FAMUfest - bez rozdílu věku

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 11. 2005 12:50
Pod mottem "bez rozdílu věku" dnes v pražském divadle Archa a v kině Atlas startuje tradiční soutěžní přehlídka studentského filmu.

Motto odkazuje nejen k letošnímu 60. výročí vzniku Akademie múzických umění (které připomene i retrospektivní výstava v prostorách Archy), ale především k faktu, že FAMUfest se rok od roku více otevírá i divákům mimo okruh studentů, pedagogů a příznivců školy. Soutěží a vyhrávají tu často snímky mladých tvůrců, kteří už v blízké budoucnosti mohou ovlivnit podobu české kinematografie, a také proto se vyplatí se s jejich aktuální tvorbou blížeji seznámit. Diváci tak mohou učinit od dnešního večera, projekce probíhají téměř neustále v přibližně dvouhodinových blocích (podrobnější program festivalu). Festival bude zakončen v neděli večer vyhlášením vítězů, kteří převezmou ceny MAXIM.

Hlavní náplní FAMUfestu je tradičně soutěž filmů, natočených za poslední školní rok na FAMU. Jde většinou o oborová cvičení kateder, ale i ambiciózní bakalářské a absolventské filmy, některé z nich už oceněné i na jiných přehlídkách. Soutěží se v oborových kategoriích (nejlepší režie, dokumentární film, animovaný film, dílo intermediální a multimediální tvorby, kamera, střih, zvuk, nerealizovaný scénář, fotografie, produkce), ale budou rozdány i další ceny (cena pro nejlepší film 1. ročníku, ocenění Best Film of FAMU International, cena Literárních novin a cena časopisu Cinepur a další). Na základě diváckého hlasování formou SMS bude udělena také cena diváků.

Součástí přehlídky je i doprovodný program zahrnující krom koncertů (Orion, Madfinger, The Chancers, Umakart) i (taktéž soutěžní) výstavu fotografií, projekce filmů z Vyšší odborné školy filmové ve Zlíně a z partnerského Fresh Film Festu a také atraktivní přehlídku děl známých absolventů "bez rozdílu věku" (např. Věry Chytilové, Jana Němce, Jaromila Jireše, Evalda Schorma, Jiřího Menzela, Elmara Klose a dalších). Vždy je zajímavé porovnat tato zpravidla nadprůměrná díla nadprůměrných tvůrců s aktuální školní tvorbou, čímž se dostáváme na závěr k otázce, jakou lze předpokládat úroveň letošních studentských děl.

FAMU je školou uměleckou a snaží se směrovat své studenty spíše k umění než ke komerci, přesto je i ve studenských filmech často patrná snaha najít kompromis mezi těmito dvěma póly. Na základě zkušeností z předešlých ročníků FAMUfestu a na základě faktu, že nejde o přehlídku výběrovou, ale o souhrn všech famáckých filmů vzniklých za poslední rok, lze očekávat tyto kompromisy, ale stejně tak i výsostná umělecká díla. Objeví se tu určitě několik příjemných překvapení (často jsou to výše zmíněné bakalářské a absolventské filmy, případně reálová a ateliérová cvičení katedry režie, vysokou úroveň mají tradičně dokumenty a také tvorba animovaná), ale i rozpačité, nijaké bloudění ve slepých uličkách. S trochou nadsázky se nabízí říci, že v tomto je FAMUfest přesným odrazem stavu celé české kinematografie.

O aktuálním dění na FAMUfestu budeme pravidelně informovat.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy