíc vzdálila klasickému modelu. Možná i proto byla na progresivnějším britském trhu úspěšnější než na americkém, což představuje u Jamese Bonda spíš výjimku.

Adele nyní (jako ostatně celé Skyfall) slibuje návrat k tradici. Což znamená nějakou hezky melodickou, klasicky znějící píseň, co neurazí posluchače rádií, naláká do kina a pravděpodobně brzy zapadne. Zní to možná pejorativně, ale takový je účel podobných skladeb. Nebo snad čeká Adele podobný osud jako Tinu Turner a její úspěšnější kolegy, jimž se bondovskou bokovkou podařilo nabourávat hitparády?

 

Právě se děje

Další zprávy