Venkovský učitel se představí na festivalu v Benátkách

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 7. 2008 11:00
Pavel Liška jede na přehlídku hned s dvěma filmy
Venkovský učitel: Zuzana Bydžovská a Pavel Liška
Venkovský učitel: Zuzana Bydžovská a Pavel Liška | Foto: Martin Špelda

Praha - Ojedinělý úspěch slaví i další film Bohdana Slámy Venkovský učitel.

V mezinárodní premiéře bude uveden na prestižním festivalu v Benátkách, spolu s Cannes a Berlinale jednom z velké trojky světových filmových přehlídek.

"Film byl vybrán do sekce Venice Days (Giornate degli Autori), která je po hlavní soutěži nejsledovanější sekcí Benátek," říká tisková mluvčí filmu Martina Reková. Sekce se zaměřuje především na autorské snímky a letošní výběr zahrnuje jedenáct celovečerních titulů.

Venkovský učitel vypráví o mladíkovi v podání Pavla Lišky, který na venkov utíká před láskou z Prahy - nachází tu ale nová pokušení. Další role ve filmu ztvárnili Zuzana Bydžovská či Miroslav Krobot.

"Zdá se, že neopětovaná láska - ústřední téma našeho filmu - bolí ve všech nadmořských výškách, zeměpisných šířkách i délkách, všude bolí stejně," komentuje pozvání sám Sláma.

Venkovský učitel: režisér Bohdan Sláma a herec Pavel Liška.
Venkovský učitel: režisér Bohdan Sláma a herec Pavel Liška. | Foto: Ondřej Besperát

Venkovský učitel má za sebou úspěšnou cestu českými kiny, do kterých vstoupil v březnu. Ještě na začátku července se držel v žebříčku návštěvnosti, zatím ho v českých kinech vidělo přes 180 tisíc diváků.

Pavel Liška se nejspíš při cestě do Benátek bude muset rozdvojit - v sekci Venice Days bude totiž uveden i druhý film, v němž ztvárnil jednu z hlavních rolí, Návštěvník finského režiséra Jukka-Pekka Valkeapää.

Sláma je zkušeným festivalovým harcovníkem; jeho předchozí filmy při svých premiérách na zahraničních přehlídkách dokonce získaly řadu významných ocenění. Debut Divoké včely vyhrál festival v Rotterdamu, druhý Slámův film Štěstí obdržel hlavní cenu ve španělském San Sebastianu. 

"Mezinárodní premiéra na festivalu v Benátkách, který patří k pěti nejvýznamnějším světovým festivalům, je dalším potvrzením pozornosti, s níž je v zahraničí sledována tvorba Bohdana Slámy," říká producent Pavel Strnad ze společnosti Negativ.

Venkovský učitel vznikl v koprodukci společností Negativ, České televize, německé Pallas Film a francouzské Why Not Productions.

"Jsem vděčný, že zahraničním partnerům jejich důvěru můžeme vrátit například v podobě účasti na tak významném festivalu, jako jsou zrovna Benátky," dodává Sláma.

Ještě před mezinárodní premiérou byl film Venkovský učitel prodán už do šesti evropských zemí; mimo jiné i do Německa, Francie nebo Polska.

Letošní 65. ročník mezinárodního festivalu v Benátkách začne 27. srpna a potrvá až do 6. září. Zahájit by ho měl nový film bratří Coenů, komedie Burn After Reading.

 

Právě se děje

Další zprávy